پخش زنده
امروز: -
صنعت شیشه و آینه آذربایجان شرقی در شرایطی که بسیاری از صنایع قدیمی با مشکلات متعددی برای حفظ تولید درگیر هستند، همچنان پویا است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز آذربایجان شرقی این صنعت نه تنها مصرف داخلی را تامین می کند بلکه بیش از 40 درصد تولیداتش در کشورهای مختلف جهان به فروش می رسد.
آذربایجان شرقی ، قطب تولید شیشه
شیشه سازی از صنایع توانمند در کشور به شمار میرود و آذربایجان شرقی با دارا بودن بزرگ ترین و پیشرفته ترین صنایع شیشه کشور، سهم عمده ای در تولید و صادرات شیشه و آینه دارد.
جعفری رئیس اداره صنایع معدنی سازمان صمت استان می گوید : 45 درصد از تولید شیشه کشور در آذربایجان شرقی صورت می گیرد و حدود 5 هزار نفر به صورت مستقیم در 2 واحد بزرگ صنعتی و کارگاههای مختلف استان مشغول به کار هستند.
شرکت صنایع شیشه آذر زیرمجموعه گروه صنعتی سهند تبریز ، یکی از بزرگترین پروژه های صنعتی استان آذربایجان شرقی بعد از انقلاب اسلامی به شمار می رود که عملیات راه اندازی آن در سال 1367 آغاز شد اما به صورت رسمی از سال 1384 با ظرفیت اسمی 350 تن در روز به عنوان نخستین تولید کننده شیشه فلوت آغاز به کار کرده است.
مدیرعامل شرکت می گوید: هم اکنون این شرکت با 14 واحد صنعتی فعال، بزرگترین تولید کننده شیشه مشجر و تنها تولید کننده شیشه سیمی کشور است که بیش از 30 طرح در رنگهای مختلف و به ضخامت 2 الی 12 میلیمتر تولید می کند.
به گفته محبوبیان، با توجه به کیفیت بالا و به روز بودن طرحها هم اکنون 80 درصد از محصولات این واحد برای صادرات در نظر گرفته شده و مابقی آن نیز برای فرآوری استفاده می شود.
تولید ایرانی با کیفیت اروپایی
درشکه ساز، مدیر تولید هم می گوید: تولید سالانه ما 380 تن انواع شیشه صنعتی ، خودرو ، ساختمان است.
تولیدات شرکت شامل انواع شیشه مشجر رنگی و سفید و سیمی (مسلح) با استانداردهای روز اروپا در ابعاد مختلف حداکثر تا 4200 در 6000 میلیمتر است و با توجه به قابلیت های منحصر به فرد موجود ، توانایی تولید شیشه های پروفیل و شیشه بدون آهن (سولار) که در آبگرمکن های خورشیدی استفاده می شود را داریم.
وی اضافه می کند: عدم وابستگی در تامین مواد اولیه، نقطه قوت صنعت شیشه سازی در کشور و البته استان ما است چرا که سیلیس به عنوان ماده معدنی اصلی تولید شیشه به وفور در منطقه استخراج می شود.
به همین دلیل در کنار فناوری تولید ، در عرصه تامین مواد اولیه نیز هیچگونه وابستگی به کشورهای دیگر وجود ندارد واین ویژگی باعث می شود حتی در اوج تحریم ها و در شرایطی که کشورهای ثالث از فروش مواد اولیه به ما امتناع کنند هیچ گونه خللی در روند تولید شیشه ایجاد نشود.
احمدپور ، کارشناس معدن می گوید: انبوهی از معادن آهک، سیلیس، نمک ، دولومیت و سیلیکات به دلیل تامین مواد اولیه صنایع شیشه فعالیت می کنند و در واقع زنجیره تولید پایداری شکل گرفته که یک کارخانه می تواند اشتغال صدها نفر را در کل کشور تضمین کند.
آینه، محصول مهم صنعت شیشه
در کنار واحدهای صنعتی تبریز، شهرستان مراغه نیز در تولید شیشه جام، آینه و شیشه فلوت، مقام نخست کشور را دارا است. بیشترین شیشه فلوت رفلکس و آینه در مراغه تولید میشود.
مدیرعامل کارخانه شیشه سازی مراغه می گوید: 55 درصد شیشه و 100 درصد شیشه رفلکس و آینه استان محصول این کارخانه است و روزانه 25 هزار مترمربع شیشه رفلکس با فناوری نانو و 30 هزار متر مربع آینه تولید میشود.
عسکریان ادامه می دهد : این کارخانه تنها تولید کننده آینههای آلومینیمی در کشور است که سازگاری بیشتری با محیط زیست دارند و هم اکنون نزدیک به پنجاه درصد محصولات این کارخانه به بیش از 40 کشور دنیا صادر میشود و برنامه ریزیهای صورت گرفته این صادرات به 80 درصد در سال آینده افزایش مییابد.
ورود استان به حوزه بطری سازی
کارخانه تولید ظروف شیشه ای مورد نیاز صنایع مواد غذایی در شهرک صنعتی بیلوردی هریس با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت در مرداد 98 گام مهم دیگری برای توسعه صنعت شیشه سازی آذربایجان شرقی محسوب می شود.
محمدیان، مدیرعامل می گوید: خط تولید شیشه در این کارخانه از به روزترین فناوری و بهترین دستگاهای روز دنیا بهره می برد که در گام نخست ظرفیت تولید 45 تن انواع ظروف شیشه ای در شبانه روز را دارد.
بومی سازی، رمز پویایی صنعت شیشه
ساعی مدیر بخش ماشین سازی شیشه آذر می گوید : سیاست کلی ما از سال 1391 بر این بوده که هر دستگاهی یک بار خریداری شود . در مراحل بعدی با مهندسی معکوس و بهره گیری از توان علمی و فناوری نخبگان داخلی ماشین آلات را طراحی می کنیم . به همین دلیل بیش از 80 درصد صرفه جویی ارزی محقق می شود.
به گفته میهن دوست، کارشناس صنایع ، براساس آمارها در سال گذشته صنعت شیشه جزو معدود صنایعی بود که با تمام ظرفیت مشغول تولید بود و بخش مهمی از این موفقیت به این دلیل است که خطوط تولید آن به دست متخصصان داخلی طراحی و فعال شده و در نتیجه قادر است انعطاف پذیری خود را در تمام شرایط حفظ کند.
صادرات، عامل توسعه
پاکدل مدیر فروش واحد صنعتی سهند جام می گوید : حدود 85 درصد از انواع محصولات ما به کشورهای ترکیه ، ارمنستان ، آذربایجان ، روسیه ، رومانی ، ایتالیا ، افغانستان ، هندوستان ، ترکنمستان ، قرقیزستان صادر می شود و سال گذشته بیش از 42 میلیون دلار ارزآوری داشته ایم که نسبت به سال 96 رشد 40 درصدی دارد.
او توضیح می د هد که علیرغم تحریمها و فشارهای اقتصادی بر تولید کنندگان و صادرکنندگان ایرانی در سال 98 هم افزایش فروش 15 درصدی اتفاق افتاده است.
معاون وزیر صنعت ، معدن و تجارت می گوید:کمتر صنعتی را در کشور می توان یافت که یک سوم از تولیدات آن صادر شود.سرقینی می گوید: از مجموع یک و نیم میلیون تن شیشه تخت تولیدی،500 هزار تن صادر شده که این عدد و رقم به تنهایی موید میزان پیشرفت حاصل شده در این عرصه است.
به گفته وی درحال حاضر چهار درصد شیشه دنیا در ایران تولید می شود که رشد چشمگیری برای صنعت کشور است.
چالشهای شیشه ای
اگر چه 3 رکن اصلی تولید یعنی انرژی ، نیروی کار و مواد اولیه داخلی از امتیازات صنعت شیشه است اما به اعتقاد رئیس انجمن صنفی شیشه ایران، دیپلماسی اقتصادی ما در حوزه شیشه ضعیف است و در این زمینه از کشورهایی مثل ترکیه عقب هستیم.
زجاجی می گوید : امروزه نمی توان تنها به تامین نیازهای داخلی فکر کرد به همین دلیل کشورهایی مثل هند و ترکیه به خوبی از صادرات خود حمایت میکنند. حمایت فقط با شعار محقق نمیشود. وقتی فلان کشور علیه صنعت ما قوانینی وضع میکند باید مقابله به مثل شود. آنها این کار را انجام میدهند ولی ما نه. اگر این کاستی نبود صنعت شیشه میتوانست صادرات خود را به یکمیلیون تن در سال برساند ولی در 600 هزار تن متوقف شده است.
فرهودی تولید کننده می گوید : تقریبا تمامی تولید کنندگان این حوزه از بخش خصوصی هستند و به همین دلیل بوروکراسی و مشکلات داخلی ، عدم حمایت منظم و ساماندهی شده از سوی دولت نیز موانع متعددی بر سرراه تولید ایجاد می کنند.
ضمن اینکه از نوسانات ارزی و مشکل افزایش نرخ با توجه به محدودیتهای موجود نیز که سبب شده قیمتهای عرضه داخلی دچار مشکل شوند نباید به سادگی گذشت.
آینده روشن شیشه و آینه
وزیر صنعت، معدن و تجارت می گوید: ظرفیت تولید شیشه جام و ظروف شیشه ای از ابتدای انقلاب اسلامی تا کنون 8 برابر شده است.
کــارشناسان اقتصادی معتقدند سرمایهگذاری های آینده کشور باید در حوزههایی باشد که توجیه اقتصادی بالاتری دارد ، مواد اولیه اش در داخل کشور قابل تامین است و محصولات تولیدی آن نیز قابلیت رقابت در بازارهای جهانی را دارند.
در این زمینه صنعت شیشه بهعنوان یکی از صنایع ساختمانی میتواند توجیه اقتصادی بالایی را به همراه داشته باشد و با تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی نقش مهمی در بهبود فضای کسب و کار ایفا کند.
صنعتگران پیش بینی می کنند اگر تا سال 1404 میزان تولید صنعت شیشه کشور به 2.5 میلیون تن در سال برسد، دست کم یک میلیون تن آن صادر می شود.اما برای تحقق این مهم تقویت زیرساختهای صادرات این صنعت و حمایت دولت از بخش خصوصی ضرورت دارد.
گزارش مکتوب از : مهین انتظار