سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما به نقل از پایگاه خبری العهد در گزارشی به قلم «سراء الشهاری» نوشت: پنج سال از بزرگترین محاصره و تجاوز که جهان نظاره گر آن است، میگذرد. پس از آنکه ائتلاف متجاوز زیر ساختهای یمن را ویران و بیمارستان ها، مزارع، بازارها و چاههای آب را را بمباران کرد، ائتلاف متجاوز از آگوست سال ۲۰۱۶ فرودگاه صنعاء و بعد از آن هم همه بندرهای مهم این کشور را بست.
ائتلاف متجاوز بر همه کالاهای ورودی به یمن محدودیتهایی اعمال کرده است. آنچه هم که وارد میشود، با اتخاذ اقدامات خودسرانه در حالی به دست مردم میرسد که تاریخ انقضای آنها پایان یافته و این باعث وخامت اوضاع انسانی شده است و امنیت غذایی و بهداشتی در یمن را تهدید میکند.
با انتقال بانک مرکزی از صنعاء به عدن و تحویل درآمدهای آن به بانکی وابسته به ائتلاف، دولت نجات ملی دیگر هیچ درآمد و نقدینگی ندارد. همچنین دستمزدهای کارکنان نهادهای دولتی که منبع رزق و روزی قشر اعظمی از جامعه است، پرداخت نمیشود.
این در حالی است که قیمتها افزایش یافته و دلار به ۶۰۰ ریال یمنی رسیده است. همچنین شاخص فقر نیز افزایش یافته است و مردم با بحرانهای اقتصادی زیادی دست و پنجه نرم میکنند، حتی برخی مردم مناطق تهامیه که فقیرتر هستند، به جایی رسیده اند که برگ درختان را میخورند.
طبق آمار اخیر وزارت بهداشت یمن، دو میلیون و ۵۰۰ نفر از کودکان زیر پنج سال سوء تغذیه شدید دارند. افزون بر آن فرزندان زنان باردار و شیرده هم که تعداد آنها به یک میلیون نفر میرسد، دچار مشکل خواهند شد.
العهد در ادامه نوشت: ۱۸ میلیون شهروند یمنی از نبود امنیت غذایی رنج میبرند که ۸.۴ میلیون شهروند دچار مشکل شدید عدم امنیت غذایی هستند و از نظر تقسیم بندی جهانی در پنجمین مرحله گرسنگی قرار دارند.
نظام بهداشتی- درمانی یمن مورد حمله مستقیم و محاصره ظالمانه قرار گرفته است. بیماران در یمن هیچ درمانی برای بیماری خود در داخل کشور پیدا نمیکنند و ائتلاف متجاوز مانع درمان آنها در خارج میشود.
تعداد بیمارانی که اوضاع مشخصی ندارند و برای درمان نیاز به سفر خارج از کشور دارند، به ۳۲۰ هزار بیمار رسیده است. ۴۲ هزار نفر از بیماران که برای درمان نتوانستند به خارج سفر کنند، جان خود را از دست دادند.
رضیه راوح وزیر حقوق بشر در این خصوص گفت: «مردم بسیاری نزد ما شکایت میکنند که برخی بیماران سالخورده حتی برایشان عبور و مرور داخل یک استان دشوار است چه برسد به اینکه بخواهند سفری ۱۵ ساعته برای رفتن به فرودگاه سیئون یا عدن داشته باشند.»
راوح افزود: «محاصره و بحرانهای اقتصادی همچنین دشواری حمل و نقل و بستن فرودگاه برای بیماران اوضاع فاجعه باری ایجاد کرده است.»
در همین زمینه یوسف الحاضری سخنگوی رسمی وزارت بهداشت یمن تصریح کرد: این وزارتخانه با بودجه صفر در حال فعالیت است. این در حالی است که پیش از حمله بودجه این وزارتخانه به ۶۵ میلیارد ریال یمنی میرسید؛ اما پس از حمله بودجه آن تنها ۶۰ میلیون ریال یمنی شده است. محاصره یمن فاجعهای واقعی و بزرگ برای بیماران در یمن ایجاد کرده است. بسیاری از داروهای اساسی ناپدید شده است و اگر هم یافت شود، به میزان محدود و کم وجود دارد.
الحاضری افزود: بیش از ۸۰۰ هزار شهروند به داروهای رایگان که وزارت بهداشت آنها را تهیه میکند، وابسته هستند؛ زیرا داروها گران و برای بیماریهای مزمن هستند. وی تصریح کرد: «نه دستمزدی هست نه دارویی. بیماریها رو به افزایش است و مشکلات جامعه هم به تبع آن در حال بیشتر شدن است. از اوضاعی فاجعه بار سخن میگوییم. واردات دارو به میزان ۶۰ درصد در مقایسه با سالهای پیش از حمله کاهش یافته است.» الحاضری گفت: «۱۲۰ نوع داروی بیماریهای مزمن به ویژه داروهای مخصوص بیماری سرطان در دسترس نیست.»
همچنین برخی داروها که نیاز به یخچال و حمل و نقل خاصی دارند به سبب بسته شدن فرودگاه صنعاء از بین رفته اند و اگر هم به دست ما برسند به سبب انتقال زمینی و دیر هنگام، تاریخ انقضا و کیفیت خود را از دست داده اند.
الحاضری اظهار داشت: «داروهایی که مانند انسولین، آلبومین، داروهای هورمونی و داروهای مخصوص سیستم ایمنی، همچنی داروهای بیهوشی و برخی داروهای آزمایشی و تشخیصی نیاز دارند هنگام حمل و نقل در فضای خنک نگهداری شوند. زمانی هم که داروهای تشخیصی در دسترس نباشد، نمیتوانیم بیماری را تشخیص دهیم و این یعنی شما حکم مرگ بیمار را صادر میکنید یا تشخیصی اشتباه میدهید که به فوت بیمار میانجامد.»
وزیر حقوق بشر یمن درباره نقش سازمان ملل در این خصوص گفت: «یکی از شهروندان یمنی از من پرسید اگر در مقابل ساختمان سازمان ملل بایستم و از درد و رنج هایم بگویم آیا آنها صدا مرا خواهند شنید؟ در پاسخ گفتم: نه یک روز بلکه حتی اگر روزها و سالها هم بگویی آنها تنها چیزی را میشوند که میخواهند.»