در پی تعلیق معاملات بورس آمریکا
ارزش دلار آمریکا به کمترین میزان در چهار سال گذشته
ارزش دلار آمریکا در برابر ین ژاپن به پایینترین میزان از سال ۲۰۱۶ رسید.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما به نقل از خبرگزاری فرانسه، معاملات بازار بورس آمریکا به سبب ضررهای شدید، به مدت ۱۵ دقیقه متوقف شد.
سقوط ارزش دلار آمریکا به کمترین میزان در چهار سال گذشته
خبرگزاری رویترز گزارش داد: ارزش دلار آمریکا در برابر ین ژاپن در پی تعلیق معاملات در بورس آمریکا، به پایینترین میزان از ماه نوامبر سال ۲۰۱۶ رسید.
کارشناس آمریکایی: سقوط قیمت نفت، ذخایر ارزی سعودیها را نابود میکند
به گزارش شبکه تلویزیونی سی ان ان، راب تامل در گفتگو با این شبکه گفت: قیمت نفت امروز در بازارهای جهانی به شدت سقوط کرد. تا چند روز پیش، عدم قطعیت درباره میزان تقاضای جهانی برای نفت وجود داشت و حالا نیز شاهد آن هستیم که دعوای سختی بین روسیه و عربستان سعودی بروز کرده و همین مسئله سبب سقوط شدید قیمت شده است. قیمت هر بشکه نفت در حال حاضر به متوسط سی و پنج دلار رسیده است. اما قیمت پایینتر از چهل دلار برای هر بشکه نفت به نفع هیچکس در جهان نیست. وقتی قیمت نفت کمتر از چهل دلار در هر بشکه باشد، هیچکس در فضای اقتصاد جهانی نمیتواند موفقیتی داشته باشد. ممکن است در بازه زمانی کوتاه مدت، قیمت نفت از این حد هم پایینتر برود، اما فکر نمیکنم در بلندمدت چنین اتفاقی رخ دهد، زیرا کشورهای تولیدکننده نفت درنهایت به این نیاز دارند که قیمت نفت بالا باشد تا بتوانند کسری بودجه و مالی خود را ترمیم کنند. برای نمونه میتوان به وضعیت عربستان سعودی نگاه کرد. میزان ذخایر ارزی عربستان سعودی از سال دو هزار و چهارده تاکنون، سی درصد کاهش یافته است که علت آن قیمت پایین نفت بوده است. حال اگر قیمت نفت همچنان سیر نزولی پیدا کند، میزان ذخایر ارزی عربستان سعودی سالانه پنجاه تا یکصد میلیارد دلار دیگر کاهش خواهد یافت. طبیعی است که عربستان سعودی نتواند چنین وضعی را تحمل کند. شاید کشوری همانند روسیه بتواند در حال حاضر میزان تولیدات و صادرات نفتی خود را افزایش بدهد، اما این رقم چندان زیاد نخواهد بود. پس میبینیم که قیمت پایین نفت به ضرر روسیه نیز خواهد بود. درنتیجه ضروری است که عربستان سعودی و روسیه و ایالات متحده به نوعی مصالحه دست پیداکنند تا بتوانند در این مسیر پیش بروند. همه این کشورها برای ایجاد توازن در بازار جهانی نفت بسیار مهم هستند.
وی در ادامه افزود: به نظر میرسد عربستان سعودی وارد نوعی قمار با ریسک بالا شده است. عربستان سعودی طرح کاهش تولید روزانه یک و نیم میلیون بشکهای نفت را پنجشنبه گذشته مطرح کرد. نظر عربستان سعودی این بود که روسیه حدود پانصد هزار بشکه از این رقم را پوشش بدهد یعنی یک سوم کاهش روزانه تولید و عرضه نفت را برای روسیه درنظر گرفته بود که روسیه با این طرح مخالفت کرد. واکنش عربستان سعودی به این موضع روسیه این بود که اگر مسکو نمیخواهد تولید نفتی خودش را کاهش بدهد، ریاض به افزایش تولید نفتی خود مبادرت میکند که درنتیجه آن، قیمت نفت امروز چنین وضعی پیدا کرده است. همه تصور میکردند که بازار جهانی نفت به نوعی توازن برسد، اما حالا این توازن کاملا به هم خورده است و شاهد آن هستیم که روزانه حدود یک تا یک و نیم میلیون بشکه نفت بیش از حد تقاضا به بازار تزریق میشود و این کار برای مدتی طولانی ادامه خواهد داشت. طبیعی است که چنین وضعی سبب افت شدید قیمت نفت در بازارهای جهانی شود. وقتی نفت بیش از میزان مورد نیاز و تقاضا به بازارهای جهانی عرضه میشود، قیمت نفت بی تردید سقوط میکند.
سقوط بازارهای بورس آمریکا در پی کاهش بهای نفت
پایگاه اینترنتی نیویورک پست در مقالهای به قلم نوا مانسکار به بررسی تاثیر کاهش بهای نفت خام و نگرانیها از گسترش شیوع ویروس کرونا در جهان بر بازارهای بورس آمریکا و دیگر کشورهای جهان پرداخت.
در این مقاله آمده است در پی جنگ در بازارهای جهانی نفت بر سر بهای این محصول، و همچنین شیوع ویروس کرونا، شاخصهای بورس آمریکا روز دوشنبه همچنان به سقوط خود، پس از توقف کوتاه مدت در خرید و فروش ها، ادامه داد. بر این اساس، شاخص «داو» بیش از دو هزار واحد سقوط کرد.
شاخص اس اند پی نیز پس از باز شدن بازارها، هفت درصد سقوط کرد. این موضوع باعث توقف خرید و فروشها به مدت ۱۵ دقیقه شد. این شاخص توانست سقوط مذکور را تا حدی جبران کند، اما این بیشترین سقوط شاخص مذکور از زمان بروز بحران مالی در آمریکا شمرده میشود.
متوسط شاخص صنعتی داو جونز نیز پس از ادامه خرید و فروش ها، دو هزار و ۴۶ واحد ممیز یک دهم کاهش یافت و به رقم ۲۳ هزار و ۸۱۸ ممیز ۶۸ صدم رسید. این رقم، بیشترین میزان کاهش ارزش شاخص مذکور در یک روز شمرده میشود. این شاخص در نهایت، هفت و سه دهم درصد کاهش داشت. شاخص ترکیبی نزدک نیز شش و هشت دهم درصد سقوط کرد.
این کاهشهای عمده در شاخصها پس از آن رخ داد که عربستان سعودی اعلام کرد تولید نفت خود را افزایش و بهای فروش نفت را کاهش خواهد داد. این اقدام به کاهش بهای نفت خام برای تحویل در ماههای آینده منتهی شد. این در حالی است که شاخص نفت خام برنت اخیرا با ۲۱ و یک دهم درصد کاهش به رقم ۳۵ دلار و ۷۲ سنت در هر بشکه رسیده بود.
«کریس راپکی» اقتصاددان ارشد در «یونیون بانک» در این باره گفت احتمال بالقوه کاهش بهای سوخت و کمک این موضوع به خریداران، باعث ترغیب سرمایه گذاران در بازار بورس نشد، زیرا شمار موارد ابتلا به ویروس کرونا همچنان در حال افزایش است.
بر اساس گزارش ها، اگر شاخص «اس اند پی» در مقایسه با رقم پایانی روز جمعه، ۱۳ درصد، یعنی برابر با ۳۸۶ واحد سقوط کند، این شاخص نیز به مدت ۱۵ دقیقه متوقف خواهد شد.
«دیوید بانسن» مسئول عالی سرمایه گذاری در «گروه بانسن» در این باره گفت: "سقوط بهای نفت، روی جدیدی از ترسها و عدم قطعیتها را نشان میدهد. در واقع هیچ ترکیبی از عدم قطعیت، نمیتوانست بدتر از این ترکیب باشد. "
سود اوراق ۱۰ ساله خزانه داری آمریکا نیز همچنان به سقوط خود ادامه داد و برای نخستین بار به کمتر از نیم درصد رسیده است.
در پی اقدام نفتی عربستان سعودی، که در واکنش به خودداری روسیه از پذیرفتن پیشنهاد سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) مبنی بر کاهش تولید نفت صورت گرفت، بازار اوراق بهادار در اروپا و آسیا نیز سقوط کرد.
شاخص فوتسی لندن در ساعات نخست گشایش بازار، تا هشت و هشت دهم درصد سقوط کرد.
شاخص «داکس» آلمان و «سیای سی ۴۰» پاریس نیز هر یک بیش از هشت درصد سقوط کرد. شاخص «فوتسی میب» ایتالیا نیز ۱۱ و دو دهم درصد سقوط کرد. شیوع ویروس کرونا در ایتالیا باعث شده است دولت این کشور، مناطق شمالی را تحت قرنطینه در آورد. شاخص نیکی ژاپن نیز پنج درصد کاهش یافت. شاخص ترکیبی شانگهای هم سه درصد افت کرد.
شیوع ویروس کرونا باعث آسیب به زنجیرههای تامین در جهان شده است. این موضوع همچنین باعث شکل گیری ترس و نگرانی در میان مصرف کنندگان شده است، که خود میتواند به هزینه کردن پول کمتر منتهی شود.
«آلستر جرج» راهبردشناس سرمایه گذاری در موسسه «پژوهشهای سرمایه گذاری ادیسون» در این باره گفت: "تاثیر واقعی اقتصادی این ویروس، ممکن است مشابه تروریسم و نگرانیهای حاصل از آن باشد. مردم در دوران عدم قطعیت، همچنان اقساط وامهای خود را میپردازند، و برای غذا و انرژی مصرفی پول میدهند، اما هزینهها در بخشهای دیگر اکنون با مخاطره روبرو است. "
کاهش ارزش دلار در ژاپن به سبب کرونا
با ادامه گسترش ویروس کرونا در ایالات متحده و بهدلیل ترس از رکود اقتصاد جهانی بهویژه اقتصاد آمریکا، سرمایهگذاران اقدام به فروش دلار و خرید ین میکنند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاریهای ژاپن، در آغاز شیوع این ویروس از چین و کشورهای آسیایی، سرمایهگذاران تصور میکردند این وضعیت دوام زیادی نخواهد داشت و به قارههای دیگر سرایت نخواهد کرد؛ اما پس از انتشار این ویروس به آمریکا، فضای بازار اقتصادی کاملاً تغییر کرد و اقتصاددانان ایالات متحده و ناظران بازار از وضعیت پیش رو نگران شدند.
انتشار اظهارنامههای اضطراری در نیویورک در این چند روز موجب افزایش نگرانی سرمایهگذاران شد و همچنین حرکت فروش دلار و خرید ین در بازار ارز توکیو در ۹ مارس شتاب پیدا کرد. نتیجه این شد که ارزش هر یک دلار آمریکا معادل ۱۰۱ ین ژاپن شد.
بانک مرکزی آمریکا نیز با هدف مهار نوسانات بازار، نرخ بهره را به میزان قابل توجهی کاهش داد که آسانتر شدن فروش دلار با نرخ بهره پایین در بازار ارز نسبت به گذشته را در پی داشته است. همچنین کاهش شدید قیمت نفت در بازارهای بینالمللی موجب بیثباتی در روند اقتصادی جهان شده است.
خبرگزاری کیودو، این اتفاق را اینگونه جمعبندی کرد که علاوه بر کشورهای خاورمیانه که تولیدکننده نفت هستند، اقتصاد ایالات متحده که یکی از کشورهای بزرگ تولیدکننده نفت در جهان است نیز میتواند با فشار بیشتری روبهرو شود. این وضعیت موجب میشود سرمایهگذارانی که نمیخواهند ریسک کنند، در فروش دلار و خرید ین شتاب کنند.
کاهش ارزش داو جونز
به گزارش خبرگزاری فرانسه، با آغاز به کار بازار سهام آمریکا، ارزش سهام داو جونز پنج و هشت دهم درصد کاهش یافت.
شاخص داو جونز بورس نیویورک در فاصله کمتر از یک ساعت از آغاز معاملات، بیش از دو هزار واحد سقوط کرد.
معاملات در بورس نیویورک که پس از سقوط ۷ درصدی شاخص آن متوقف شده بود، از سر گرفته شد.
توقف معاملات بورس برزیل
خبرگزاری فرانس پرس گزارش داد: معاملات در بورس سائو پائولوی برزیل در پی سقوط بیش از ۱۰ درصدی ارزش سهام، متوقف شد.
ویروس کرونا و جنگ نفتی عربستان سعودی و روسیه، ارزش سهام در جهان را کاهش داد و در لندن، ۱۴۰ میلیارد پوند از ارزش سهام، نابود شد.
دوشنبه سیاه بازارهای سهام جهان
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما از لندن، تارنمای ارزش سهام در لندن با ۵۵۰ واحد کاهش، حدود ۸.۵ درصد کاهش یافت که چنین سقوطی در یک روز، از زمان بحران مالی جهانی در سال ۲۰۰۸ میلادی تاکنون سابقه نداشته است.
شرکتهای نفتی همچون بی پی (BP) و رویال داچ شل (Royal Dutch Shell)، بیشترین آسیب را از شرایط جاری دیدند به گونهای که ارزش سهام این دو شرکت ۲۰ درصد کمتر شد.
این نگرانی وجود دارد که انگلیس به زودی به شرایط فعلی ایتالیا مبتلا شود که با قرنطینه شدن دهها شهر و شهرک، نزدیک به ۱۷ میلیون نفر در شهرها باقی مانده اند و نمیتوانند از شهرهایشان خارج شوند. دیلی میرور نوشت بهای هر بشکه نفت دریای برنت با ۳۰ درصد کاهش به ۳۳.۶۰ دلار رسیده است.
روزنامه دیلی میل نوشت: شمار مبتلایان به کووید ۱۹ در جهان به ۱۱۰ هزار نفر و شمار مرگهای ناشی از آن به بیش از ۳۶۰۰ مورد رسیده است که اثر آن بر بازار سهام نیویورک نیز با کاهش ۱۷۰۰ واحدی، بیش از ۷ درصد کاهش، آشکار شد.