اشرف غنی گفت آمریکا صلاحیت آزاد کردن زندانیان طالبان را از زندانهای دولت افغانستان ندارد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما از کابل، رئیس جمهوری افغانستان گفت: آمریکا صلاحیت آزاد کردن زندانیان طالبان را از زندانهای دولت افغانستان ندارد.
"محمد اشرف غنی" امروز در نشست خبری در کابل افزود: موضوع آزادی پنج هزار زندانی طالبان فقط در صلاحیت دولت و مردم افغانستان است و آمریکا در این زمینه صلاحیت ندارد. وی افزود: هیچ تعهدی برای آزادی پنج هزار زندانی طالبان وجود ندارد و من این موضوع را با مقامات آمریکایی از جمله "زلمی خلیل زاد" (نماینده آمریکا در امور افغانستان) مطرح کرده ام. رئیس جمهور افغانستان گفت: آزادی زندانیان طالبان به هیچ صورت به عنوان پیش شرط آغاز مذاکرات میان افغانها مطرح نیست، اما این موضوع میتواند در مذاکرات صلح میان افغانها مطرح شود. نمایندگان طالبان در قطر ادعا کرده بوده اند آزادی پنج هزار زندانی طالبان از زندانهای افغانستان پیش شرط آغاز مذاکرات بین افغان هاست که آنها درباره این موضوع با آمریکاییها گفتگو کرده بودند. "اشرف غنی" در بخش دیگری از اظهاراتش با اشاره به تعیین هیئت مذاکره کننده با طالبان گفت: این هیئت را دولت افغانستان تعیین خواهد کرد و صلاحیت آن را کابل تعیین میکند. رئیس جمهور افغانستان خاطرنشان کرد: این هیئت همه شمول خواهد بود و در ترکیب آن نمایندگان اقوام، احزاب سیاسی، جامعه مدنی، علما و جوانان حضور خواهند داشت. "اشرف غنی" با بیان اینکه هیئتهای مذاکرات صلح در جوامع بین المللی معمولا بالاتر از هشت نفر نبوده است، افزود:این هیئت صلاحیت مطلق نخواهد داشت بلکه صلاحیت آن محدود است، زیرا تصمیم گیرنده اصلی درباره توافقنامه صلح با طالبان بر عهده مجلس افغانستان، لویه جرگه یا همه پرسی است. رئیس جمهور افغانستان با تاکید براینکه هنوز میان دو طرف (طالبان و دولت افغانستان) اعتماد سازی نشده است، گفت: طرح کاهش خشونت در افغانستان ادامه مییابد. "اشرف غنی"همچنین بر شفافیت توافقنامه صلح افغانستان با طالبان تاکید کرد و افزود: اگر شفافیت نباشد و توافقنامه پشت پرده امضا شود، عملی کردن آن با مشکلات زیادی روبرو خواهد شد. وی در واکنش به اینکه طالبان، دولت افغانستان را اداره کابل میدانند، افزود: اگر اداره کابل مطرح است پس چرا من توانستم به بسیاری از استانها و دهها شهرستان افغانستان سفر کنم و دهها نفر از بزرگان قومی و اعضای شوراهای استانی برای مشورت به کابل بیایند.
واکنشها به توافق آمریکا با طالبان
آمریکا و طالبان روز شنبه ۱۰ اسفند (۲۹ فوریه) در دوحه، پایتخت قطر توافقنامهای را برای پایان دادن به نزدیک به دو دهه درگیریهای خونین در افغانستان امضا کردند. این توافق اگرچه در سایه رقابتهای انتخاباتی و نگرانی از شیوع کرونا در آمریکا، آنچنان که باید در صدر اخبار قرار نگرفت، اما با واکنشهای موافق و مخالفی در میان کاربران توئیتر قرار گرفت. حامیان دونالد ترامپ از جمله هم حزبیهای جمهوری خواهش از این توافق استقبال کردند و آن را زمینهای برای پایان دادن به جنگی دیگر در خارج از مرزهای این کشور دانستند. سناتور جمهوری خواه رند پل در توئیتی از دونالد ترامپ برای قراردادن منافع آمریکا در اولویت نخست و بازگرداندن نیروهای آمریکایی از افغانستان قدردانی کرد. کوین مک کارتی، رهبر اقلیت جمهوری خواه در مجلس نمایندگان آمریکا نیز در توئیتی نوشت، پس از نزدیک به ۲۰ سال دولت میرود که این فصل را ببندد. اقدام امروز گامی مثبت بود، اما طالبان باید به جهانیان ثابت کند که برای صلح آماده است. این استقبال جمهوری خواهان البته به اعتقاد بسیاری چندان دور از انتظار نبود چرا که به نظر میرسد خوب یا بد بودن توافق از دید آنها به حزبی بستگی دارد که در کاخ سفید است.
جاناتان سوان روزنامه نگار در توئیتی نوشت تصور کنید واکنش جمهوری خواهان و حامیان ترامپ چه بود اگر به جای وی اوباما توافقی را امضا کرده بود که براساس آن پنج هزار عضو طالبان آزاد میشدند. رناتو ماریوتی، تحلیلگر سی ان ان نوشت ترامپ در میانه تشویق یا سکوت جمهوری خواهان این پیروزی را تقدیم طالبان کرد. اگر یک دموکرات چنین کاری کرده بود آنها خشمگین میشدند. توافق آمریکا با طالبان البته با موج انتقادات حزب رقیب روبرو شد که نگران تبعات این توافق بر آینده افغانستان و امنیت آمریکا بودند. تام مالینوفسکی، عضو دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا در توئیتی نوشت مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا دو هفته پیش در کنفرانس مونیخ به من و سایر اعضای کنگره قول داد که توافق صلح افغانستان دولت این کشور را ملزم به آزادی زندانیان طالبان نمیکند. توافق امروز، اما از آنها میخواهد پنج هزار عضو طالبان را آزاد کنند. البته واکنشها به این توافق تنها به مسائل حزبی محدود نماند و بسیاری از کارشناسان و خبرنگاران نیز درباره تبعات توافق ترامپ با طالبان هشدار دادند. مایکل مک فال، سفیر سابق آمریکا در روسیه در توئیتی نوشت، من هم خواستار خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان هستم، اما آیا امضای توافق با طالبان بدون حضور دولت افغانستان راه را برای صلح پایدار هموار میکند؟ شک دارم. برت مک گرک، تحلیلگر سیاست خارجی نیز در توئیتی تصریح کرد، عقب نشینی نیروها از افغانستان در قالب این توافق بسیار جامعتر از چیزی است که گفته شده است. این شامل خروج همه نیروهای آمریکایی و ناتو ظرف مدت ۱۴ ماه میشود. این مساله میتواند به تدریج موجب فروپاشی دولت، جنگ داخلی و بازگشت طالبان به کابل شود. بری مک کافری، از فرماندهان پیشین ارتش آمریکا نیز در توئیتی نوشت، این صلح نیست بلکه عقب نشینی یکجانبه آمریکا است. بوش، اوباما و ترامپ به دنبال گزینه نظامی بودند، اما هیچ حمایت داخلی برای تغییر راهبرد ایجاد نکردند. طالبان هیچ دلیلی ندارد که جنگی تمام عیار را آغاز نکند. مهدی حسن، خبرنگار مشهور الجزیره انگلیسی در توئیتی با اشاره به صحبتهای ترامپ که طالبان را جنگجویانی بزرگ توصیف کرده بود نوشت، این همان گروهی است که دست به کشتار جمعی زنان و کودکان زد. وی از چشم پوشی از چنین اظهاراتی درباره گروهی که در فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا قرار دارد انتقاد کرد. البته کسانی بودند که این اقدام ترامپ را بیشتر تلاشی سیاسی در آستانه انتخابات ریاست جمهوری میدانستند. کن دیلینین، خبرنگار ان بی سی به نقل از یک مقام پیشین سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا نوشت، توافق صلح با طالبان برای تقویت جایگاه ترامپ در انتخابات ماه نوامبر انجام گرفته است.
در همین حال افراد مسلح ناشناس، یک روحانی افغان را در استان تخار شمال افغانستان به ضرب گلوله کشتند. "خلیل اسیر" سخنگویپلیس تخار اعلام کرد: مولوی "عبدالدیان" خطیب یکی از مساجد شهر تالقان مرکز استان تخار دیشب در مسیر منزل هدف حمله افراد مسلح ناشناس قرارگرفت و کشته شد.