پخش زنده
امروز: -
به گفته کارشناسان اقتصادی ضرورت عملیات بازار باز در کشور بیش از پیش احساس می شود، اما اصلاح نظام بانکی، استقلال بانک مرکزی، صندوق های بازار پول نیز از پیش نیازهای اساسی اجرایی شدن این عملیات بازار است.
پژوهش خبری صدا وسیما: عملیات بازار باز یکی از سیاست های پولی در اغلب کشورهای جهان است که در کشور ما بعد از گذشت 60 سال از زمان تاسیس بانک از ابتدای مهر 98 کلید خورد و اجرایی شدن آن نیز در دی ماه 98 صورت گرفت تا به وسیله آن بتوان کنترل نرخ تورم، نرخ سود، تزریق پول و .... محقق شود.
به عبارات دقیق تر، عملیات بازار باز به کشورها اجازه می دهد تا با خرید و فروش اوراق قرضه دولتی، اقدام به گسترش و یا انقباض میزان پول در سیستم بانکی کنند و از این طریق بتوانند رشد اقتصادی را افزایش دهند.
هر چند که در کشور ما این موضوع با تاخیر زیادی صورت گرفته است، اما این نکته قابل توجه است که با توجه به افزایش تحریم های آمریکا علیه ایران و تاثیرات آن بر اقتصاد کشور، عملیات بازار باز می تواند تا حدودی روند وضعیت اقتصاد کشور را بهبود بخشد و تاثیر مثبتی بر اقتصاد کشور داشته باشد، ولی در این راستا باید زیرساخت های آن تقویت شود تا این مسئله با چالش های کمتری مواجه شود.
هرچند که این موضوع به باور مدافعان می تواند به دنبال خود شفافیت، افزایش نقدشوندگی اوراق دولتی، کنترل نرخ تورم، هزینه تامین مالی دولت، قاعده مندسازی استقراض بانک مرکزی را به همراه آورد، اما منتقدان آن هم بر این باورند که هنوز ملزومات و زیرساخت های این عملیات در کشور وجود ندارد تا بتوان این عملیات را با موفقیت محقق کرد.
در این بررسی تلاش شده است تا به با ابزار مصاحبه به بررسی عملیات بازار باز در کشورها و ایران، اهداف این بازار، چالش-ها و انتقادات این مسئله، تاثیر مثبت عملیات بازار باز بر اقتصاد کشور پرداخته شود.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهشگر: زهره دانشمندی