به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما به نقل از پایگاه خبری یورک الرت در اینترنت، محققان آزمایشگاه زیست شناسی مولکولی اروپا از کشف جدید در حوزه ژنتیک سرطان خبر دادند.
محققان میگویند لایه زاینده در هر سلول بدن ما وجود دارد و بر عکس، با جهشهای سوماتیک در درون سلولها در طول زندگی، بافتی که از آن سرچشمه میگیرد دستخوش تغییر میشود. برای ایجاد این تغییرات، عوامل خارجی همچون پرتوهای فرابنفش و دود سیگار تاثیر دارند.
دکتر سباستین واژاک از گروه محققان اروپایی میگوید یافته اصلی ما این است که پیشینه ژنتیکی فرد بر این تغییرات تاثیر میگذارد و این تاثیر را میتوانیم در ژنوم سلولهای سرطانی مشاهده کنیم.
دکتر یان کوربل سرپرست گروه محققان میگوید: سرطان نوعی بیماری ژنوم سوماتیک است که به علت بروز جهشهای ژنتیکی در طول عمر سلول ایجاد میشود، ولی در شمار معینی از بیماران، که معادل دست کم ۵ تا ۱۰ درصد آنان است علت بروز سرطان، جهشهای به ارث رسیده است و مطالعه ما عوامل ژنتیکی متعددی را که سبب ایجاد سلولهای سرطانی میشوند شناسایی کرده است.
گروه محققان، جهشهایی را لایه زایای ژن ام بی دی ۴ MBD۴ کرده است که به عنوان راننده جهشهای ژنوم سرطانی شناسایی شده اند؛ این ژن به درون روند جهش نفوذ میکند و سرعت روند جهش را بالا میبرد. به گفته این محققان، کشف جدید در واقع پیدا کردن ژنهای نفوذی است.
گروه محققان اروپایی شامل هزار و ۳۰۰ دانشمندان و متخصص امور بالینی از ۳۷ کشور است که بر روی بیش از ۲ هزار و ۶۰۰ ژنوم از ۳۸ گونه متفاوت سرطان مطالعه کرده اند و منبعی بسیار بزرگ از ژنوم سرطانی به دست آورده اند.
سلولهای سرطانی از سازوکارهای عادی تقسیم و رشد سلولها جدا میافتند. علت دقیق این پدیده نامشخص است، ولی احتمال دارد عوامل ژنتیکی یا عوامل بیرونی همچون ویروس و مواد سرطان زا موثر باشد. در یک جاندار سالم، همیشه بین میزان تقسیم سلول، مرگ طبیعی سلولی و تمایز، تعادل وجود دارد. سرطان شامل همه انواع تومورهای بدخیم میشود که در پزشکی آنها را بیشتر با نام نئوپلاسم میشناسند.
احتمال بروز سرطان در سنین مختلف وجود دارد، ولی احتمال بروز سرطان با افزایش سن زیاد میشود سرطان باعث ۱۳٪ مرگها است و بر اساس گزارش انجمن بهداشت آمریکا سالانه هفت میلیون و ششصد هزار نفر بر اثر سرطان جان خود را از دست میدهند.
سرطان، ویژه انسان نیست و همه جانوران و گیاهان پرسلولی نیز ممکن است به سرطان دچار شوند. سرنوشت سلولها کاملاً کنترل شدهاست و براساس نیازهای بدن میباشد. در جنین میزان تکثیر سلولها بیشتر از مرگ طبیعی سلولی است، اما در جاندار بالغ میزان مرگ سلولی و تقسیم سلولی به تعادل میرسد.
سرنوشت سلول در هر زمان، به طور کاملاً دقیق، به وسیله فاکتورهای رشد، پیامهای محیطی و برخی پروتئینها و پیام رسانهای سلولی، کنترل میشود. جهشهایی که به تغییر هر یک از فاکتورهای موثر در سرنوشت سلول منجر میشوند باعث به هم خوردن نظم دقیقی که در تنظیم رشد و تکثیر و تمایز سلول هاوجود دارد میشود و میتواند منجر به بروز سرطان شود.
سلولهای سرطانی کنترل خود را بر چرخه سلولی از دست داده و به طور مداوم و بدون توجه به پیامهای سلولی و فاکتورهای رشد، به تکثیر ادامه میدهند.