به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، عبدالباری عطوان در گفتگو با روسیا الیوم افزود: دیدار البرهان با نتانیاهو در شهر عنتیبی اوگاندا، بیش از دو ساعت به طول انجامید و دو طرف در این دیدار توافق کردند در مسیر عادی سازی روابط میان اسرائیل و سودان همکاری کنند.
او گفت: سودان بر این باور است که حرکت در این مسیر موجب برداشتن تحریمهای آمریکا از این کشور میشود و نام سودان میتواند از فهرست تروریسم حذف شود، اما پیش بینی من این است که ممکن است نتیجه کاملا بر عکس باشد، البرهان پیش از اینکه موجب شگفتی ما شود دولت سودان را شگفت زده کرده است، سخنگوی رسمی دولت سودان در این زمینه در اظهار نظری گفت، او هیچ مشورتی با حکومت نداشت و با توجه به هشدار رسانه ها، به خطر اینگونه ملاقاتی نیز آگاه بود.
عطوان افزود: از نگاه دولت سودان این کار نه تنها زخم زدن بر قضیه فلسطین، بلکه خنجری بر جنبش اخیر سودان بود که به پایان حکم یک دیکتاتور نظامی در کشور منجر شده است. البرهان نیز نشان داد مثل عمر البشیر رفتار میکند و در تصمیم گیری توجهی به نهادهای رسمی کشور ندارد.
وی افزود: اینکه گفته میشود فلسطینیهایی که خود با اسرائیلیها دیدار میکنند چرا منتقد دیدار مقامات سودانی با اسرائیلیها شده اند حرف درستی است,، اما سخن این است که ارتباط فلسطینیان با طرف اسرائیلی نمیتواند توجیهی برای تلاشها جهت عادی سازی روابط با اسرائیل باشد، میدانیم مردم فلسطین مخالف دیدارهایی هستند که هدفشان عادی سازی روابط است، گروههای فلسطینی بدون استثناء، اعم از حماس، جهاد اسلامی، جبهه خلق برای آزادی فلسطین و جبهه دموکراتیک فلسطین، همه و همه با تلاشها برای عادی سازی روابط مخالفت کرده اند، مردم سودان نیز در بسیاری از مواقع تلاشها برای بهبود روابط با اسرائیل را رد کرده اند.
عبدالباری عطوان ادامه داد، بسیاری از احزاب سودانی نیز چنین تلاشهایی را رد کرده اند. واکنش حزب کنگره، حزب امت و برخی احزاب دیگر سودانی را در این زمینه شنیده ایم، حتی شورای حاکمیتی و کابینه سودان هم از این دیدار ابراز شگفتی و آن را محکوم کرده و از آن به عنوان اتفاقی بدون رایزنی و مشاوره یاد نموده اند.
سودان دو روز قبل از این دیدار، در چارچوب اتحادیه عرب با طرح معامله قرن و عادی سازی روابط با اشغالگران اسرائیلی مخالفت کرد، همچنین این کشور عضوی از سازمان همکاری اسلامی است که این سازمان هم طرح معامله قرن و عادی سازی روابط با اسرائیل را رد کرده است. معتقدم سودان در حمایت از آرمان فلسطین، تاریخی پر افتخار و میراث ملی در اختیار دارد، مردم سودان نیز همواره از پیشگامان مخالفت با اشغالگران اسرائیلی و عادی سازی روابط با چنین رژیم بوده اند.
سردبیر روزنامه الکترونیکی رای الیوم گفت: معتقدم چنین دیدارهایی، کلید حل بحران سودان نیست، بحران سودان نتیجه سیاستهای توتالیتر و دیکتاتوری نظامی در این کشور است، بحران سودان نتیجه فساد، توزیع ناعادلانه سرمایه و نبودن حاکمیت معقول و حکیمانه در این کشور است.
وی با اشاره به جدا شدن بخشی از سودان از این کشور گفت، وقتی به نهاد نظامی سودان گفته شده بود راه حل مشکل شما پایان دادن به قضیه جنوب سودان است، یعنی اگر اجازه بدهید جنوب سودان استقلال یابد مشکلات اقتصادی شما حل میشود و مردم کشور شما در رفاه خواهند افتاد، این روندی بود که موجب شد این کشور فریب بخورد.
بر اساس این فریب سودان یک سوم اراضی خود را در کنار سرمایه نفتی از دست داد و شرایطش نیز بهبود نیافت. این اشتباه در جای دیگر نیز تکرار شد یعنی زمانی که عربستان از سودان خواست نیروهایش را به یمن بفرستد و این کشور پانزده هزار نیرویش را برای جنگ به یمن فرستاد تا بر اساس وعدههایی که داده شده بود به دهها میلیارد دلار پول برسد و بتواند بحران اقتصادی داخلی را کاهش دهد، با حمایت عربستان تحریمها را از دوش کشور بردارد و سودان از فهرست تروریسم حذف شود,، اما هیچ یک از این وعدهها عملی نشد. حال دیدار اخیر مرحله سوم از فریب سودان است، یعنی بازهم شاهد تطمیع سودان هستیم و در ادامه هیچ اتفاقی برای بهبود شرایط این کشور رخ نخواهد داد. در این زمینه میتوان به سرنوشت مصر در پس از عادی سازی روابط با اسرائیل اشاره کرد، پس از عادی سازی روابط و امضای توافقنامه در اوسلو، چه اتفاقی برای قاهره افتاده است؟ در نتیجه سخن ما در مخالفت با دیدار البرهان و نتانیاهو، به دلیل تمایل ما برای دفاع از مردم سودان است.
عطوان گفت، سودان نزد عربها جایگاه قابل احترامی دارد، این کشور همواره حامی حقوق اعراب بوده است، درست است که این کشور سرمایههای خوبی دارد، اما مشکلات اقتصادی این کشور ریشه در حمایت هایش از قضیه فلسطین ندارد بلکه ناشی از مدیریت شکست خورده نهاد نظامی این کشور و شکست حکومتهای سابق است به همین دلیل ممکن است نتیجه بازنگری در روابط با اسرائیل، بهبود شرایط اقتصادی نباشد مگر اینکه این کشور در پی مبارزه جدی با فساد و حاکم کردن دولتی بر کشور باشد که روند منطقی را در اداره کشور در پیش بگیرد.
وقتی عبدالفتاح البرهان به عنوان رئیس شورای حاکمیتی بدون اطلاع شورا، کابینه، جنبشهایی که در تغییرات اخیر نقش داشتند و دیگر شرکای در حاکمیت، به دیدار نتانیاهو میرود آیا این کار میتواند احترام به مردم سودان، جنبشهای این کشور و ارزشهای حاکم بر این کشور تلقی شود؟ آیا اعزام پانزده هزار نیروی سودانی به یمن تصمیم حکیمانه است که البرهان در دوران تصدی فرماندهی ارتش اتخاذ کرد؟ خواسته ما این است که نهاد نظامی سودان تصمیماتی اتخاذ نکند که منجر به بی ثباتی این کشور شود.
سردبیر روزنامه رای الیوم درباره پیشگام بودن کشورهایی، چون امارات و سلطان نشین عمان در عادی سازی روابط با اسرائیل گفت، همه اینها اشتباه است، امروز شاهد واکنش اردن به معامله قرن هستیم و حتی پارلمان اردن خواستار ملغی شدن این طرح شده است. مصر امروز مشکلات زیادی دارد و برای برطرف کردن این مشکلات به کشورهای عربی پناه آورده است، اگر پنجاه میلیارد دلار سرمایه گذاری کشورهای عربی نبود مصر امروز نمیتوانست روی پای خود بایستد، اینها تجربیاتی است که در کشورهای عربی دیده میشود و هدف این است که سودان دیگر در این اشتباه نیفتد و در پی حل مشکلاتش از مسیرهای بیراهه بر نیاید، سخن ما از سر دلسوزی است، اینکه نتانیاهو وارد سلطان نشین عمان میشود اشتباه بزرگی است، سلطان نشین عمان نیز پس از این اتفاق بخش قابل توجهی از دوستی امتهای عربی را از دست داد، شرایط عوض شده است، ایران چهل سال در تحریم به سر میبرد، ولی توانسته است همه مشکلاتش را حل کند.