در این کنفرانس که به زبان انگلیسی و با دو عنوان اصلی چالشهای فرقه گرایی و نیز جبهه متحد علیه چالشهای اجتماعی مدرن برگزار شد، سخنرانان دیدگاههای خود را درباره چگونگی حفظ و تعمیق وفاق امت اسلامی و پرهیز از درگیریهای فرقهای بیان کردند.
رئیس مرکز اسلامی انگلیس در این همایش، فرقه گرایی را یکی از چالشهای اصلی جهان اسلام بیان کرد و به نقل از رهبر معظم انقلاب اسلامی گفت: اکنون جهان اسلام زخمی است و افراد فاسدی که دشمنان اسلامند تلاش میکنند جهان اسلام در درون خود درگیر جنگ باشد.
حجت الاسلام و المسلمین سید هاشم موسوی با اشاره به تاریخچه تفکر وحدت اسلامی به سابقه آن در شبه قاره هند اشاره کرد و با یادآوری منتشر شدن این عقیده در ایران و عثمانی، از تلاشهای افرادی مانند سید جمال الدین اسدآبادی در این باره تجلیل کرد.
وی با اشاره به آیات قرآن به ویژه در مفهوم تمسک به حبل الله یادآور شد، تفرقه میان مسلمانان موجب شکست و از بین رفتن عزّت آنها میشود.
رئیس مرکز اسلامی انگلیس با بیان اینکه امام رضا (ع) یکی از پیشگامان گفتگوهای علمی میان شیعه و سنی بود. گفت: در زمان شیخ صدوق و شیخ مفید گفتگو میان مذاهب به محترمانهترین شیوه ادامه داشت و علما برای تدریس به مدارس سایر مکاتب اسلامی میرفتند.
وی با اشاره به وصیت حضرت امام علی (ع) به فرزندان خود یادآور شد که از دید آن حضرت اصلاح ذات بین، یعنی آشتی دادن بین افراد، از نماز و روزه برتر است.
حجت الاسلام و المسلمین موسوی با استناد به آیات قرآن گفت: خداوند در کلام الله مجید مسلمانان را به گفتگو و مدارا با اهل کتاب توصیه کرده است و این خود نشان میدهد وحدت در میان امت اسلامی که تا هشتاد درصد امورشان مشترک است چقدر اهمیت دارد.
نماینده، ولی فقیه در مرکز اسلامی انگلیس با بیان اینکه حضرت آیت الله خامنهای در فتوای خود توهین به مقدسات سایر مذاهب را حرام اعلام کرده اند، افزود: ایشان فرمودند هر کسی به مقدسات دیگران توهین کند دانسته یا نادانسته مزدور دشمن است.
وی با بیان اینکه طبق اخلاق قرآنی حتی نباید به مشرکان و کفّار فحش و ناسزا گفت: پرسید چگونه است که برخی از مسلمانان به عقاید یکدیگر توهین میکنند.
شیخ عمران حسین از علما و نویسندگان برجسته اهل سنت در انگلیس نیز در این همایش با ابراز عشق و علاقه به امام خمینی (ره) افزود: امام خمینی (ره) به درستی انگشت اتهام را به سوی آمریکا نشانه رفت.
وی با بیان اینکه اکنون قدرتهای غربی تلاش میکنند قانون خود را به عنوان قانون برتر جهان معرفی و از طریق سازمان ملل و صندوق جهانی پول انها را به مردم جهان و مسلمانان تحمیل کنند از احمد سوکارنو به علت اینکه در حدود دهه ۱۹۵۰ کشورش اندونزی را از سازمان ملل خارج ساخت تجلیل کرد.
این عالم برجسته اهل سنت، قران را عامل اصلی ایجاد وحدت میان مسلمانان دانست و تاکید کرد: همه حقایق عالم در این کتاب شرح داده شده است و اولین قدم در فهم و توسل به قرآن آن است که قرآن را بخوانیم و سپس به آن عمل کنیم.
وی که در زمینه پیشگوییهای آخرالزمانی با توسل به قرآن چند کتاب نوشته و در این زمینه شهره است گفت: وضعیت کنونی جهان اینگونه است که اقلیتی قدرتمند در حال تحمیل ارزشهای خود به بشریت و ترویج فسادند و قدرتهای غربی میخواهند ما را در بوته ذوب بی خدایی به جامعهای همگن تبدیل کنند.
معاون فرهنگی مرکز اسلامی انگلیس نیز در این همایش با اشاره به مشترکات هشتاد درصدی میان شیعیان و اهل سنت در احکام و اعتقادات گفت: فقط در صورتی که مسلمانان با هم متحد و یکپارچه باشند میتوانند توطئههای دشمنان را خنثی کنند به همین علت دشمان اسلام مدام در پی ایجاد تفرقه و کوچک سازی جوامع اسلامی اند.
سید عباس عابدی با بیان اینکه منظور از وحدت این نیست که شیعهها سنی شوند یا سنیها شیعه افزود: منظور این است که با توجه به مشترکات ۸۰ درصدی میان شیعیان و اهل سنت، در برابر دشمنی که عقیده و مذهب ما را نفی میکند بایستیم و متحد شویم و از هر گونه اقدامی که سبب میشود منافع بیگانگان را تامین و یکدیگر را تضعیف کنیم، دوری جوییم.