در تابستان ۹۸
حفر ۷۰ حلقه چاه برای تامین آب شرب تهرانیها
مدیرعامل آبفای استان تهران: برای تامین آب شرب مشترکین استان تهران در تابستان امسال بیش از ۷۰ حلقه چاه جدید حفر شد که این به معنای افزایش فشار بر این منابع آبی است.
محمد رضا بختیاری در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما با اشاره به افزایش ۴.۵ درصدی مصرف آب شرب در تابستان امسال در تهران افزود: سالانه افزایش مصرف آب شرب در تهران با توجه به رشد جمعیت ۲.۵ درصد است که امسال با رکوردی جدید نسبت به ۵۰ سال گذشته مواجه شدیم.
مدیرعامل شرکت آبفای استان تهران هزینه حفر هر چاه را ۱.۵ تا ۲ میلیارد تومان دانست و ادامه داد: با توجه به اینکه دشتهای تهران ممنوعه است حفر چاه جدید فشار مضاعفی را بر منابع آب زیرزمینی تهران وارد میکند.
بختیاری با بیان اینکه در سالهای نرمال ۷۰ درصد آب آشامیدنی استان تهران از منابع آب سطحی و ۳۰ درصد از منابع آب زیرزمینی تامین میشود افزود: با توجه به بارندگیهای مناسب امسال، ۸۰ درصد آب شرب شهر تهران از منابع آب سطحی و ۲۰ درصد از منابع آب زیرزمینی تامین شده است.
وی گفت: با توجه به افزایش مصرف آب شرب در استان تهران (بجز شهر تهران) امسال ۸۰ درصد آب مورد نیاز از آبهای زیرزمینی و مابقی ازابهای سطحی تامین شده است.
مدیرعامل شرکت آبفای استان تهران ادامه داد: با ورود مدول دوم تصفیه خانه آب تهران تا ۲ ماه آینده، بخشی از فشار بر سفرههای آب زیرزمینی کاهش خواهد یافت.
حذف یک میلیون قبض کاغذی آب تا پایان سال
مدیرعامل آبفای استان تهران: براساس برنامهریزی انجامشده تا پایان امسال یک میلیون قبض کاغذی آب در استان تهران حذف خواهد شد.
محمدرضا بختیاری در دومین روز نمایشگاه بینالمللی آب و فاضلاب ایران با حضور در نشستی خبری گفت: براساس برنامهریزی انجامشده تا پایان امسال یک میلیون قبض کاغذی آب در استان تهران حذف خواهد شد.
مدیرعامل آبفای استان تهران از افزایش مصرف آب در تهران گلایه کرد و گفت: افزایش دمای هوا در تابستان امسال و نگرش غلط مردم درباره افزایش میزان بارشها باعث شد امسال میزان مصرف روزانه آب در تابستان به سه میلیون و ۷۰۰ هزار مترمکعب برسد که این امر افزایش ۴.۵ درصدی مصرف آب تهران را در پی داشته است.
وی با اشاره به اینکه ۲۰ درصد مصرف آب شرب کشور در استان تهران صورت میگیرد، ادامه داد: در حالی که در ۶.۷ میلیارد متر مکعب آب در کشور مصرف میشود استان تهران به تنهایی ۱.۵ میلیارد مترمکعب آب مصرف میکند.
بختیاری وضعیت بارندگی در سال آبی گذشته را مثبت ارزیابی کرد و گفت: میزان بارندگی تهران در سال آبی گذشته ۳۸۷ میلیمتر بوده در حالی که این میزان در مدت مشابه سال قبل ۲۴۱میلیمتر بوده است و هم اکنون نیز ۹۲۰ میلیون مترمکعب در سدهای تهران ذخیره شده است که این رقم در مدت مشابه سال قبل ۶۵۰ میلیون مترمکعب بوده است.
وی درباره طرحهای مهم آبفای استان تهران گفت: ۸۵ کیلومتر از طرح رینگ تهران در حد فاصل ماملو تا پرند به منظور تعادلبخشی آبرسانی در سطح شهر تهران در حال اجراست که در آینده نزدیک با حضور رئیس جمهوری افتتاح میشود.
وی با بیان اینکه طرح فاضلاب شهر تهران ۷۵ درصد پیشرفت داشته است، افزود: ما در زمینه ساخت تصفیهخانههای فاضلاب یک عقبماندگی داریم که امیدواریم تا چند ماه آینده شش تصفیهخانه فاضلاب در سطح استان تهران به بهرهبرداری و در نهایت نیز طرح فاضلاب تهران طی پنج سال آینده به اتمام برسد.
افزایش ۵۲ درصدی بارندگیهای استان تهران
مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران گفت: پرونده سال آبی ۹۷-۹۸ در استان با ثبت رکورد بارندگی ۳۸۷ میلیمتری و افزایش ۵۲ درصدی بارشها نسبت به سال گذشته بسته شد.
سیدحسن رضوی در نشست خبری خود در پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی صنعت آب و تاسیسات آب و فاضلاب ایران عنوان کرد: سال آبی گذشته را در حالی پشت سر گذاشتیم که رکورد ۳۸۷ میلی متر بارندگی از ابتدای مهر ۹۷ تا ۳۱ شهریور امسال به ثبت رسید که این رقم نسبت به سال آبی قبل حدود ۵۲ درصد و نسبت به متوسط بلند مدت ۳۹ درصد افزایش داشته است.
رضوی بارشهای مناسب در سال آبی قبل را سبب پر شدن مخازن سدهای پنجگانه تامین کننده آب استان تهران دانست و گفت: این بارشها باعث شد که حدود دو میلیارد و ۶۱۴ میلیون متر مکعب آب وارد مخازن سدها شود در حالی که سال گذشته آن این رقم حدود یک میلیارد و ۱۷۳ میلیون مترمکعب بوده که این روند حکایت از افزایش ۱۲۳ درصدی ورودی آب به سدهای پنجگانه استان تهران دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران با بیان اینکه در حال حاضر ۹۲۰ میلیون مترمکعب آب در سدهای امیرکبیر، لار، لتیان، طالقان و ماملو ذخیره شده است، گفت: این رقم در مدت مشابه سال گذشته در حدود ۶۳۰ میلیون متر مکعب بوده است که بر این اساس میزان ذخیره سدها نسبت به مدت مشابه سال گذشته آن ۲۹۰ میلیون مترمکعب افزایش یافته است.
وی با اشاره به رهاسازی بخشی از آب سدهای لتیان، ماملو و امیرکبیر به منظور مدیریت سیلابهای احتمالی و تغذیه مصنوعی دشتهای استان، ادامه داد: امسال منابع بیشتری از محل آبهای سطحی به بخش شرب، کشاورزی و صنعت تخصیص یافته است. براین اساس با توجه به وضعیت مناسب مخازن سدها، میزان آب تخصیصی از این محل برای بخش شرب ۱۰ درصد، کشاورزی ۷۹ درصد و صنایع نیز ۸۰ درصد افزایش داشته است.
رضوی ادامه داد: این موضوع باعث شد که برای بخش شرب حدود ۱۰۰ میلیون مترمکعب آب کمتر از آبخوانهای استان تهران برداشت و این میزان از محل آبهای سطحی تامین شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران در بخش دیگری از سخنان خود تغذیه مصنوعی را یکی از روشهای مقابله با فرونشست برشمرد و افزود: بر این اساس این برنامه باید تدوام داشته باشد تا فرونشست دشتها کنترل شود. در بعضی از دشتها روزانه حدود یک تا نیم میلیمتر فرونشست داریم.
رضوی دشتهای ورامین و شهریار را به عنوان بحرانیترین دشت استان تهران معرفی کرد و گفت: دشت شهریار سالانه ۳۱۰ میلیمتر فرونشست دارد. همچنین برداشت سه میلیارد مترمکعبی از منابع آب زیرزمینی در استان تهران موجب شده است تا مناطق ۱۷، ۱۸، ۱۹ و ۲۰ تهران در حال مواجهه شدن با فرونشست باشد.
وی تاکید کرد: حد مجاز فرونشست برای کلان شهرها کمتر از ۱۰۰ میلیمتر است بنابراین در شهر تهران و حاشیه آن هنوز به نقطه قرمز نرسیدهایم و امیدواریم با برنامههایی مانند تغذیه مصنوعی و کاهش برداشت از آبهای زیرزمینی فرونشست را متعادل کنیم.
رضوی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: کشور به سمت آبیاری مدرن پیش رفته است، اما توسعه بی رویه کشاورزی را فراموش نکرده ایم. ۸۵ درصد هزینه آبیاری مدرن را دولت به کشاورزان میبخشد و ۱۵ درصد هم در قالب تسهیلات ارائه میشود. هدف دولت تعادل بخشی در حفظ آب و کشاورزی است که هنوز اتفاق نیفتاده است.
وی ادامه داد: تا زمانی که تعادل میان تامین و مصرف به وجود نیاید صرف کردن هزینه در جهت نوین کردن سیستمهای آبیاری بی نتیجه خواهد بود. قوانین محکمی در قالب نکاشت در بسیاری از استانها باید انجام شود و مسئولان کنترل برداشت از منابع آب زیرزمینی را بایستی داشته باشند.
رضوی در ادامه سخنان خود در خصوص تخریب مستحدثات غیر مجاز عنوان کرد: شرکت آب منطقهای تهران بیشترین عملکرد را در جهت این موضوع در میان سایر شرکتهای آب منطقهای داشته است به نحوی که ۲۰۰ هکتار از اراضی که مورد تجاوز قرار گرفته بود تخریب شده است. همچنین ۶۳۱ هکتار برای بستر و حریم رودخانههای استان تهران سند مالکیت دریافت شده است و امید داریم تا ظرف دو سال آینده این امر به اتمام برسد.