گزارش مکتوب
در پناه خورشید
غروب انرژیهای فسیلی در دنیا دیر یا زود اتفاق میافتد، اما تا کنون کسی از غروب همیشگی خورشید سخنی نگفته است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز کردستان، سوسوی چراغ نفتی یا همان لامپاها، هنوز در خاطر بسیاری از پدران و مادران قدیمی هست، چراغهایی که پای ثابت شب نشینیها بود و هنوز هم که هنوز است از آن شبها صدا را بیشتر در خاطر دارند تا تصویر.
تولید واستفاده از برق در کردستان در سال ۱۳۲۶ بانصب دو دستگاه مولد ۱۲۵ کیلوواتی در محل فعلی دبستان پروین اعتصامی شروع شد و تا پیش از پیروزی انقلاب بارها و بارها از بین رفت تا اینکه محرومیتزدایی در راس برنامههای نظام جمهوری اسلامی قرار گرفت و رفته رفته علاوه بر صدا، تصویر هم در دورهمیهای شبانه به چشم آمد؛ و حالا با برق دار شدن بخش بزرگی از مناطق شهری و روستایی کردستان، تامین برق از انرژی فسیلی در سالهای اخیر به دغدغه تبدیل شد و مسئولان پابه پای پیشرفت جهانی به فکر استفاده از انرژی خورشیدی افتادند.
کاربرد انرژی خورشیدی به قرن هفتم قبل از میلاد مسیح باز میگردد، به همان زمانی که مردم باستان از انرژی خورشیدی برای گرمایش، پخت و پز، روشنایی و روشن نمودن آتش استفاده میکردند و یونانیان و رومیان باستان معماریهایی را برای استفاده از نور و گرمایش انرژی خورشیدی در داخل ساختمان خود داشته اند.
با پیشرفت علم و دانش استفاده از نور خورشید، به ورطه فراموشی نرفت و بشر سعی کرد ابتکار و نبوغ خود را با الهام از طبیعت و یا با در خدمت گرفتن آن به پیش ببرد.
استفاده از انرژی خورشیدی اگرچه ابتکاری نو به شمار میرود، اما به سرعت در حال پیشرفت است و حدود ۳۰ سال پیش، آزمایشات مربوط به تبدیل انرژی خورشید به برق در حجم صنعتی شروع شد، اما اوج ساخت نیروگاههای برق خورشیدی در دهه اخیر اتفاق افتاده است.
کشـور ما به لحاظ میزان دریافت انرژی خورشیدی و متوسط ساعت آفتابی سالانه بیش از ۲ هزار و ۹۰۰ ساعت، یکی از کشورهای مناسب جهان است و انرژی خورشیدی در آینده سهم قابل توجهی از انرژی مصرفی کشور را به خود اختصاص خواهد داد.
براساس اعلام وزارت نیرو در حال حاضر سهم نیروگاههای بخار از تولید برق کشور حدود ۳۱ درصد، نیروگاههای گازی ۳۶ درصد، سیکل ترکیبی ۲۵ درصد، اتمی ۴.۱ درصد، آبی ۷.۱۴ درصد و انرژیهای تجدید پذیر حدود هشت دهم درصد است که سهم بسیار ناچیزی در تولید برق کشور به شمار میرود.
معاون فروش و خدمات مشترکین شرکت توزیع نیروی برق کردستان میگوید: به ازای هر واحد سوختی که مصرف میکنیم در نهایت آنچه تبدیل به برق میشود حدود ۲.۲۷ درصد است که نشان میدهد حدود سه برابر تولید، سوخت مصرف میکنیم.
هیوا خرم با بیان اینکه سوختهای فسیلی آلایندگی زیستی و بازده کمی در تولید انرژی دارند، اضافه کرد: باید به سمت استفاده از انرژیهای پاک و تجدیدپذیر گام برداریم، موضوعی که نسبت به اغلب کشورهای دنیا عقب هستیم.
وی یادآور شد: تا آخر پارسال، حدود ۱۸۵ کیلووات ساعت نیروگاه خورشیدی در ادارات و ۶۰ کیلووات نیز توسط بخش خصوصی کردستان نصب و راه اندازی شده که امیدواریم با وجود متقاضیهای بیشتر، این کار روند صعودی به خود بگیرد.
او از سرمایه گذارانی میگوید که برای احداث نیروگاههای با ظرفیت مگاواتی وارد کردستان شده اند و قرار است هرکدام از این نیروگاهها چراغ هزار خانوار کردستانی را روشن کند.
متوسط تابش روزانه خورشید در کردستان حدود ۶ ساعت است و این یعنی عمر بیشنری برای روشنایی در این استان پیش بینی میشود.
شرکت توزیع برق کردستان قصد داردبه منطور تولید انرژی پاک و در کنار آن اشتغالزایی خودکفایی در توسعه انرژی و جلوگیری از خروج ارز، نیروگاههای کوچک خانگی ایجاد و مردم را در تولید برق سهیم کند.
آقای حیدری از جمله افرادی است که حالا در خانهاش یک نیروگاه دارد و از سال ۱۳۹۵ نیروگاه پنج کیلوواتی را اداره میکند و از قبال آن درآمد خوبی دارد و در مدت این سه سال توانسته است ۲۴ میلیون تومان سرمایه گذاری اولیه خود را جبران کند و حالا به مرحله کسب سود رسیده است.
در سال ۹۴ دولت بخشنامهای صادر و ادارات دولتی را ملزم کرد که ۲۰ درصد از انرژی برق مورد نیاز خود را از انرژیهای تجدیدپذیر و سامانههای خورشیدی تأمین کنند که تاکنون استقبال مناسبی از آن صورت نگرفته است.
اداراتی مانند شرکت گازکردستان هم در این زمینه پیشتاز بوده و مدیرعامل شرکت گاز کردستان میگوید: برق هشت ساختمان این شرکت در شهرهای مختلف استان از طریق انرژی و سامانههای خورشیدی تامین میشود.
احمد فعله گری افزود: سامانههای راه اندازی شده در ساختمانهای شرکت گاز استان، ظرفیت تولید ۷۰ کیلووات ساعت برق را دارند.
مدارس هم از این قافله عقب نمانده اند و ۱۵ مدرسه در استان هم اکنون انرژی خود را از خورشید میگیرند.
مدرسه نمونه دولتی امام شافعی (رض) سنندج از جمله این مدارس است که توانسته برق مورد نیاز خود را از سلولهای خورشیدی بگیرد.
به ازای هر ۳۳ متر مربع فضای کلاس حدود ۱۵ متر مربع سلولهای خورشیدی نیاز است که به طور میانگین برای هر مدرسه با ۸۰ متر مربع سلول خورشیدی میتوان برق مورد را برای مدرسه را تأمین کند.
با توجه به روزهای دایر بودن مدرسه در طول سال (۱۶۰ تا ۱۸۰ روز برای مقاطع مختلف) فروش برق مازاد تولیدی میتواند در سرعت بازگشت سرمایه نقش مهمی ایفا کند.
رونق تولید و اقتدار اقتصادی در سایه بهرهگیری از منابعی است که به رایگان در طبیعت وجود دارد و کشور ما در برخورداری از این منابع سرآمد است، به شرطی که درک صحیحی از این منابع داشته باشیم و به موقع از آن استفاده کنیم.
گزارش از : کلثوم مومنی