به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، پژوهشگر حوزه میراث ناملموس استان خراسان رضوی در حاشیه برگزاری تعزیه خوانی روستای فدیشه نیشابور به خبرنگار خبرگزاری
صداوسیما مرکز خراسان رضوی گفت: با توجه به قدمت و ظرفیتهایی که این مراسم تعزیه خوانی دارد، در پی ثبت این مراسم آیینی و باشکوه در فهرست میراث تاملموس هستیم که ان شاءالله این مهم انجام خواهد شد.
مسئول برگزاری مراسم تعزیه خوانی روستای فدیشه نیشابور هم در ادامه این مراسم به خبرنگار ما گفت: بزرگترین مراسم تعزیه خوانی کشور با قدمتی ۴۰۰ساله همزمان با عاشورای حسینی، در روستای فدیشه بخش میانجلگه شهرستان نیشابور طبق سنت هر ساله برگزار شده است.
اخباری افزود: این مراسم به عنوان بزرگترین اجتماع عزاداران سیدالشهدا بعد از حرم رضوی در شمال شرق کشور با حضور بیش از ۷۰هزار عزادار سیدالشهدا از نخستین ساعتهای برآمدن آفتاب صبح روز عاشورا آغاز شده است و هیئتهای سوگوار و سیاه پوش در غم شهادت مظلومانه مولای عشق امام حسین(ع) اتا غروب آفتاب با زنجیرزنی و سینه زنی به عزاداری میپردازند.
وی گفت: در این مراسم تعزیه خوانی بیش از ۵گروه تعزیه خوانی برتر کشور در قالب ۶۰تعزیه خوان، واقعه عاشورا را به نمایش میگذارند.
این خادم اهل بیت(ع) افزود: مراسم عزاداری با سنت تاریخی علم گردانی آغاز شد و اهالی روستاها با بیرون آوردن "علم ها" که نمادی از "سرو" به نشانه آزادگی سالار شهیدان میدانند از تکایا و هیئتها آنها را بر روی دستان خود حمل میکنند، افزون بر این همه منازل روستایی که بر سر در آنها پرچم سیاه برافراشته محفل سوگواری سالار دشت نینوا شده است و مهمانهای امام حسین(ع) را پذیرا شده اند.
اخباری با بیان اینکه همه هزینههای این مراسم را اهالی روستا تامین میکنند گفت: برای پذیرایی از عزاداران شرکت کننده در این مراسم،حدود ۲۰۰راس گوسفند ذبح می شود که با آن بیش از ۸۰دیگ حلیم برای پذیرایی صبحانه و نهار عزاداران تهیه و طبخ می شود.
بنا به تصویب شورای سیاست گذاری ثبت کشور، آیین مذهبی "علم گردانی" در روستاهای شهرستان نیشابور ثبت ملی شده است.
علم گردانی به عنوان آیینی سنتی، مذهبی و از نمادهای فرهنگ سوگواری است که هر سال عزاداران و ارادتمندان به امام سوم شیعیان حسین بن علی(ع) در روستاهای نیشابور و به طور خاص با حضور حدود ۴۰هیئت مذهبی در "فدیشه" برگزار میشود.