پخش زنده
امروز: -
ساخت وسازها در شهر بافتههای ذهنی جهان همچنان یکه تازی میکند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز مازندران، صبح یک روز تابستانی وارد کلاردشت شدم صبحی که ننه زمرد یکی از بافندههای ذهنی باف فرش درمنطقه، همسرش را که بنای ساختمان است بدرقه میکند. با مشهدی رضا مسافتی را همراه میشوم او میگوید روزگاری نوای یکی قرمز، دو تا زرد به زیر، یک زرد به رو از هر خانهای در کلاردشت شنیده میشد، اما اکنون این نوا جایش را به یک، دوتا، سه تا آجر روی آجر گذاشتن داده است حالا در زمین آبا و اجدادیمان شده ایم سرایدار، شده ایم کارگر تهرانی، اصفهانی و شیرازی و.
کسی نمیداند یا نمیخواهد بداند قصه تلخ قارچهای بتنی، قارچهایی که در سالیان کوتاهی مثل چغندر سبز شده اند و دیگرکاری از دست کسی بر نمیآید چیست؟
بهرنگ شهبازی کارشناس مهندسی عمران میگوید: امروز ساخت و سازهای بی رویهای در کلاردشت انجام میشود، این شهر در سالیان سال دست خوش تغییرات شده است و هیچ ارگانی نیست که این مشکل را حل کند.
این کارشناس مهندسی عمران ادامه میدهد همین که یک خانه ساخته شد، ۴ اصله درختچه درونش کاشته میشود و سریعا امکانات زیر ساختی همچون علمک گاز، برق و آب نصب و داده میشود.
او میگوید: چرا به کسی که خوش نشین است و از ۳۶۵ روز از سال فقط یک تا ۲۰ روز درکلاردشت اقامت دارد، به راحتی امتیازهای زیر ساختی را میدهند، اما کلاردشتیها از این همه حق محروم هستند.
شهبازی در ادامه میگوید: مرجع صدور پروانههای ساختمانی در کلاردشت کدام نهاد است؟ شورای اسلامی روستاها؟ بخشداریها؟ دهیاریها؟ قطعاً با نظر شوراها و یک سری از افراد مسئول دیگر این برنامه ریزی انجام میشود.
وی با اشاره به اینکه چرا هیچ وقت پروندههای ساخت و ساز غیر مجاز در شهرداری کلاردشت منجر به صدور تخریب بنا نمیشود، گفت: این قارچهای بتنی در کلاردشت با ماده ۱۰۰ مقاومتر ساخته میشود.
شهبازی میگوید: ساخت و سازدردامنه کوه کلاردشت نیازمند دریافت استعلام ازکشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و امور آب است، اما واقعاً همه سازندهها در این شهر استعلامات را دریافت کرده اند؟ او میگوید: ماده ۱۰۰ در حوزه شهری منبع درآمد خوبی برای شهرداریها شده است و سازندگان غیر مجاز به امید ماده ۱۰۰ بناهای خود را میسازند و بعد جریمه آن را پرداخت میکنند.
یکی از کشاورزان منطقه کلاردشت میگوید: یه عنوان نمونه شخصی در هزار و ۵۰۰ متر زمین، ساختمان بنا کرده، ۸ اصله درخت کاشته، تمام امتیازارت آب، برق و گاز را دریافت کرده، وقتی میپرسیم و پیگیری میکنیم میبینیم همه مجوزهای قانونی و فنی را دریافت کرده است.
این کشاورز با دست به ساختمان نارنجی که تک وتنها بالای تپه ساخته شده اشاره میکند و میگوید: ابتدا با موتور برق روشنایی خودش را تامین میکرد، اما حدود دو سال قبل با تصویب ماده ۴ در مجلس شورای اسلامی مبنی بر قرار گرفتن واحدهای مسکونی در نقاط دور دست این خوش نشین هم از امکانات آب، برق وگاز بهرهمند شده است.
این کشاورز میگوید: این دسته از خوش نشینها فقط با دو میلیون تومان به تمام امکانات زیرساخت دسترسی پیدا میکنند.
خشایارگل کوهی ازفعالان محیط زیست کلاردشت میگوید: اراضی با ارزش و منابع ملی کلاردشت در دهه ۷۰ تحت عناوین مختلف به ارگانها، سازمان و وزارتخانههای مختلف، با ترک تشریفات واگذار شده است.
وی افزود: رفته رفته این اراضی به جای کاربری مدنظرکه با عنوان خاص و مشخصی واگذار شده بود، دست به دست چرخیده و تبدیل به ویلا شده است.
سالهای اخیر با توجه به تاکیدات دولت و استانداری مازندران موضوع ساخت و ساز در کلاردشت در حال ساماندهی است، اما باید دید سرعت این ساماندهی در چه حدی است.
کامران پولادی فرماندارشهرستان کلاردشت با بیان اینکه درسالهای اخیر جلسات مکرری برای جلوگیری از ساخت و سازغیرمجاز در این شهرستان برگزار شده است، گفت: خوشبختانه دستگاههای مرتبط به خصوص اداره جهاد کشاورزی توجیه شدند زمینهای بالادست را به باغ تبدیل کنند و از فروش آن جلوگیری شود.
وی افزود: اراضی کم بازده و شیب دار کشاورزی کلاردشت را با کاشت نهالهای سیاه ریشه مثل گیلاس، فندق، هلو و گردو به چرخه کشاورزی بازگردانیم و کشاورزان زیادی هم رغبت نشان دادند و از فروش زمینها به خوش نشینها منصرف شدند.
پولادی گفت: مراجع صدور پروانه از جمله شهرداری، بخشداری و دهیاری در زمینه ساخت و ساز در زمینهای کشاورزی توجیه شده اند و کاملا به عنوان فرهنگ نهادینه شده است.
وی با بیان اینکه دستگاه قضا با دادستان هم اکنون در کلاردشت ورود پیدا کرده است، گفت: ساخت و ساز در سر دهنه رودخانه سردآبرود از بالای علم کوه ممنوع شده است.
این سخنان در حالی مطرح میشود که مدیرعامل بنیاد توسعه پایدار ایران که یک موسسه مردم نهاد است معتقد است: این ساخت و سازها کماکان ادامه دارد.
کوروش پور با اشاره دست به ساختمانهایی که در کنار رودخانه ساخته شده اند میگوید: فاصله این ساختمانها تا بستررودخانه سرد آبرود خیلی کمتراز ۲۰ متر است.
وی افزود: این ساختمانها در زمان مدیریت جدید در شهرستان ساخته شده است.
براین اساس مشاهده میشود جای جای این استان سرسبز و زیبا مورد هجوم زمین خواران و سودجویانی قرار گرفته است که فقط به منافع خود توجه دارن و از بین رفتن این طبیعت بکر و زیبا کوچکترین ارزشی برایشان ندارد. کلاردشت خواریها همچنان ادامه دارد، هر روز با یک نقش جدید، با یک ساز جدید، با خوش نشینهای هزار چهره و ...
نویسنده: آتنا رستمی آله خیلی