پخش زنده
امروز: -
انتقادات از ترامپ از منظر رقابتهای انتخاباتی در آمریکا قابل تفسیر است و قرار نیست تاثیری در امنیت شهروندان آمریکایی بخصوص غیرسفید پوستان داشته باشد.
تیراندازیهای اخیر در دو شهر آمریکا، انتقادات را متوجه دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا کرد.
آمریکایی ها در روزهای گذشته شاهد دو فاجعه تیراندازی یکی در شهر ال پاسو در ایالت تگزاس و دیگری در شهر دِیتون در ایالت اوهایو, بودند.
اولین تیراندازی دست کم 20 کشته برجا گذاشت و دومی حداقل 9 قربانی گرفت.
آسوشیتدپرس امروز در گزارشی درباره واکنش دیرهنگام رئیس جمهور آمریکا به تیراندازی در ال پاسو نوشت: در حالی که آمریکا در شوک دو تیراندازی مرگبار در کمتر از یک روز بود, دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا نخستین ساعات پس از این دو فاجعه را در زمین گلف خود در نیوجرسی و به دور از چشم انظار سپری کرد.
ال پاسو در مرز مکزیک واقع شده است و 85 درصد جمعیت آن را اسپانیولی زبان ها تشکیل می دهند. عامل تیراندازی در آنجا که مرد سفید پوست 21 ساله ای بوده است، از حومه دالاس با پیمودن 9 ساعت راه آمده بود تا در یک ساعت به قتل عام گسترده ای دست بزند. وی که به سلاحی جنگی مسلح بود، 20 نفر را کشته و 26 نفر را نیز پیش از تسلیم کردن خود به پلیس زخمی کرده است و به داشتن انگیزه نژاد پرستانه مظنون است.
اما آنچه انتقادات از رئیس جمهور آمریکا را تشدید کرد اظهارات ضد مهاجرتی و نژادپرستانه در مانیفست منتشر شده تیرانداز الپاسو بود زیرا این اظهارات شباهت زیادی به برخی از اظهارنظرهای شخصِ ترامپ داشته است.
بیانیه ای که به عامل تیراندازی در الپاسو نسبت داده شده و در شبکه اینترنت منتشر شده است، به ویژه "اشغال تگزاس به دست اسپانیولی زبان ها" را محکوم کرده است و به کشتاری که یک سفید پوست نژاد پرست پانزدهم مارس در مساجد کرایستچرچ در نیوزیلند به آن اقدام کرد و در جریان آن 51 نفر کشته شدند، اشاره کرده بود. جالب اینکه ترامپ نیز در هفته های اخیر توئیت هایی نژادپرستانه درباره چهار زن رنگین پوست عضو کنگره منتشر کرده است.
ویلیام جردن دیپلمات سابق آمریکایی گفت: "به نظر می رسد فردی تنها و منزوی با احساس نفرت از دیگران و معتقد به برتری نژاد سفید دست به این اقدام زده است.
گری آبوت فرماندار تگزاس نفرت را ریشه این جنایت توصیف کرد و ماهیت این کشتار را نژاد پرستانه خواند.
پیت بودجج (Pete Buttigieg)، نامزد انتخابات درون حزبی دموکرات ها با اشاره به حملاتی که به یک کلیسای سیاه پوست ها، دو کنیسه و حملات روز شنبه در یک مرکز تجاری در تگزاس، اعلام کرد "آشکار است که کشته شدن افرادی در چارلستون، سان دیگو، پیتسبورگ و ظاهرا اکنون نیز در ال پاسو، پیامدهای تروریسم ملی گرایی سفید پوست است".
اما بسیاری نیز دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا را به دامن زدن به "تروریسم سفید پوست" با سخنان آتش افروزانه متهم کردند.
الیزابت وارن، دیگر نامزد انتخابات درون حزبی دموکرات ها روز یکشنبه ترامپ را متهم کرد "رئیس جمهور شخصا نژاد پرستی و افراطی گرایی سفید پوستان را اشاعه می دهد".
بتو اوروک، یکی از رقبای وی نیز حتی فراتر از آن رفته اطمینان داد دونالد ترامپ "نه تنها لفاظی نژاد پرستانه بلکه خشونتی را نیز که پیامد آن است تشویق می کند".
روزنامه واشنگتن پست امروز در گزارشی در واکنش به تیراندازی ها در دو شهر آمریکا نوشت: دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در حال هدایت این کشور به سوی نابودی است.
اما آنچه مسلم است این اظهارات و مواضع تنها از منظر رقابتهای انتخاباتی در آمریکا قابل تفسیر است و قرار نیست تاثیری در امنیت شهروندان آمریکایی بخصوص غیرسفید پوستان داشته باشد.
همزمان با افزایش انتقادات از ترامپ پایگاه اینترنتی ان بی سی نیوز در مقاله ای از نتایج یک نظرسنجی خبر داد که بر اساس آن، بیش از نیمی از شرکت کنندگان عقیده دارند ترامپ نژاد پرست است.
در این مقاله آمده است در نظرسنجی جدید «کویینیپیاک» از شرکت کنندگان سوالی صریح پرسیده شد: آیا فکر می کنید ترامپ نژاد پرست است؟
بیش از نیمی از شرکت کنندگان در این نظرسنجی -51 درصد- به این پرسش، پاسخ مثبت دادند. 45 درصد نیز به این پرسش، پاسخ منفی دادند.
گفته میشود آنچه که بعد از انتخابات دونالد ترامپ به ریاست جمهوری در سال 2016 تغییر کرده است، لحن بحث عمومی بوده است. رئیس جمهور به حساب خود نظریه "اشغال" مهاجران را از سرگرفت و از محکوم کردن تظاهرات راست گرایی افراطی در شارلوت ویل در اوت 2017 خودداری کرد، و اخیرا نیز از نمایندگان پارلمانی مخالف گروه های اقلیت خواست به کشورهای خود "بازگردند".
-------------------------------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی