پخش زنده
امروز: -
امیر عازم خدمت سربازی بود، پسر خوش تیپ و به اصطلاح خوش برورویی که عمه ام خیلی نگران آینده ش بود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز کُردستــان، امیرِ 29 ساله، کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد را هم با معدل خوبی پشت سر گذاشته و آماده اعزام به خدمت مقدس سربازی است.
به سختی توانستم سر صحبت را با امیر باز کنم، پای حرف دلش نشستم.
برای گفتن حرف زیاد داشت، حرفهایی که بسی جای تفکر داشت.
امیر می گوید: دختر دایی، سی ساله شدنم نزدیک است، هنوز شغلی دست و پا نکرده ام و شرایط ازدواج هم ندارم، بیکارم و سرباز.
یک لحظه دلم برای امیر تنگ شد، راست می گفت: سن میانسالی را می خواست شروع کند بدون آنکه جوانی کرده باشد.
گفتم خدا بزرگ است مطمئن باش بعد از 2 سال سربازی، شرایط زندگی ات تغییر می کند، امید که داشته باشی بهترین آینده را می توانی بسازی.
چند روز گذشت در یکی از سایت ها، خبری دیدم در لحظه چهره عمه و پسر عمه ام جلوی چشمانم ظاهر شد، به جریان زندگیشان بی ربط نبود، افزایش سن جوانی از 15 تا 29 سال به 18 تا 35 سال.
این خبر سوغات سفر وزیر ورزش و جوانان به کُردستان بود.
با رییس اداره ساماندهی امور جوانان استان کردستان قرار ملاقات گذاشتم، ایشان هم خبر افزایش سن جوانی را تأیید کرد و گفت: این طرح از اردیبهشت ماه اجرا شده است و در جلسات متعددی که برگزار کرده ایم درباره اینکه جمعیّت ایران پا به پیری گذاشته که با اجرای این طرح برنامه های کلان کشوری در زمینه اشتغال، مسکن، ازدواج و سلامت جوانان در نظر گرفته شده است.
خانم سیّده هدی موسوی، می گوید: با تغییر سن جوانی آمار ازدواج در کشور هم روند صعودی خواهد داشت.
ناخودآگاه لبخند رضایتی بر لبم نشست، بهانه هم جور بود، فردا 18 اردیبهشت روز اعزام پسر عمه به سربازی، شیرینی خریدیم و رسیدیم خانه عمه جان.
عمه مشغول سرخ کردن نان محلی کُردستان با نام "برساق" برای پسر سربازش بود (معمولا مادران کُرد برای توشه راه پسران سربازشان این نان را درست می کنند).
با هر نانی که در جلز و ولز روغن سرخ می کرد قطره اشکی بر پهنای صورت می ریخت.
گفتم: اشک چرا؟ باید به امیر روحیه بدهی دلتنگی نکند.
گفت: تا سربازی نرود مرد نمی شود، گفتم: رحمت بر پدر و مادرت عمه جان پس چرا نگرانی؟
بعد از سربازی چه کند؟ سن استخدام از پسر من گذشته، کی ازدواج کند؟ کی بچه دار شود؟ کی...
منم فرصت را غنیمت دانسته و رسالت خبرنگاری خودم را انجام دادم و اطلاع رسانی کردم.
تا پایان سن جوانی امیر هنوز 6 سال فرصت هست.
عمه گفت: چطور؟ براش توضیح دادم.
با این خبری که به عمه جان دادم گویا آبی بر دلش که مانند روغن داغ جلوی دستش جلز و ولز می کرد ریختم، لبخند قشنگ و مهربانی زد با پشت دست اشکش را پاک کرد و بعد چند از دقیقه.
عمه گفت: امیر بیا پسر سرهنگم، ببین دختر دایی ات قاصد خوش خبره؟ عمه نمیدانست پسرش قرار است یک سرباز آشخور شود، سرهنگ خطابش می کرد.
بالاخره کار خبر و اطلاع رسانی من خنده ای بر لب عمه و پسر عمه جاری کرد.
فردای آنروز در حیاط معاونت نظام وظیفه امیرهای زیادی منتظر اتوبوس بودند.
دلم برایشان سوخت هر کدام با یک امید و آرزو سرباز شدند، هزاران امید هزاران آرزو و هزاران روز دیگر پیش رو.
به دوست روانشناسی زنگ زدم، ولی دفتر مشاوره اش را به خاطر بچه داری بسته است، توجیهش این است چه به دست می آورم چه از دست می دهم، دخترم تمام زندگی من است.
از شنیدن صدایم خوشحال شد، ازش شاخص های جوانی را پرسیدم، طبع شعریش گُل کرد، همیشه عاشق ادبیات بود گفت:
جوانی نکودار که این مرغ زیبا نماند در این خانه استخوانی
با هم خندیدیم در جواب سئوالم، گفت: امید به زندگی، شادابی، نشاط، تحرک که داشته باشی در هر سن و سالی جوانی. بیایید این عددبازیها را کنار بگذاریم، خوشم آمد درستش هم همین است.
رییس سازمان برنامه و بودجه استان کُردستان در گفتگوی تلفنی با خبرگزاری صداوسیما مرکز کُردستان، گفت: با تغییر حداقل سن جوانی به ۱۸ سال، بسیاری از مشکلات جوانان از قبیل استخدام و معرفی به بانکها برای دریافت تسهیلات اشتتغالزایی برطرف خواهد شد.
بهرام نصرالهی زاده اظهار داشت: بر اساس ماده 42 قانون مدیریت خدمات کشوری، شرط سنی استخدام در دستگاههای اجرایی، داشتن حداقل 20 سال و حداکثر 40 سال برای استخدام رسمی یا پیمانی اعلام شده است.
او می گوید: برای دارندگان مدرک دکترای حداکثر 45 سال اعلام شده است و این شرایط در آزمونهای اخیر ثابت بوده است و همچنین در آزمون ششم فراگیر، شرایط سنی برای مدارک دیپلم حداکثر 25 سال، فوق دیپلم حداکثر 30 سال، لیسانس حداکثر 35 سال، فوق لیسانس حذاکثر 40 سال و دکتری حداکثر 45 سال تعیین شده است.
نصرالهی زاده، افزایش امید به زندگی در کشور از دیگر مزیتهای این طرح دانست.
کشور ما ایران و به تبع آن استان کُردستان هم جمعیّت جوانی دارد، با این طرح افزایش سن جوانی، باید دولت، سازمان ورزش و جوانان، سازمانها و ارگانهای زیربط از جوانان حمایت کنند و با افزایش سن استخدامی ها بین بالا رفتن سن ازدواج و آغاز زندگی مشترک تناسبی ایجاد شود.
من به عنوان کسی که در حوزه خبر و اطلاع رسانی فعالیت می کنم این را می دانم که برنامه ریزی برای افزایش سن جوانی تنها از نظر عددی، باید با هموار ساختن تمامی زیرساختها همراه باشد و برنامه ریزی های کلان کشوری را نیز تحت تأثیر قرار دهد.
حمایت از جوانان و برطرف کردن دغدغه های امیر و امیرهای دیگر سرزمینم می تواند در شکوفایی اقتصادی، علمی، فرهنگی و هنری کشور تأثیرگذار باشد.
امیرهای امروز امیدوارانه به آینده شاداب و توانمند چشم دوخته اند.
گزارش: سمیه قادری