پخش زنده
امروز: -
وزیر خارجه کشورمان گفت در جنگ اقتصادی, ارتش و مقامات هدف قرار نمی گیرند بلکه مردم عادی در خیابان ها هدف قرار می گیرند
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در مصاحبه با شبکه تلویزیونی پی بی اس از سیاست های دولت آمریکا و حضور نیروی نظامی آمریکا در خلیج فارس به شدت انتقاد کرد.
هیچ گونه هواپیمای بدون سرنشینی را از دست نداده ایم
وزیر خارجه کشورمان در پاسخ به سوال جودی وودروف مجری شبکه پی بی اس درباره ادعای آمریکا مبنی بر هدف قرار گرفتن یک فروند پهپاد ایرانی گفت نخست باید بگویم که بر اساس اطلاعاتمان, ما روز گذشته هیچ گونه هواپیمای بدون سرنشینی را از دست نداده ایم. بنابراین, این گونه نیست که آنها یک فروند هواپیمای بدون سرنشین ما را سرنگون کرده باشند. ممکن است آنها یکی از هواپیماهای بدون سرنشین خودشان را سرنگون کرده باشند. در گزارش ها آمده است آنها احتمالا یک هواپیمای بدون سرنشین دیگر را سرنگون کرده اند. اما آیا این یک اقدام تحریک آمیز است؟ حتی اگر این هواپیمای بدون سرنشین ما می بود, باید بگویم که ما در منطقه خودمان هستیم. کشتی نیروی دریایی آمریکا حدود شش هزارمایل دورتر از سواحل خودش مستقر شده است. بنابراین, من از شما می پرسم چه کسی اقدام تحریک آمیز انجام می دهد.
مادر منطقه خودمان هستیم این آمریکاست که 6 هزار مایل از آب های سرزمینی خود دور شده است
محمد جواد ظریف درباره احتمال رویارویی نظامی میان ایران و آمریکا گفت هیچ چیزی اجتناب ناپذیر نیست . ما انسان ها هستیم که تاریخ را می سازیم. فکر می کنم اگر انسان ها از خود خردورزی نشان دهند, می توانند جلوی آغاز یک جنگ را بگیرند زیرا در هر رویارویی نظامی, همگان بازنده هستند. این کاری است که مقامات و دیپلمات ها باید انجام دهند و ما همه تلاش خود را در این راستا می کنیم. اگر این امر مستلزم خردورزی است, این امر مستلزم بینش است, این امر مستلزم آن است که اقدامات بچگانه انجام ندهیم.
وزیر خارجه ایران در واکنش به طرح این ادعا که ایران اقدامات تحریک آمیز انجام می دهد گفت ما در منطقه خودمان هستیم. کشتی نیروی دریایی آمریکا حدود شش هزارمایل دورتر از سواحل خودش مستقر شده است. بنابراین, من از شما می پرسم چه کسی اقدام تحریک آمیز انجام می دهد.
وی در ادامه گفت ما به خلیج مکزیک نیامده ایم. آنها به خلیج فارس آمده اند. در حال حاضر, آنها باید مراقب باشند که نباید حق حاکمیت ما, تمامیت ارضی ما یا امنیت ما را تضعیف کنند. همچنین باید بگویم که ما خواهان یک جنگ نیستیم.
وزیر خارجه کشورمان افزود رئیس جمهور ترامپ آشکارا اعلام کرد که در یک جنگ اقتصادی با ایران حضور دارد. من فقط می خواهم جنگ اقتصادی را تعریف کنم. جنگ اقتصادی جنگی است که شما در آن شهروندان عادی را هدف قرار می دهید.در یک جنگ نظامی, شما پرسنل نظامی را هدف قرار می دهید, و گاهی اوقات شهروندان, غیر نظامیان اهداف جانبی محسوب می شوند و خسارت های جانبی به غیر نظامیان تحمیل می شود. اما در یک جنگ اقتصادی, شما نمی توانید ارتش را هدف قرار دهید, شما نمی توانید مقامات را هدف قرار دهید و شما مردان و زنان عادی را در خیابان ها هدف قرار می دهید چه با داروهای مرتبط با سرطان, یا داروهای ام اس, یا کودکانی که به سبب ابتلا به اپیدرمولیز بولوز به درمان نیاز دارند. این ها اهداف جنگ اقتصادی هستند. من آن را تروریسم اقتصادی می نامم. زیرا هدف از این اقدام اعمال فشار بر مردم است تا آنها بتوانند به اهداف سیاسی خود دست پیدا کنند.
شاهد یک انقلاب در سال 2016 در آمریکا نبوده ایم
محمد جواد ظریف در پاسخ به این ادعای مجری که شما این هفته گفتید ایران ممکن است آماده تغییر مسیر در ارتباط با غنی سازی اورانیوم هستید گفت خیر این گونه نیست. ما یک توافق نامه داریم که بر سر آن با آمریکا مذاکره کرده ایم. مهم نیست که با کدام دولت در آمریکا بر سر آن مذاکره کرده ایم, زیرا جهان خارج بر این باور است که دولتی که در واشنگتن حضور دارد, نماینده آمریکاست. و آخرین چیزی که شنیدم این است که ما شاهد یک انقلاب در سال 2016 در آمریکا نبوده ایم. ما تنها شاهد برگزاری یک انتخابات بودیم و این که یک دولت بر اساس فرایند انتخاباتی جایگزین یک دولت دیگر شد. آنها تعهدات آن دولت را به ارث می برند. ما یک توافق نامه داریم. چیزی که من گفتم این بود که اگر رئیس جمهور ترامپ درباره مراجعه به کنگره جدی است, زیرا او اعلام کرد هر کاری که می خواهم انجام دهم آن را در کنگره به تصویب می رسانم. اگر او در ارتباط با مراجعه به سنا و مجلس نمایندگان آمریکا جدی است تا چیزی را تصویب کند, یک بند در توافق نامه کنونی قرار دارد که که بر اساس آن, در سال 2023 ما قرار است پروتکل الحاقی را تصویب کنیم که ما را ملزم می کند همه تأسیسات خود را به طور دائمی تحت نظارت های سازمان ملل متحد قرار دهیم. او گفت که در ارتباط با مدت زمان توافق نامه و بند انقضا نگران است. این روندی مادام العمر خواهد بود نه حتی برای 100 سال. این روندی دائمی خواهد بود. این امر همچینن مستلزم آن است که آمریکا توسط کنگره تحریم هایش را به طور دائمی لغو کند. این بندی است که ما بر سر آن مذاکره کرده ایم. او می خواهد اقدامات بهتری انجام دهد؟ او می تواند این بند را در حال حاضر اجرایی کند و به بقیه اطمینان دهد که ایران هرگز تسلیحات هسته ای تولید نخواهد کرد. اگر این هدف اوست, او می تواند هم اکنون این کار را انجام دهد.
می توان روابط بین دو کشور را برای همیشه تغییر داد
ظریف در پاسخ به این سوال که آیا شواهدی در دست دارید که رئیس جمهور آمریکا مایل به انجام این اقدامات باشد گفت علاقه ای به آنچه که او می خواهد انجام دهد, ندارم. من به آنچه که آمریکا به عنوان یک بازیگر مسئول در عرصه بین المللی باید انجام دهد علاقه مندم. مطمئن هستم که رئیس جمهور ترامپ می خواهد یک میراث از یک کشور پایبند به قانون از خود به جا بگذارد, نه کشوری که معاهده ها را می شکند.
وزیر خارجه کشورمان در واکنش به این سوال که آیا ایران آماده سوق دادن ترامپ به آن چیزی است که شما توصیف می کنید گفت در سال 2023 ما آماده پیشبرد این موضوع هستیم. ما باید به پارلمان خود مراجعه کنیم و پارلمان باید آن را تصویب کند و ما فورا آماده ارائه آن به پارلمان هستیم به شرطی که آمریکا کاری که باید در سال 2023 انجام دهد, انجام دهد که شامل مطرح کردن این موضوع در کنگره میشود تا آنها تحریم ها را به صورت دائمی بردارند. این توافق نامه ای است که ما داریم. ما می توانیم این کار را انجام دهیم و رئیس جمهور ترامپ می تواند با اطمینان یافتن از این موضوع تاریخ ساز شود که روابط بین دو کشور برای همیشه تغییر خواهد کرد.
با نمایندگان کنگره به دنبال راهکارهای خروج از بن بست هستیم
ظریف درباره دیدار با اعضای کنگره از جمله سناتور راند پل گفت من زمانی که در این جا حضور داریم با اعضای کنگره دیدار می کنم البته نه به عنوان نمایندگان دولت بلکه به عنوان نمایندگان مردم. من درباره آنهایی صحبت نمی کنم که با آنها ملاقات داشتم یا این که ما در ارتباط با چه موضوعاتی گفتگو کردیم اما من با اعضای کنگره ملاقات داشتم.
وی در ادامه درباره ادامه دار بودن مذاکرات با نمایندگان کنگره گفت من مطمئنا با موسسه های مطالعاتی, اعضای کنگره گفتگو می کنم و این دیدگاه را با آنها به اشتراک می گذارم که ما چگونه می توانیم از این بن بست خارج شویم و آنها نیز ایده خود را با من در ارتباط با چگونگی خارج شدن از بن بست در میان می گذارند و ما در راستای یک هدف این کار را انجام می دهیم تا بتوانیم از این بن بست خارج شویم. ما تنها نمی خواهیم بر اساس آزادی بیان حرفی زده باشیم.
ظریف گفت من به آنچه که آمریکا به عنوان یک بازیگر مسئول در عرصه بین المللی باید انجام دهد علاقه مندم. مطمئن هستم که رئیس جمهور ترامپ می خواهد یک میراث از یک کشور پایبند به قانون از خود به جا بگذارد, نه کشوری که معاهده ها را می شکند.
وزیر خارجه کشورمان در پاسخ به این سوال که چرا ایران در حال غنی سازی اورانیوم فراتر از محدودیت تعیین شده است و چرا ایران نیاز دارد تا این کار را انجام دهد گفت ما نیاز نداریم تا این کار را انجام دهیم. ما یک بند در توافق نامه داریم که اگر یک طرف به تعهداتش پایبند نیست, طرف دیگر بر اساس توافق نامه می تواند سطح تعهداتش را کاهش دهد. در دراز مدت, ما به غنی سازی چهار و نیم درصدی اورانیوم نیاز داریم تا بتوانیم سوخت نیروگاه های خود را تأمین کنیم. ما فورا به این کار نیازی نداریم. به همین دلیل ما پذیرفتیم این روند را به تأخیر اندازیم. اما ما دیر یا زود به این کار نیاز پیدا خواهیم کرد. اگر آمریکا و اگر اروپایی ها به تعهدات خود پایبند نباشند, در آن صورت, ما حق داریم. این یک راه چاره است, زیرا شما می دانید که توافق هسته ای بر اساس اعتماد نبود. توافق هسته ای بر اساس بی اعتمادی کامل بود. ما به طرف دیگر اعتماد نداشتیم. طرف دیگر به ما اعتماد نداشت. بیایید منصف باشیم.
ایران در مقابل مردم خودش مسئول و پاسخگو است
وی در پاسخ به این سوال که کاهش سطح تعهدات ایران باعث تقویت جبهه جان بولتون و طرفداران جنگ در آمریکا می شود گفت به عنوان دموکراسی, شما می توانید این موضوع را درک کنید که نخست و مهمتر از همه, ما در قبال مردم خودمان مسئول و پاسخگو هستیم و مردم ما از ما انتظار دارند تا در واکنش به اقدامات آمریکا و ناکامی اروپایی ها کاری انجام دهیم. این شیوه کار یک دموکراسی است و این که شما باید به مطالبات مردم خودتان پاسخ دهید.
وزیر خارجه کشورمان در ادامه گفت اگر شما به تعهدات موجود در معاهداتی که به آنها دست یافته اید پایبند نباشید, شما نمی توانید از دیگران انتظار داشته باشید تا این کار را انجام دهد زیرا شما نمی توانید یک توافق نامه چندجانبه را به صورت یکجانبه اجرایی کنید. یک طرف نمی تواند شاهد مزایای مثبت از اجرای یک معاهده باشد بدون این که آماده اجرای تعهدات خودش باشد.
اگر قرار بود سلاح هسته ای داشته باشیم, طی دورانی که بهای آن را پرداخت کردیم, آن را می ساختیم.
ظریف درباره نگرانی ها از دستیابی ایران به تسلیحات هسته ای گفت اگر قرار بود ما سلاح هسته ای داشته باشیم, طی دورانی که بهای آن را پرداخت کردیم, آن را می ساختیم.طی سال های 2005 تا 2013 ما در واقع بارها بهای آن را با مواجه شدن با انزوای بین المللی, فشارهای بین المللی و تحریم ها, پرداخت کردیم. ما می توانیم سلاح هسته ای بسازیم اما نمی خواهیم سلاح هسته ای تولید کنیم. ما صراحتا و آشکارا اعلام کرده ایم که ما تعهد ایدئولوژیکی در عدم استفاده از تسلیحات هسته ای داریم. ما ملاحظات راهبردی در این باره داریم که تسلیحات هسته ای سبب تضمین امنیت ما نمی شود. این موضع ماست. اما اگر او می گوید ما بزرگترین تهدید برای آمریکا و برای صلح بین المللی محسوب می شویم, از او بپرسید چه کسی یمن را بمباران کرد؟ چه کسی نخست وزیر لبنان را زندانی کرد؟ چه کسی در حال کمک کردن به داعش است؟ چه کسی در حال کمک کردن به طالبان است؟ چه کسی در حال ایجاد افراط گرایی در لیبی است؟ ما در لیبی نیستیم. ما در سودان نیستیم. این ها هم پیمانان آمریکا هستند. این ایران نیست. بنابراین, اگر شما می خواهید رفتار بدخواهانه را زیر نظر بگیرید, اگر شما می خواهید یک تهدید را زیر نظر بگیرید, به عربستان سعودی نگاهی بیندازید. شما می توانید کسی را زیر نظر بگیرید که یک روزنامه نگار را قصابی می کند نه این که ایران را زیر نظر بگیرید.
محمد جواد ظریف گفت اگر قرار بود ما سلاح هسته ای داشته باشیم, طی دورانی که بهای آن را پرداخت کردیم, آن را می ساختیم.طی سال های 2005 تا 2013 ما در واقع بارها بهای آن را با مواجه شدن با انزوای بین المللی, فشارهای بین المللی و تحریم ها, پرداخت کردیم. ما می توانیم سلاح هسته ای بسازیم اما نمی خواهیم سلاح هسته ای تولید کنیم.
جنگ یمن در سال 2015 می توانست پایان یابد
وزیر خارجه کشورمان درباره زمان پایان یافتن جنگ یمن گفت ما شاهد لحظات بسیاری برای پایان دادن به این جنگ در یمن بوده ایم. چهار سال پیش در آوریل سال 2015, ما می توانستیم جنگ در یمن را پایان دهیم. متأسفانه, سعودی ها بر این باورند -شما می توانید این موضوع را از مقامات آمریکایی بپرسید- که آنها می توانستند ظرف چند هفته از نظر نظامی در این جنگ به پیروزی برسند. شما می توانید با استفاده از تصاویر این موضوع را بررسی کنید. شما می شنوید که آنها چنین چیزی را اعلام کردند. ما می توانستیم چهار سال پیش به این جنگ پایان دهیم. ما می توانیم در حال حاضر به این جنگ پایان دهیم. این روند تنها به یک تغییر شناختی نیاز دارد. نمی توان از نظر نظامی در این جنگ به پیروزی رسید.
آماده امضای معاهده عدم تخاصم با همه همسایگان خود هستیم
وی افزود ما با امارات عربی متحده روابط دیپلماتیک داریم, بنابراین, برای دیدار با آنها آماده ایم. ما برای ملاقات با سعودی ها آماده ایم. 80 هزار ایرانی وارد عربستان سعودی خواهند شد تا مناسک حج را انجام دهند. تقریبا نیمی از آنها وارد عربستان سعودی شده اند. ما دلیلی برای حضور در یک درگیری با عربستان سعودی نمی بینیم. آنها همسایه ما هستند. ما دینی مشابه و تاریخی مشابه و جغرافیایی مشابه داریم. بنابراین, ما می توانیم در هر زمانی دیدار کنیم. این امر تنها مستلزم پذیرش این واقعیت است که همه ما باید از نظر منطقه ای امنیت خودمان را داشته باشیم و نمی توانیم امنیت را از خارج خریداری کنیم.
وزیر خارجه کشورمان گفت ایران آماده گفتگو با همه همسایگان خود هست. من آشکارا اعلام کردم آماده امضای معاهده عدم تخاصم با همه همسایگان خود هستیم. از همه همسایگان ایران دعوت می شود تا یک معاهده عدم تخاصم را با ایران امضا کنند.
ایران با گروه هایی همکاری می کند که در حال دفاع از مردم هستند
ظریف در پاسخ به این سوال که چرا ایران از برخی گروه های مسلح در منطقه حمایت می کند گفت ما با گروه هایی همکاری می کنیم که در حال دفاع از خودشان هستند. این هم پیمانان آمریکا هستند که در حال همکاری با گروه هایی هستند که در حال ترویج خشونتند. ما هرگز با القاعده همکاری نکرده ایم. ما هرگز با داعش همکاری نکرده ایم. ما هرگز با جبهه النصره همکاری نکرده ایم. ما هرگز با افرادی همکاری نکرده ایم که در حال گردن زدن یا زنده زنده سوزاندن افراد هستند. ما با مردم همکاری و از مردم حمایت می کنیم همانند هر کاری که همگان باید انجام دهند,افرادی که در حال دفاع از تمامیت ارضی خود هستند, افرادی که در حال مبارزه با اشغال هستند, افرادی که در حال مبارره با تهاجم خارجی هستند. این کاری است که ما انجام می دهیم و با افتخار انجام می دهیم.
وزیر خارجه کشورمان گفت ایران آماده گفتگو با همه همسایگان خود هست. من آشکارا اعلام کردم آماده امضای معاهده عدم تخاصم با همه همسایگان خود هستیم. از همه همسایگان ایران دعوت می شود تا یک معاهده عدم تخاصم را با ایران امضا کنند.
وی درباره حمایت از حزب الله لبنان گفت ما کاملا شفاف هستیم. ما از کسی حمایت نخواهیم کرد که در حال ایجاد بی ثباتی است. اما ما بر این باوریم این آمریکا و هم پیمانانش هستند که در حال ایجاد بی ثباتی هستند. همان گونه که گفتم ما هرگز از گروه هایی حمایت نمی کنیم که درحال ایجاد بی ثباتی هستند اما بر این باوریم که اگر شما به منطقه ما نگاه کنید, می بینید افرادی که ما با آنها همکاری می کنیم نماینده مردم خودشان هستند و عضو پارلمان های خودشان هستند و افرادی مهم در جامعه خودشان هستند و آنها نیرویی بی ثبات کننده نیستند. اگر مبارزه حزب الله با داعش در لبنان و سوریه نبود, ما با شرایطی کاملا متفاوت مواجه می شدیم. بنابراین ما باید بی ثباتی را تعریف کنیم. آمریکا در حال ایجاد بی ثباتی است. حضور آمریکا در منطقه ما بی ثباتی ایجاد می کند. برای درک این موضوع نیازی نیست سخنان مرا بشنوید . من از رئیس جمهور ترامپ می خواهم به نوارهای ویدئویی خودش در زمان کارزار انتخاباتی اش گوش دهد و ببیند که در آن کارزار اعلام کرد که ایران در حال مبارزه با داعش است و آمریکا به ایجاد داعش کمک کرد. بنابراین, من با رئیس جمهور ترامپ موافقم.
تصمیم گیری درباره حاکمان سوریه برعهده خود مردم سوریه است
وی درباره حمایت ایران از نظام و مردم سوریه گفت بارها اعلام کرده ایم ما برای همکاری علیه داعش در سوریه حضور داریم. ما این کار را در سوریه و در عراق و حتی در کردستان عراق انجام می دهیم. این هدف ماست. تصمیم گیری در این باره که کسی باید بر سوریه حکومت کند بر عهده ما و شما نیست . این تصمیمی است که تنها مردم سوریه باید اتخاذ کنند. ما همواره این موضوع را گفته ایم. من شش سال پیش این موضوع را اعلام کردم اجازه دهید مردم سوریه تصمیم گیری کنند. اما آمریکا می خواست از پیش اعلام کند که بشار اسد در انتخابات حاضر نشود. اما اگر شما باور دارید او یک قصاب است و مردم خودش را می کشد, چرا بر این باورید او نمی تواند در انتخابات شرکت کند؟ او توسط مردم خودش رد خواهد شد. شما تنها باید اطمینان حاصل کنید که انتخاباتی آزاد و عادلانه برگزار خواهد شد و این همان چیزی است که ما خواهان آنیم. اما آنها می خواهند برای انتخابات پیش شرط تعیین کنند. اکنون, من خوشحالم که آنها از این پیش شرط ها دست برداشته اند. ما در کنار روس ها و ترک ها برای تشکیل یک کمیسیون قانون اساسی تلاش می کنیم. ما به روند نهایی شدن تشکیل یک کمیسیون قانون اساسی بسیار نزدیک شده ایم. سپس مردم سوریه می توانند در کنار یکدیگر بنشینند و قانون اساسی خود را تدوین کنند و انتخابات خود را برگزار نمایند و ما می توانیم این روند را تسریع کنیم. ما نمی توانیم به کشورهای دیگر دیکته کنیم. ما یاد گرفته ایم که دیکته کردن کارساز نیست. فکر می کنم آمریکا هم باید این را یاد بگیرد.
ایران خواستار مبادله جامعه زندانی ها است
ظریف در پاسخ به این سوال که چرا ایران شش آمریکایی را بازداشت کرده و آزاد نمی کند گفت آمریکا شمار زیادی از ایرانی ها را بازداشت کرده است که مرتکب هیچ گونه جرمی نشده اند. آمریکا در حال تحت فشار قرار دادن دیگر کشورها برای بازداشت ایرانی هایی است که تنها تحریم های آمریکا را نقض کرده اند. آن ها حتی در خاک آمریکا قدم نگذاشته اند اما آ ن ها در استرالیا, آلمان و فرانسه و انگلیس, در آفریقا و در آسیا زندانی هستند. من خواستار مبادله ای جامع شده ام. متأسفانه, آمریکا آماده انجام چنین کاری نیست. ایران با آزادی یکی از آن ها از خود حسن نیت نشان داد. آمریکا اقدام متقابل انجام نداد. از این رو, فکر می کنم مشکل در واشنگتن است نه در تهران.
ایران خواهان درگیری نیست
وزیر خارجه کشورمان در پایان این مصاحبه گفت دولت ایران و مردم ایران خواهان رویاروی نیستند. دولت و مردم ایران علیه مردم آمریکا نیستند. همه آن چیزی که ما می خواهیم این است که هیچ کسی در امور ما مداخله نکند. فکر می کنم این چیزی است که مردم آمریکا به آسانی می توانند آن را درک کنند. آمریکایی ها نمی خواهند دیگران در امور آن ها مداخله کنند. به همین دلیل آن ها انقلاب آمریکا را انجام دادند. ما نمی خواهیم دیگران در امور ما مداخله کنند, همین.