پخش زنده
امروز: -
در شرایط فعلی که تحریمهای حداکثری علیه اقتصاد کشورمان در حال اجرا است و به بیان بهتر، جنگ اقتصادی است این مهم، تبدیل تهدیدها به فرصت و استفاده از توان داخلی ضرورتی دو چندان است.
شعارهای هر سال، نمایشی و تشریفاتی نیست و طبعاً همه مشکلات را هم حل نمی کند بلکه انگشت اشاره ای است که راه و روش را نشان می دهد. (مقام معظم رهبری)
پژوهش خبری صدا و سیما: بیشتر کارشناسان و تحلیلگران مسایل اقتصادی با توجه به اتفاقات و رخدادهای اقتصادی و سیاسی در سال 1397 ، سال 1398 را سال سختی پیش بینی کردند و معتقدند سال 98 سال سختی برای اقتصاد و مردم خواهد بود و وجود مسایلی همچون رکورد سنگین بر بخش تولید به بهانه کنترل تورم از سوی دولت در سال 1397 و تسری آن به سال 98 ، خروج آمریکا از برجام و تشدید تحریم ها و افزوده شدن بخش های دیگر اقتصادی از قبیل پتروشیمی ، فولاد و .. به تحریم ها و تلاش برای به صفر رساندن فروش و صادرات نفت ایران، ارائه بودجه انقباضی از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی و وجود نشانه هایی از کسری بودجه ، تحمیل هزینه های ناخواسته ناشی از سیل اخیر در چندین استان و کاهش رشد اقتصادی از جمله مهمترین چالش های پیش روی اقتصاد ایران در سالجاری می باشد . از این رو نامگذاری سال 1398 از سوی مقام معظم رهبری به عنوان سال « رونق تولید » را می توان یکی از راهبرد های عملی و اجرایی مدیریت کشور دانست و هرگز این نام گذاری اتفاقی مطرح نشده و با بررسی اجمالی ترتب سلسله نامگذاری سال ها، به وضوح تناسب کار شناسانه و دقت در عناوین انتخاب شده سال های گذشته با مسائل مهم آن دوران را می توان از سوی ایشان مشاهده کرد، بطوریکه همواره یک تناسبی میان اوضاع و احوال کشور، میزان پیشرفت ها و آسیب های پیش روی جامعه، حوادث تلخ و شیرینی که در منطقه رخ داده و حتی شرایط و اوضاع بین المللی، به وضوح دیده می شود.
برهمین اساس رهبر معظم انقلاب اسلامی سال ۱۳۹۸ را به عنوان سال «رونق تولید» نامگذاری کردند و در تشریح مسائل اقتصادی پیشروی کشور در سخنرانی نوروزی در حرم مطهر رضوی، تحریمها را از جنبهای به عنوان فرصت برای اقتصاد دانستند و در تشریح آن فرمودند: « هم تحریم میتواند فرصت باشد و هم مشاهدهی این ضعفها و نقصها میتواند برای ما تجربههای گرانبهایی برای آینده و برای مدیریّت سالهای بعد کشور به وجود بیاورد؛ هر دوی اینها میتواند فرصت باشد.». لذا در این گزارش قصد داریم با وجود همه ی چالش ها و مشکلاتی که برای اقتصاد ایران در سال 98 متصور است به بیان فرصتها و جنبه های مثبت تحریم هایی که می تواند به ترمیم آسیبپذیریها و رفع ناکارآمدیهای اقتصاد و رونق تولید متهی شود بپردازیم .
بر کسی پوشیده نیست که اقتصاد ایران به دلیل دسترسی به درآمدهای ارزی ناشی از صادرات نفت، مبتلا به مجموعهای از شکنندگیها و ناکارآمدیها شده و به نظر میآید تحریمهای اقتصادی میتواند برای اقتصاد ایران به منزله فرصتی باشد تا این چالشها ترمیم شده و عملا تهدید تحریم، تبدیل به فرصتی برای اقتصاد ایران شود کما اینکه در دوره اول تحریمهای همه جانبه علیه اقتصاد ایران، تحریم بنزین، فرصتی برای خودکفایی ایران در تأمین این کالای استراتژیک فراهم کرد و در نتیجه، تحریم بنزین به طور کلی از دستور کار وزارت خزانه داری آمریکا خارج شد. بنابراین بر اساس یک اصل منطقی؛ ترمیم مواضع آسیبپذیر در هر شرایطی ضروری است و در شرایط فعلی که تحریمهای حداکثری علیه اقتصاد کشورمان در حال اجرا است و به بیان بهتر، جنگ اقتصادی است این مهم، تبدیل تهدیدها به فرصت و استفاده از توان داخلی ضرورتی دو چندان است. اما قبل از بررسی فرصت ها لازم است با برخی از مزیت های نسبی بالفعل و بالقوه اقتصاد ایران که می تواند از با تغییر رویکرد مدیریتی و انسجام در تصمیمات و رفع موانع و تسهیل شرایط جنبه های تهدید تحریم را به فرصت تبدیل کند آشنا شد. لذا ابتدا به بررسی برخی از این مزیت ها پرداخته و در ادامه برای آشنایی ذهن بیشتر مخاطبان ، مروری اجمالی خواهیم داشت بر فرصت هایی که باید در شرایط تحریم مغتنم شمرده شده و سیاستگذاریهای جهادی و فعالانه در مورد آنها انجام شود. عمده این فرصت ها بالقوه هستند و تا به حال، تنها بخشی از آنها بالفعل شدهاند.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهش خبری // محمود نانکلی