پخش زنده
امروز: -
کویر برغم خشکی و آفتاب سوزانش، سخاوتمند و مهربان است. خوشه های طلایی گندم نمونه ایست از این سخاوت کویر در شهرستان خاتم یزد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز یزد ،از كاشت آخرين بذر گندم در كشتزار هاي استان یزد 6 ماه مي گذرد و حالا زمانيست براي دست و دلبازي زمين و سخاوت خوشه هاي طلایی گندم.
با شوق مشاهده اين بركت خدا ، در ميان مزارع گندم وسيع ترين گندم زارهاي استان ، شهرستان خاتم قرار گرفتيم . چشم انداز تابش خورشيد بر بالاي گندمزار تصويري زيبا در برابر ديدگان ما خلق كرد. انگار خورشید داغتر از همیشه بر فراز گندمزار ایستاده است و مهربانانه وبا افتخار دست نوازشگر خود را بر سر گندم زار می کشید .
سالی که نکوست از بهارش پیداست
همهمه دلكش باد در بين خوشه ها و شور و نشاط كشاورزان نويد بخش سالي خوب و پرمحصول براي گندم است. برداشت اين محصول كه امسال چند روزي تاخير دارد و آن هم به بركت بارش هاي خوب و ترسالي، تا شهريور ماه ادامه دارد .
كاظمي كه پنج هكتار زمين را زير كشت گندم برده است می گوید: " امسال هم هوا خوب بود و هم بارندگي، ما واقعا راضي هستيم " دهقان هم كه چند سال گندم كار نمونه استان شده بود می گوید: " فكر مي كنم امسال نسبت به پارسال، 10 تا 20 درصد افزايش برداشت داشته باشم .
مدير زراعت جهاد كشاورزي استان یزد ، دست كشان بر روي خوشه هاي طلايي گندم با تاييد افزايش برداشت گندم می گوید پیش بيني مي كنم به طور ميانگين 10 درصد افزايش توليد نسبت به پارسال داشته باشيم.
حاتمي زاده وسعت مزارع گندم استان را 11 هزار و 200 هكتار اعلام می کند و می گوید ان شاء الله گندم كاران استان در اين وسعت بيش از 40 هزار تن گندم برداشت كنند .
وی ابركوه، خاتم و بهاباد را مهمترين شهرستان هاي توليد کننده گندم در استان یزد برمی شمرد و ادامه می دهد: امسال شهرستان خاتم بيشترين وسعت كشت گندم را به خود اختصاص داده و بيشترين برداشت محصول در اختيار شهرستان ابركوه است.
برداشت محصول گندم به صورت كاملا مكانيزه
اگر چه روزگاري برداشت محصول در مزارع گندم استان به صورت سنتي و تنها با دست انجام مي شد اما وجود دروگرهاي مكانيزه در دشت هاي گندم نشان مي دهد ديگر كسي حوصله با دست درو كردن را ندارد .
از بالاي كمباين نحوه برداشت گندم را به نظاره نشستيم. محمدي راننده كمباين گفت: من از ساعت 6 صبح كارم را روي كمباين آغاز مي كنم و تا حدود 4 بعد از ظهر ، حدود سه هكتار از گندم زارها را درو مي كنم كه اگر قرار بود اين ميزان با دست برداشت شود، حداقل 10 كارگر نياز داشت و يك هفته زمان مي برد .
ملانوري معاون بهبود توليدات گياهي اداره كل جهاد كشاورزي استان هم می گوید: در مجموع براي برداشت گندم استان یزد، 40 دستگاه كمباين بومي و مهاجر و 270 دستگاه دروگر ديگر به كار گرفته مي شود .
كشاورزان يزدي، سربازان عرصه رونق تولید
در حالي كه كم آبي بخش عظيمي از كشاورزي استان یزد را تحت الشعاع خود قرار داده است، تداوم كشت گندم به عنوان محصولي پر آبخواه در استان يزد جاي سوال دارد.
براي يافتن پاسخ اين سوال به جمع كشاورزان گندم كار استان یزد در شهرستان خاتم رفتم. در حاليكه انعكاس نور خورشيد چروك هاي صورت تيموري از گندم كاران منطقه را برجسته تر نشان مي داد به من گفت: ما براي توليد گندم نگاه به درآمدش نمي كنيم كه اگر اينطور بود كشت هاي بهتري مثل زيره و كلزا وجود داشت.
دهقان كشاورز ديگري بود كه به من گفت: افتخار مي كنيم براي حفظ استقلال كشور خدمت مي كنيم.
مدير كل جهاد كشاورزي استان هم با تاييد سخنان كشاورزان گفت: تا 10 سال پيش سطح زير كشت گندم در استان چيزي حدود 2 برابر اين ميزان بود اما با اجراي برنامه هاي ترويجي توانستيم علاوه بر كاهش 50 درصدي سطح زير كشت، عملكرد توليد اين محصول را به بالاي 4 هزار تن در هكتار ارتقاء دهيم .
سجادي پور افزود: جهادکشاورزی استان یزد براي اينكه كشاورزان بتوانند در توليد محصول استراتژیک كشور نقش ايفا كنند برنامه هايي از قبيل توسعه اجرای طرح های آبیاری نوین، کشت نشایی، اصلاح الگوی کشت، خاک ورزی حفاظتی، انتقال کشتهای بهاره و تابستانه به فصل پاییز و معرفي بذر هاي اصلاح شده براي كشت انجام داده است.
خرید تضمینی گندم توليدي كشاورزان
براي آشنايي از نحوه خريد تضميني گندم كشاورزان به اداره كل غله استان یزد سر زديم. مدير كل غله استان اعلام كرد براي خريد گندم كشاورزان 10 مركز خريد در سطح استان راه اندازي شده است و پيش بيني مي كنيم حداقل 20 هزار تن گندم مازاد كشاورزان را با قيمت هر كيلو 1700 تومان خريداري كنيم .
پايدار تاكيد كرد پول گندم كشاورزان تماما ظرف مدت 48 ساعت پس از تحويل بار و ثبت در سامانه نقدا به حساب کشاورز واریز می شود و البته اگر كشاورزان گندم توليدي خود را به مراكز نزديکتر به مركز استان تحويل دهند مبلغي به عنوان كرايه به اصل پول آنها افزوده مي شود.
اما مثل خیلی دیگر از محصولات کشاورزی پای دلال ها به بازار گندم هم کشیده شده است. ورود دلالان به بازار گندم، اما در شهرستانهاي ابركوه و خاتم، 2 قطب تولید گندم در استان یزد ، شدت بیشتری دارد.
طبق اظهارات گندمکاران، دلالان گندم را به قیمت 2 هزار و 400 تومان پیش خرید میکنند. نحوه خرید نیز همچون سایر معاملات پیشفروش و یا پیش خرید به این شکل است که دلال، بخشی از کل مبلغ معامله را بر اساس محصول برداشتی به گندمکار پرداخت و پس از تحویل محصول، باقی مبلغ را پرداخت میکند.
گندمکاران میگویند: امسال قیمت خرید گندم افزایش چندانی نداشته است و کفاف زحمات و هزینههایی که برای کاشت گندم کردهاند را نمیدهد، آنها همچنین بد عهدي دولت در پرداخت وجوه گندمهای فروخته شده درسال هاي قبل را یکی دیگر از دلایل جولان دلالان در بازار این محصول عنوان می کنند .
یکی از گندمکاران ادعا میکند هر روز چند نفر دلال به مزارع مختلف مراجعه کرده و با آمارگیری کامل از مزارع گندم و میزان برداشت محصول، نسبت به پیش خرید آن اقدام میکنند.
وی با اشاره به اینکه قیمت پیشنهادی دلالان بین 2 هزار و 400 تومان تا 3 هزار تومان متفاوت است، می گوید: با توجه به اینکه قیمت اعلامی دولت تنها هزار و 700 تومان است از همین رو بنا به مشکلات مالی که گندمکاران با آن درگیرند، مجبور به پیش فروش گندم با قیمتی بالاتر میشوند.
این گندمکار هراتي می گوید: اینکه چه تعداد از کشاورزان حاضر به پیش فروش گندم مي شوند را نمیدانم، اما آنچه مسلم است سیاستهای دولت در پرداخت مطالبات گندمکاران طی سالهای گذشته و همچنین افزایش ناكافي قیمت ، موجب شده است که گندمکاران به پیش فروش محصولات خود روی بیاورند.
وی با اشاره به اینکه اختلاف قیمت 100 یا 200 تومانی ارزش ریسک برای گندمکار را ندارد، می گوید: وقتی قیمت 2 هزار و 400 تومانی یا 3 هزار تومانی برای گندمی مطرح میشود که دولت قرار است آن را به هزار و 700 تومان بخرد، قطعا هرکس دیگر هم جای گندمکار باشد، آن را به دلال میفروشد .
دولت قيمت خريد گندم را واقعي تر كند
يكي از گندم كاران هراتي با اشاره به اينكه قیمت وسایل و تجهیزات کشاورزی به همراه کود، نهادهها و آفتکشها افزایش 200 تا 300 درصدی داشته گفت متاسفانه درآمد توليد گندم با قيمت 1700 تومان كفاف پوشش اين هزينه ها را نمي دهد.
دهقان تاكيد می کند وزارت جهاد كشاورزي بايد نقش خود را در اين زمينه پررنگ تر كند و با افزايش قيمت خريد گندم علاوه بر حذف دلالان اشتياق گندم كاران به تحويل گندم توليدي خود به دولت را افزايش دهند .
گندم كاران يزدي در سال هاي قبل با تحويل حداقل نيمي از محصول توليدي خود به دولت وفاداري خود را به كشور نشان داده اند آنچه قطعا امسال نيز دولت را در اين مسير ياري مي كند اما به نظر مي رسد با چاره انديشي و تدبير مي توان علاوه بر حذف دلالان از بازار گندم ، رضايت گندم كاران را نيز به دست آورد .
نویسنده :عباس سلطانی