پخش زنده
امروز: -
معاون فرماندار تربت حیدریه بر ادامه مطالعات و کاوش های باستان شناسی "دامسک" تربت حیدریه برای آشکار شدن پیشینه تاریخی این منطقه تاکید کرد.
به گزاش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، محمد ابراهیم داودیان در حاشیه بازدید از سایت باستان شناسی دامسک، اظهار داشت: یافته های باستان شناسی دامسک افتخاری برای تاریخ منطقه تربت حیدریه و باعث روشن شدن هویت و پیشینه تاریخی این منطقه است.
وی با اعلام آمادگی برای هرگونه همکاری در جهت ادامه کاوش ها، افزود: این منطقه در نوع خود خاص و جدید است و برای بیشتر پژوهشگران و باستان شناسان ناشناخته است.
بهمن سال ۹۶ دهیار روستای دامسک خبر اولیه بقایای شهر تاریخی در یک زمین زراعی واقع در این روستا را به اداره میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری تربت حیدریه اعلام کرد.
اولین فصل کاوش های باستان شناسی منطقه تاریخی دامسک در خرداد پارسال با مشارکت اداره میراث فرهنگی و گروه باستان شناسی دانشگاه تربت حیدریه به مدت دو ماه انجام شد که طی این بررسی ها و کاوش ها، بالغ بر ۳۰ خمره سفالی آذوقه مربوط به دوران پیش از اسلام کشف شد که طرز چیدمان و تعدد آنها در کشور بی نظیر است.
از همان زمان کار بررسی و کاوش بعد از اخذ مجوزهای لازم با مشارکت اداره میراث فرهنگی و گروه باستان شناسی دانشگاه تربت حیدریه آغاز شد و طبق اعلام اولیه کارشناسان، قدمت این شهر تاریخی احتمالا به دوران ساسانیان باز می گردد.
تاکنون از بقایای بجای مانده یک شهر تاریخی در روستای دامسک از توابع بخش مرکزی تربت حیدریه، ۳۰ خمره سفالی کشف شده است.
از دیرباز و در فرهنگ ایرانیان عهد باستان از خمره برای نگهداری آذوقه و مایعات استفاده می شده است.
مهدی فلاح مدیر گروه باستان شناسی دانشگاه تربت حیدریه پیش از این قدمت این خمره ها را به دوران ساسانیان مربوط دانسته که مشابه آن در منطقه مرو نیز پیدا شده است.
تاکنون از مجموع ۳۵۰ اثر تاریخی و گردشگری شناسایی شده در منطقه تربت حیدریه، ۴۷ بنا و محوطه تاریخی و دو اثر معنوی و ناملموس در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.