به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی وزارت بهداشت؛ دکتر اعظم دوست محمدیان با بیان این مطلب گفت: حذف یک وعده غذایی بهترین دستورالعمل برای تعدیل وزن افراد چاق است. افراد در این ماه کالری دریافتی خود را کاهش می دهند تا تغییرات مطلوب در حفظ سلامتی بدست آید و افرادی که چاق بوده، دارای افزایش وزن هستند در طول این ماه مبارک می توانند مقداری از وزن خود را کاهش دهند.
وی با بیان اینکه برای حفظ سلامتی و پیشگیری از بروز برخی مشکلات تغذیه ای لازم است به برخی توصیه های تغذیه ای در این ماه توجه بیشتری داشته باشید، افزود: هنگام افطار از غذاهای سبک و زود هضم استفاده کنید. افطار را با یک ماده قند طبیعی مانند خرما، کشمش یا عسل آغاز کنید، بدین ترتیب اشتها کنترل شده و زیاده خوری کمتر پیش می آید. استفاده از خرما و شیر در روایات اسلامی نیز توصیه شده است. معده خالی در هنگام افطار تحمل غذای سنگین را ندارد لذا خوردن غذای
سهل الهضم و تقریبا نرم برای افطار مناسب است، همچنین نوشیدن چای شیرین کمرنگ، شیرگرم، فرنی و حلیم بی روغن در آغاز افطار مناسبند.
وی در ادامه افزود: از مصرف مواد نفاخ، حجیم و نوشیدنی های گازدار و بسیار خنک، غذاهای پر چرب مانند آش رشته و آبگوشت که سبب ایجاد اختلالات هضم می شوند خودداری کنید. غذاهای پر چرب، شیرین و همچنین کافئین دار موجود در بعضی از غذاها سبب افزایش اسید معده و احساس ترش کردن و سوزش می شوند. ( زولبیا، بامیه، حلوا، شکلات و خورشت بادمجان نیز چنین اثراتی دارند). سالاد مکمل خوبی برای غذاها در این ماه است.
محقق انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور همچنین گفت: مصرف مواد پروتئینی مثل شیر، پنیر، تخم مرغ و یا انواع کوکوها همراه نان، پنیر، گردو و سبزی در ماه مبارک توصیه می شود. همچنین در فاصله افطار تا سحر البته با فاصله با غذا آب کافی بیاشامید. هر چه حجم غذا در افطار کمتر باشد بهتر است، از خوردن غذاهای پر حجم، اما کم کالری و بسیار آبکی در افطار خودداری کنید و غذا را با آرامی میل کنید.
دکتر دوست محمدیان همچنین با بیان اینکه از مصرف غذاهای تند و پر ادویه که موجب احساس تشنگی در طول روز می شود خودداری کنید، افزود: اعتدال در مصرف مواد غذایی چون کله پاچه، سیرابی شیردان به دلیل ایجاد احساس تشنگی در طول روز ضروری است.
وی گفت: اگر در ماه مبارک رمضان دچار یبوست شدید هستید می توانید از خورشت های ملین مثل خورشت آلو و دیگر خورشت های سبزی دار استفاده کنید. خوردن انواع سبزی های خام و پخته و میوه های خیسانده مانند آلو و انجیر به بهبود این وضعیت کمک می کنند. خوردن چای پررنگ و قهوه و کاکائو موجب پیدایش حالت یبوست می شود. همچنین باید انواع میوه و سبزیجات و انواع سالاد استفاده گردد. عجله در خوردن غذا و خوب نجویدن آن منجر به عدم هضم و جذب کافی غذا و ایجاد ناراحتی های گوارشی مانند نفخ، سنگینی، احساس پری می گردد.مصرف آب کافی برای رفع یبوست و دفع سموم و مواد زائد بدن و انجام واکنش های بیولوژیکی داخلی بدن مفید است.
دکتر دوست محمدیان در مورد نوجوانان روزه دار گفت: لازم است به غذای نوجوانان در این ماه بیشتر توجه شود در دو وعده افطار و سحری لازم است نوجوانان کالری، پروتئین و مواد مغذی توصیه شده جیره معمول روزانه (RDA) را حتما به طور کامل دریافت کنند تا نیازهای آنها برای رشد بهتر فراهم شود.
وی در ادامه گفت: به طور کلی بیماران نباید روزه بگیرند خصوصا آنهایی که نیاز به مصرف منظم دارو در طول روز دارند. روزه داری برای زنان باردار و شیرده توصیه نمی شود در حالی که روزه گرفتن برای افراد دارای اضافه وزن و چاق مفید است. خوردن مقدار کمی مواد قندی مانند خرما، کشمش، عسل، حلوا، زولبیا، بامیه، شله زرد و فرنی، باعث کاهش اشتها شده و بدین ترتیب از زیاده روی در خوردن و چاقی تا حدودی پیشگیری می شود. البته باید توجه داشت که زیاده روی در مصرف آنها باعث افزایش وزن می شود.
محقق انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور در بخش دیگری از سخنان خود گفت: ماه مبارک رمضان افراد را به کمتر غذاخوردن و کاهش دریافت کالری تشویق می کند که نتیجه آن تعدیل متابولیکی در ذخیره انرژی و کاهش کلسترول بویژه کلسترول LDL، کاهش تری گلیسرید در مقابل افزایش HDL کلسترول (کلسترول خوب) و در نهایت کاهش وزن که این تغییرات موجب پیشگیری از فشار خون، دیابت، چاقی می شود. گاهی اوقات ممکن است افراد نه تنها وزن کم نکنند بلکه اضافه وزن نیز پیدا کنند که نتیجه پرخوری در این ماه است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه از خوردن چند نوع غذای متفاوت در هنگام افطار خودداری کنید، افزود: در ماه مبارک رمضان به افراد توصیه می شود که به فعالیت سبک و متوسط ادامه دهند.
دکتر دوست محمدیان در مورد عوارض حذف سحری گفت: بعضی از روزه داران، بدون سحری (با حذف وعده سحری) روزه می گیرند که این امر موجب می شود که نیازهای تغذیه ای تامین نشده و شخص در معرض عوارض ناشی از کمبودهای تغذیه ای قرار گیرد.
وی افزود: اشکال دیگر حذف وعده سحری پایین افتادن قند خون (هیپوگلایسمی) است که منجر به کاهش یادگیری، بی حوصلگی و خستگی می شود.
قیمت باطری قلب افزایش نیافته است، بیماران نگران نباشند
رییس هیات امنای صرفه جویی ارزی در معالجه بیماران گفت: از سال گذشته تاکنون قیمت باطری قلب افزایش نیافته است و بیماران به شائبههای بیاساس منتشر شده در فضای مجازی توجه نکنند.
دکتر مهدی یوسفی در پاسخ به این سؤال که آیا قیمت باطری قلب افزایش یافته است، افزود: از پارسال تاکنون قیمت باتری قلب برای بیماران کشورمان افزایش قیمت نداشته است و جای نگرانی برای بیماران نیست.
وی افزود: باطری قلب برای بیماران کشورمان با ارز دولتی توسط هیات امنای صرفه جویی ارزی خریداری و وارد کشور میشود و با قیمت مناسب در اختیار بیمارستان ها نیز قرار میگیرد.
رییس هیأت امنای صرفه جویی ارزی در معالجه بیماران خاطرنشان کرد: باطری قلب نوع ICD بنابر نیاز بیمار از ۱۵ میلیون تا ۲۰ میلیون تومان و نوع پیس میکر حدود ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است.
دکتر یوسفی عنوان کرد: باطری قلب برای بیماران به مقدار لازم خریداری شده و در انبارهای هیأت امنای صرفه جویی ارزی در معالجه بیماران موجود است.
فشارخون، زمینه ساز بسیاری از بیماری های غیرواگیر
رییس مرکز مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی گفت: از سال 1990 تا 2016، شیوع پرفشاری خون در ایران، حدود 3 برابر شده است و پیش بینی می شود با ادامه این روند، در سال های آینده، به 4 برابر افزایش پیدا کند.
دکتر افشین استوار در نشستی که با نمایندگان سازمان های مردم نهاد سلامت، مؤسسات خیریه و گروه های جهادی، با موضوع بسیج ملی فشارخون برگزار شد، گفت: فشارخون، یکی از مهمترین تهدیدکننده های سلامتی در تمام دنیا، معرفی شده که زمینه ابتلا به بسیاری از بیماری های غیرواگیر را مهیا می کند.
وی با بیان اینکه بیماری های قلبی، عروقی، سرطان ها، دیابت و بیماری های مزمن تنفسی، شایع ترین بیماری های غیرواگیر به شمار می آیند، افزود: فشارخون بالا، به عنوان یک ریسک فاکتور، عامل بیش از 10 میلیون مرگ و میر در سراسر دنیا است. علاوه براین، در کشور ما در سال 1396، بالغ بر 97 هزار مرگ ناشی از فشارخون، برآورد شده است و این روند همچنان رو به افزایش است.
رییس مرکز مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت با بیان اینکه فشارخون، اصلی ترین عامل خطر قابل تغییر برای ناتوانی و مرگ و میر زودرس ناشی از بیماری های قلبی، بیماری های مزمن کلیه و سکته مغزی در ایران و جهان است، ادامه داد: براساس پیمایش ملی در سال 95، حدود یک سوم جمعیت بزرگسالان (30 سال به بالا) ایران از فشارخون بالا رنج می برند و از میان حدود 15 میلیون بیمار مبتلا به فشارخون در کشور، فقط 60 درصد از آنها، در مورد فشارخون خود آگاهی دارند؛ یعنی حدود 6 تا 7 میلیون بیمار مبتلا به فشارخون در کشور، از این موضوع آگاه نیستند. از طرفی، فقط نیمی از این افراد برای کنترل بیماری خود، دارو دریافت می کنند. یعنی فقط 19 درصد از بیماران مبتلا به فشارخون در کشور، این بیماری را شناسایی کرده و دارو مصرف می کنند.
دکتر استوار بیان کرد: از سال 1990 تا 2016، شیوع پرفشاری خون در ایران، حدود 3 برابر شده است و پیش بینی می شود ادامه این روند، در سال های آینده، به 4 برابر افزایش پیدا کند.
وی با بیان اینکه شیوع فشارخون در استان های مختلف، بسته به فرهنگ بومی مردم و نوع تغذیه ای که دارند، متفاوت است، افزود: شیوع فشارخون در روستاها بیش از مناطق است و این موضوع احتمالا به دلیل سبک تغذیه مردم در روستاها، به وجود آمده است.
دکتر استوار خاطرنشان کرد: چنانچه در کنترل و شناسایی فشارخون مداخله نکنیم، در آینده ای نزدیک، وضعیت بسیار بدتری را شاهد خواهیم بود. فشارخون، اصلی ترین عامل قابل مداخله و تغییر در ابتلا به بیماری غیرواگیر محسوب شده و چنانچه کنترل شود، از بار سنگین بیماری های غیرواگیر در کشور نیز کاسته شده و بسیاری از اهداف سند ملی پیشگیری و کنترل بیماری های واگیر، همچون، کاهش 25 درصدی مرگ و میرهای زودرس، کاهش 30 درصدی متوسط مصرف نمک در جامعه، فراهم آوری 80 درصدی به تکنولوژی ها و داروهای اساسی قابل فراهم برای درمان بیماری های غیرواگیر و کاهش 25 درصدی شیوع فشارخون بالا در کشور، محقق می شود.
وی ادامه داد: همچنین، سازمان جهانی بهداشت، شاخص هایی را برای پیشگیری و کنترل بار فشارخون در کشورها بیان کرده است که شامل میزان شیوع فشارخون بالا، میانگین فشارخون جامعه، میزان مصرف نمک در جوامع و دسترسی به دارو و تکولوژی موردنیاز، است.
رییس مرکز مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت درخصوص اهداف بلندمدت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در راستای کنترل فشارخون، تصریح کرد: کاهش شیوع فشارخون بالا در جامعه، کاهش میانگین فشارخون سیستولیک و دیاستولیک در جامعه، کاهش میانگین مصرف نمک در جامعه، افزایش دسترسی به داروهای اساسی برای درمان فشارخون بالا، افزایش دسترسی به فشارسنج استاندارد در سیستم های بهداشتی و درمانی، کاهش نسبی بیمارانی که از فشارخون خود مطلع نیستند، افزایش نسبی بیمارانی که فشارخون آنها شناسایی شده و تحت درمان قرار دارد، افزایش پوشش مراقبت های بیماران مبتلا به فشارخون بالا در نظام مراقتب های اولیه بهداشتی، افزایش آگاهی افراد بزرگسال از عوامل خطر ابتلا به فشارخون، کاهش عوامل خطر ابتلا به فشارخون بالا، برابری در دسترسی و کیفیت خدمات برای پیشگیری و کنترل بیماری فشارخون، از جمله اهداف بلندمدت وزارت بهداشت برای کنترل و کاهش فشارخون در کشور است.
وی با اشاره به برگزاری بسیج ملی کنترل فشارخون بالا در کشور، گفت: وزارت بهداشت براساس اهداف بلندمدتی که در راستای کنترل و پیشگیری فشارخون در دستور کار دارد، درصدد است، با استفاده از ظرفیت تمامی نهادها و مشارکت مردم و جامعه مدنی، بسیج ملی کنترل فشارخون را سطح کشور برگزار کند.
دکتر استوار در پایان تاکید کرد: ممکن است که وزارت بهداشت در مقطعی موفق شود فشارخون تمامی افراد را مورد سنجش قرار دهد، اما این موضوع، مقطعی و موقت نیست، بلکه برنامه ای درازمدت و همه جانبه است که بدون مشارکت تمامی دست اندرکاران و ذی نفعان امکان پذیر نیست. بنابراین، یکی از کارکردهای این کمپین نیز جلب مشارکت های مردمی است، در این راستا، همکاری و مشارکت سازمان های مردم نهاد سلامت، موسسات خیریه و گروه های جهادی، می تواند در نهادینه سازی و اجرای موفق تر این اقدام بزرگ تاثیرگذار باشد. تاکنون تمامی بیمارستان ها درخصوص راه اندازی ایستگاه سنجش فشارخون اعلام آمادگی کرده اند، همچنین، بسیج جامعه پزشکی، سازمان نظام پزشکی، بسیج های دانشجویی و انجمن علمی و تخصصی پزشکی نیز آماده همکاری با این کمپین هستند و این موضوع نشان می دهد که اهمیت موضوع کنترل فشارخون بر همگان روشن است. بنابراین، علاوه بر افزایش آگاهی و شناسایی موارد جدید فشارخون، جلب مشارکت های مردمی و مدنی، بزرگ ترین دستاورد وزارت بهداشت از راه اندازی این بسیج ملی خواهد بود.
همچنین، در این نشست، دکتر مصطفی جمالی، سرپرست اداره کل سازمان های مردم نهاد سلامت نیز بر مشارکت و همکاری سازمان های مردم نهاد سلامت، موسسات خیریه و گروه های جهادی در موضوع بسیج ملی فشارخون، تاکید کرد.
بسیج ملی کنترل فشارخون، از تاریخ 27 اردیبهشت، همزمان با روز جهانی فشارخون، با شعار "فشارخون؛ بدانیم و اقدام کنیم"، در سراسر کشور، برگزار خواهد شد.
ابلاغ نسخه جدید دستور العمل «بسیج ملی کنترل فشار خون » به دانشگاه ها
معاون بهداشت وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی از ابلاغ نسخه ششم دستور العمل «بسیج ملی کنترل فشار خون » به دانشگاه های علوم پزشکی کشور خبر داد.
دکتر علیرضا رئیسی در جلسه ویدئو کنفرانس با معاونان بهداشت دانشگاههای علوم پزشکی کشور ضمن اعلام این خبر، گفت: رییس ستاد اجرایی بسیج ملی کنترل فشار خون در استان ها، رؤسای دانشگاه ها و معاونان بهداشت دانشگاه های علوم پزشکی دبیر ستاد اجرایی در استان ها هستند.
وی افزود: جایگاه اصلی اجرای پویش در نظام شبکه است. 26 هزار مرکز سلامت خط مقدم اجرای این برنامه هستند. در کنار آن ایستگاه های سیار و ثابت دیگری برای اجرای برنامه خواهیم داشت که بر اساس دستورالعمل باید برای اندازه گیری فشار خون افراد آماده باشند.
وی ادامه داد: نکته مهم این بسیج ملی این است که بتوانیم دستگاه ها و مردم را وارد کار کرده و همه ظرفیت های اجتماعی کشور را درگیر این پویش کنیم.
دکتر رئیسی گفت: بر اساس دستور رییس جمهور و مکاتبه انجام شده با وزارت کشور، برنامه ها به پیش می رود و با ستاد کل نیروهای مسلح نیز هماهنگ شده است که با پویش همکاری کنند.
معاون بهداشت گفت: باید از همه ظرفیت های لازم اعم از دانشجویان پرستاری، پزشکی و بسیج جامعه پزشکی برای اجرای پویش بهره برد.
معاون بهداشت افزود: 8 میلیون کارگر در کارخانه ها و کارگاه ها مشغول به کار هستند که ظرفیت خوبی برای بهداشت حرفه ای برای اجرای این پویش فراهم می کند.
وی گفت: اهداف کلی پویش، افزایش نسبت شناسایی و شروع مراقبت و درمان و افزایش آگاهی جامعه در باره این بیماری است و پیش بینی می کنیم فشار خون 20 میلیون از افراد بالای 30 سال اندازه گیری شود، 2 میلیون نفر با فشار خون بالا شناسایی و یک میلیون نفر نیز برای مراقبت و درمان به مراکز معرفی شوند.
وی تصریح کرد: دستورات رییس جمهور و وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، مبنای خوبی برای جلب مشارکت از همه سازمان هاست.
معاون بهداشت در پایان گفت: 7 کارگروه تخصصی در ستاد وزارت بهداشت برای اجرای بسیج ملی کنترل فشار خون ایجاد شده است و پویش 27 اردیبهشت به طور رسمی آغاز خواهد شد.