پخش زنده
امروز: -
بازار بستنی گَلِه برغان با گرم شدن هوا داغ می شود و گردشگران را به این روستای هدف گردشگری می کشاند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز البرز، این روز ها اگر گذرت به کوچه پس کوچه های برغان بیفتتد صدا های زیادی می شنوی که تو را دعوت به خوردن بستنی می کنند ، بستنی آی بستنی نوبر بهاره بستنی ، حال و هوای راسته بازار برغان را می گویم، حال و هوایی متفاوت در بهار بسیار دیدنی و جذاب است .
بستنی هر نوعی که باشند بستنی است و دوستداشتنی. طرفداران زیادی هم دارد اما در سر تا سر ایران اسمها و مواد اولیههای متفاوتی دارند. در جنوب با شیر گاومیش درست میشوند و در شمال با میوههای له شده یخی؛ در اصفهان اسم «حسرت الملوک» گرفته و در خراسان جنوبی «کف» شده است و اما در برغان اسم خاص دارد ، بستنی گله برغان که فقط در دکان بسنتی کل و بلبل عمو مجید گلدار سرو می شود .
عمو مجید گزارش ما سازنده اولین بستنی ثبت شده ملی است که همه کار این بستنی از صفر تا صد با دست انجام می شود مثل قدیم؛ خبری از ماشین بستنی سازی نیست ؛ به همین خاطر است که بستنی "گَلِه" برغان در آن سوی مرزها هم طرفدار داره و این بستنی جهانی شده است .
مجید گلدار، بستنی فروش برغانی که بستنی دست ساز خود را به ثبت ملی رسانده، امروز توریست ها از هر کجای ایران و جهان پرسان پرسان تا مغازه کوچکش در روستای برغان می آیند و یک کاسه از بستنی مخصوصش، را نوش جان می کنند .
این بستنی که اینگونه در جهان شهره شده شامل مواد شیر، شکر، ثعلب و مخلفات مخصوص است که در بشکه ای گالوانیزه به مدت 4 ساعت با پارویی از جنس گردو توسط عمو مجید هم زده می شود و تمام مدت تشتی از یخ زیر این بشکه قرار دارد و می شود بستنی خوشمزه که امروز درمیراث ناملموس فرهنگی کشور به ثبت ملی رسیده و از خوردنی های خوشمزه برغان است .
از عمو مجید گلدار می پرسم راز این بستنی خوشمزه را می گوید:هربار 40 الی 50 کیلو بستنی ماده اصلی این بستنی از شیر تازه و چرخ نشده گاو و گوسفند تهیه می شود و این شیر به همراه خامه ، شیر، سرشیر و همچنین ثعلب و شکر که موجب کشدار شدن بستنی است مخلوط شده و از گلاب ناب ایرانی تا زعفران ممتازمه حدود 4 ساعت با تلاش چندین نفر هم زده می شود ،البته باید بدون وقفه و خستگی این کار انجام شود.
در تولید این بستنی قطره ای آب نباید وارد مواد اصلی بستنی شود وگرنه ماده خوب از آب در نمی آید و این عملیات در مقابل بستنی هایی که با همزن های برقی و دیگ های آلومینیومی انجام میشود .
بستنی گله، خوراکی خاص ساخته است و آن را به نام بستنی گل و بلبل برغان می شناسند.
وی با بیان اینکه بستنی ما هیچ شعبه ای در هیچ کجا ندارد می گوید : 50 سال پیش وقتی پسری نوجوان بودم با برف و شیره بستنی درست میکردم و یک قران و دوزار می فروختم و حالا که توریستها پرسان پرسان تا برغان برای دیدن و خوردن بستنی گله می آیند می فهمم رویای 50 سال پیش من محقق شده است و توصیف آن تا شبکه های سراسری هم کشیده شده و بسیاری با بستنی من آشنا هستند .
مجید گلدار می گوید پیشنهادی فراوانی به من می شود تا مغازه ام را به برج میلاد ببرم یا مراکز تجاری مهم در تهران، کیش یا اصفهان و مشهد ، من این مغازه کوچک برغان را از همه جای دنیا بیشتر دوست دارم و دوست دارم بستنی گل و بلبل برغان در همین جا بماند و علاقمندان به بستنی طعم این خوردنی خوشمزه را در این روستا بچشند .
مجید گلدار می افزاید: این شهرت باعث افتخار من است و دوست دارم گامی موثر در رونق جاذبههای گردشگری استان البرز، بهبود وضعیت معیشت مردم روستایم و توسعه اقتصادی منطقه خود بردارم و میراثی ارزشمند برای فرزندانم بجا بگذارم، هرچند درآمدی که اینکار دارد با زحمات آن برابری نمی کند.
وی میگوید: بستنی گل و بلبل تنها یک خوراک نیست بلکه فرهنگ ایرانی همراه با آداب و رسوم پیشینیان است که نمی خواهم مانند صنایع دستی بی نظیر این روستا که امروزه تنها یادی و تصویری از آن باقی است از بین برود و این را وظیفه خود می دانم که در حفظ سنتهای زیبای قدیمی بکوشم.