شناسایی ۷ علت مؤثر در ایجاد ۷۵ درصد سرطانهای شمال شرق کشوررئیس پژوهشکده گوارش دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: در مدت ۲۰ سال بر روی ۵۰ هزار نفر در شمال شرق کشور پژوهشی انجام شد که علت ۷۵ درصد سرطانهای مری و معده این منطقه را بررسی کرد.
دکتر رضا ملک زاده در مصاحبه با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما با بیان اینکه نتیجه این پژوهش در معتبرترین مراکز جهانی تأیید و منتشر شد به علل ابتلا به سرطان مری و معده اشاره کرد و گفت: بطور خلاصه مهمترین علت شیوع بالای سرطان مری و معده در منطقه شمال شرق ایران ۷ عامل بود که از آن جمله مصرف چای داغ، گزارش شده است، زیرا نوشیدن هر مایعی که بالای ۶۰ درجه باشد انسان را مستعد به سرطان مری و دهانه معده میکند.
وی افزود: مصرف تریاک از دیگر عوامل ابتلا به سرطان مری و معده گزارش شده است، زیرا عامل مهم سرطان در مری، معده، لوزالمعده و حتی سرطان مثانه تریاک است که از تنباکو و سیگار سرطان زاتر است.
دکتر ملک زاده خاطر نشان کرد: مسواک نکردن، مصرف نکردن میوه و سبزی، آلودگی سوختی و مصرف آب غیر بهداشتی از دیگر عوامل ابتلا به سرطان مری و معده است که این موارد علت ۷۵ درصد سرطانهای شمال شرق کشور گزارش شده است.
وی افزود:، اما پس از انقلاب آلودگی سوختی از بین رفت و وضع اقتصادی بهتر و آب مصرفی لوله کشی شد که در نتیجه سرطان مری به سرعت کاهش یافت به صورتی که ۴۰ سال پیش از هر ۱۰۰ هزار نفر، سالانه ۱۰۰ نفر به بیماری سرطان مری مبتلا میشدند و اکنون این آمار به یک چهارم کاهش پیدا کرده است.
درمان کامل بیماریهای التهاب روده با تشخیص درسترئیس پژوهشکده گوارش دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: با تشخیص درست و به موقع و مصرف کامل داروهای تجویز شده بیماران مبتلا به مشکلات التهابی روده مداوا میشوند.
دکتر رضا ملک زاده در مصاحبه با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در آستانه برگزاری همایش دو روزه بیماری التهاب روده که فردا و پس فردا در رشت برگزار میشود، گفت: اسهال بلغمی خونی مزمن مشخصه اصلی بیماریهای مزمن التهابی روده است که در سالهای اخیر شیوع یافته است.
وی افزود: این بیماری در ایران نادر بود، اما در سالهای اخیر شیوع پیدا کرده است و نزدیک به ۴۰ هزار نفر در ایران به این بیماری مبتلا شده اند که اگر درست تشخیص و مداوا نشود به ناتوانی ختم میشود و سلامتی فرد به خطر میفتد.
دکتر ملک زاده با بیان اینکه این بیماریها با وجود اینکه مادام العمر هستند، اما باید به طور کامل درمان شوند گفت: اساس درمان این بیماری تشخیص دقیق و مداوای کامل است باید در این بیماری مد نظر باشد، زیرا این بیماران باید تا پایان عمر دارو مصرف کنند که در ایران داروهای آنها با بیمه و ارزان در دسترس است.
وی افزود: شیوع آی بی دی (بیماریهای التهابی روده) در ایران به علت سبک زندگی است، مطالعات متعددی روی هزار بیمار آی بی دی از جمله مطالعه ژنتیکی انجام شده است که یکی از دلایل این بیماری را خانوادگی و استعداد این بیماری عنوان کرده اند که بهداشت بیش از اندازه و وسواس نیز میتواند یکی از علل این بیماری باشد، اما در مجموع علت اصلی این بیماری ناشناخته است. بیماریای بی دی بیماری خود ایمنی است که سیستم ایمنی بدن به روده حمله و ایجاد زخم میکند.
وی ادامه داد: تحقیقات نشان میدهد، پروبیوتیکها برای درمان بیماریهای گوارش مؤثر است، اما رژیم غذایی در این بیماران به این صورت است که شیر، سرشیر، خامه و بستنی کم مصرف شود، اما مصرف ماست و دوغ بلا مانع است.
دکتر ملک زاده خاطر نشان کرد: بیشترین شیوع این بیماری در اروپا و امریکا به میزان ۳۷ در صد هزار است، اما در ایران اکنون ۳ در صد هزار است. در آغاز این اپیدمی است که شیوع بیشتر آن پیش بینی میشود، سن ۲۰ تا ۳۰ سال و ۵۰ تا ۶۰ سالگی نیز زمان شروع ابتلا به این بیماری گزارش شده است.
۴۰ هزار نفر مبتلا به بیماری التهابی روده
رئیس کنگره کشوری بیماریهای التهابی روده گفت: بررسیها نشان میدهد در حدود ۴۰ هزار نفر در کشور دچار بیماریهای التهابی روده هستند.
دکتر رضا ملک زاده درباره کنگره دو روزه کشوری بیماریهای التهابی روده افزود: افرادی که در طولانی مدت دچار اسهال خونی هستند، میتوانند مبتلا به بیماریهای التهابی روده باشند.
وی با اشاره به اینکه این بیماریها در ایران خیلی نادر بوده است، ادامه داد: تا ۳۰ سال پیش خبری از بیماریهای التهابی روده در کشور نبود، اما در سالهای اخیر شیوع پیدا کرده است و تخمین زده میشود بیش از ۴۰ هزار نفر در کشور دچار بیماریهای التهابی روده باشند.
رئیس انجمن متخصصین گوارش و کبد ایران تاکید کرد: اگر این بیماریها درست تشخیص داده نشود و به درستی درمان نشود، میتواند سلامت فرد مبتلا را تهدید کند.
ملک زاده در عین حال افزود: با وجود مادام العمر بودن این بیماریها، میتوان آنها را کنترل و درمان کرد.
معاون وزیر بهداشت با اشاره به گران بودن درمان بیماریهای التهابی روده گفت: نکته قابل تأمل در مسیر درمان این بیماران در کشور این است که تقریباً همه داروهای مورد نیاز این بیماری در داخل تولید میشود و تا حدود زیادی تحت پوشش بیمهها قرار دارد.
وی افزود: میتوان ادعا کرد که ارزانترین درمان بیماریهای التهابی روده در ایران وجود دارد.