به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهدی هنردوست سفیر کشورمان در اسلام آباد گفت: ایران و پاکستان دو کشور مسلمان و همسایه با بسیاری از مشترکات در زمینههای مختلف هستند و اهمیت این روابط ایجاب میکند ارتباطات در بالاترین سطح انجام شود. هنردوست افزود: سفر عمران خان که در اوایل هفته آینده به تهران و مشهد صورت میگیرد، در واقع پاسخ به سفر دو سال پیش حسن روحانی ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران به پاکستان است.
وی تاکید کرد: با توجه به موضوع های مهم در روابط دو کشور، این سفر میتواند فرصتی باشد که دو طرف در سطوح مختلف، همه ی زوایا و جوانب مختلف روابط دو جانبه را بررسی کنند. وی تاکید کرد: این سفر مهم است زیرا نخستین سفر نخست وزیر پاکستان به ایران است. با توجه به ظرفیت های موجود در روابط و موضوع های قابل بحث، این سفر می تواند مفید و تاثیر گذار برای بهبود روابط و گسترش آن در همه ابعاد باشد.
سفیر کشورمان گفت: با توجه به موضوع های بسیار گسترده ای که در روابط ایران و پاکستان قابل طرح است در این سفر، یکی از ابعاد کار که مورد توجه دو طرف است، پرداختن به امر افزایش حجم تجاری بین دو کشور است. گرچه ما از روند فزاینده ای در طی دو - سه سال گذشته برخوردار بودیم و حجم روابط از 700 میلیون دلار به 1 میلیارد و 400 میلیون دلار وارد شده است اما ظرفیت بسیار زیادی وجود دارد که باید با اتخاذ تمهیدات و تصمیمات دو طرف، وارد یک راهکار اجرایی و سریع برای رسیدن به هدف پنج میلیارد دلار که گام اول مورد توافق از سوی مسئولان دو کشور است، نائل شویم.
وی افزود: مسائل تجارت مرزی، مسائل مربوط به حوزه بانکی و مسائل کشاورزی، موضوعات درباره بحث تجارت آزاد، مسائل مربوط به بخش انرژی با توجه به منابع عظیم و بی بدیل در جمهوری اسلامی ایران از مواردی است که قابل بحث در این سفر است. مسئله برق و تداوم و افزایش صادرات برق از جمهوری اسلامی ایران به پاکستان از دیگر موضوع های مورد علاقه دو طرف است.
سفیر کشورمان در پاسخ به سوالی درباره اهمیت راهبردی بنادر گوادر و چابهار گفت: این دو از بنادر مهم در منطقه هستند. ما بارها طی پیشنهاداتی که به طرف پاکستانی داشتیم ارتباط قوی تر و گسترده تر این دو بندر را که تأثیر مستقیمی بر بهبود مناسبات تجاری ، اقتصادی و امنیتی منطقه می گذارد، پیشنهاد کرده ایم. با توجه به اینکه چابهار با رویکرد جمهوری اسلامی ایران یک پنجره تعامل با دنیای آزاد است از هر گونه سرمایهگذاری و هرگونه مشارکت و حضور کشورها به ویژه کشورهای منطقه در آن استقبال کرده ایم و این پتانسیل عظیم را برای چابهار قائل هستیم که به عنوان یک قطب همکاری با توجه به توانمندیهای منحصر به فرد ایران محسوب می شود.
وی افزود: بندر گوادر هم همانگونه که مطلع هستید جایگاه مهمی برای کشور پاکستان دارد این دو بندر خواهر خوانده همدیگر هستند و اجرایی کردن مفاد این خواهرخواندگی بین دو بندر از دیگر موضوعات قابل پیگیری در این سفر است که نه تنها اثرات بسیار مثبت در بهبود مناسبات تجاری و اقتصادی بین دو کشور دارد، بلکه می تواند نقطه پایانی باشد بر برخی از اخباری که مبنی بر رقابت این دو بندر توسط طرفهای سوم مطرح میشود که البته ما قائل بر آن نیستیم. چابهار و گوادر دو بندر مکمل همدیگر هستند و لذا این سفر میتواند گام مثبت برای تقویت این دو بندر مهم از سوی دو کشور باشد.
هنردوست در پاسخ به این سوال که با توجه به در پیش بودن مراحل نهایی مذاکرات توافقنامه تجارت آزاد بین دو کشور از یک سو و فقدان روابط بانکی میان طرفین که نیاز اولیه تجارت آزاد بین دو کشور است ، از سوی دیگر ، چه تدبیر یا راه حل جایگزین در این زمینه اندیشیده شده است، گفت: پاسخ به این سوال را باید در دو مقوله مجزا به آن پرداخت یکی بحث تجارت آزاد که بین دو کشور پاکستان و ایران در جریان است و ما منتظر انجام چهارمین دور آن هستیم که می تواند در بهبود و گسترش روابط تجاری دو کشور و رفع موانع موجود بسیار موثر باشد. و دیگری بحث بانکی که با توجه به نبود روابط بانکی بین دو کشور با مشکلاتی روبرو هستیم اما طبیعتاً نمیتوانند هیچ مانعی بر سر گسترش مناسبات تجاری دو کشور قرار گیرد.
وی تاکید کرد: ما در حال حاضر با وجود نداشتن روابط بانکی میان دو کشور از روند فزاینده گسترش و مناسبات تجاری اقتصادی بین دو کشور برخورداریم. ما حجم روابط مان از دو سال قبل از 700 میلیون دلار به رقم بالای 1 میلیارد و 400 میلیون دلار بالغ شده و این نشان دهنده پتانسیل عظیم تجاری بین دو کشور است. وی ابراز امیدواری کرد: با این دور جدید از گفتگوی دو جانبه درباره برقراری تجارت آزاد بین دو کشور و همچنین راه حل های مورد توافق دو طرف برای تسهیل در امور بانکی بتوانیم بستر گسترش روابط تجاری اقتصادی ابران را در گام اول تا سقف 5 میلیارد دلار که هدف مورد تأیید رهبران دو کشور است، تحقق بخشیم.