در حاشیه نشست هم اندیشی وزیر علوم با صاحب نظران علمی
بررسی موضوعات و دغدغههای مسئولان دانشگاهها
رئیس مرکز سیاست گذاری علمی: موضوعات و دغدغههای مسئولان دانشگاهها پس از بیان در جلسه هم اندیشی مورد بررسی قرار میگیرد
وحید احمدی در حاشیه جلسه هم اندیشی استادان، صاحبنظران دانشگاه ها، مراکز پژوهشی و پارکهای علم و فناوری که در سالن همایش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برگزار شد، در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما افزود: در نخستین نشست هم اندیشی که در سال ۹۷ با حضور صاحبنظران در وزارت علوم برای حل مسائل مختلفی از جمله مأموریت گرایی دانشگاه ها، اخلاق علمی، تقلب علمی، نظام بودجه دانشگاه ها، اقتصاد دانشگاه ها، مسائل مربوط به ارتباط دانشگاه با صنعت مورد بررسی قرار گرفت که در پایان این نشست و پس از بررسیهای صورت گرفته دستورالعملهایی صادر و پس از دسته بندی در وزارت علوم مطرح و قرار شد مهمترین این بحثها به صورت راهکارهای جدی در سطح دانشگاهها ارائه شود.
وی با بیان اینکه برگزاری چنین هم اندیشیهایی موجب برقراری ارتباط تنگاتنگ میان دانشگاهها میشود گفت: در سال ۹۸ دومین نشست هم اندیشی به شکل نظاممند اجرا شد و نمایندگانی از ۸۰ دانشگاه حضور دارند که حول دو محور اساسی بررسیها صورت میگیرد.
احمدی افزود: نقش دانشگاهها در حل مشکلات جامعه و ارتباط دانشگاه با جامعه و نظام مدیریتی آموزشی از جمله محورهای اصلی در این نشست بود که مورد بررسی قرار گرفت.
وی ادامه داد: خلاصه نظرات و بیان راهکارها بعد از این جلسه به صورت یک کتابچهای تدوین و در قالب موضوعات مورد بحث به وزارتخانه برای بررسی موضوعات مهم آموزشی ارائه میشود.
احمدی گفت: براساس نظراتی که در این کتابچه ذکر شده است ساختار هر یک از دانشگاهها شکل میگیرد و پس از تجزیه و تحلیل در کانونهای فکری هر دانشگاه مورد استفاده قرار میگیرد البته هر دانشگاهی نقش مستقل خود را در سطح منطقه دارد.
تعامل دانشگاه با جامعه موجب توسعه رونق اقتصادی می شود
رئیس مرکز سیاست گذاری علمی کشور گفت: تعامل دانشگاه با جامعه موجب رونق اقتصادی، ارتقای رفاه اجتماعی، اصلاح و بهبود سیستم نظام مدیریتی دانشگاه می شود.
وحید احمدی در نشست هم اندیشی با استادان و صاحبنظران دانشگاه ها، مراکز پژوهشی و پارک های علم و فناوری که در سالن همایش های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برگزار شد، طی سخنرنی گفت: پارسال نخستین نشست هم اندیشی درباره برخی از مشکلات و مسائل موجود در سطح جامعه و دانشگاه با حضور مسؤولان دانشگاهی برگزار شد.
وی افزود: مباحثی در خصوص تعداد دانشگاه ها، تعداد دانشجویان و مباحث مرتبط با دانشجویان، اشتغال، بودجه دانشگاه ها و تجهیز آزمایشگاه ها، آیین نامه ارتقاء و قوانین و دستورالعمل های مربوط به استادان، معیشت استادان، اخلاق پژوهشی، ارتباط دانشگاه با صنعت و جامعه، افزایش اختیارهای دانشگاه ها و استادان، نقش و اهمیت پژوهشکده ها و پژوهشگاه ها، ضرورت ایجاد یک زیست بوم و نظام نوآوری جدید، نقش دانشگاه ها در حل مسائل جامعه، مأموریت گرا شدن دانشگاه ها و انجمن های علمی و کارگروه های تخصصی از جمله مواردی بود که در آن نشست مطرح شد.
وی ادامه داد: نتایج پژوهش های کاربردی و حضور اندیشمندان دانشگاهی می تواند بر رونق و حل مسائلی از قبیل اشتغال، مسائل اجتماعی، توسعه کسب و کار، صنعت و به طور کلی مقوله های پژوهش محور تأثیرگذار باشد و باید نقش دانشگاه ها و مراکز آموزشی و پژوهشی پر رنگتر شود.
وی با بیان اینکه برگزاری این نشست ها در سال آینده نیز ادامه خواهد داشت گفت: محورهای مطرح شده در این نشست ها به صورت نظام یافته و تخصصی تر بررسی و تجزیه و تحلیل می شود تا در صورت دریافت نظرات و پیشنهادهای سازنده و عملیاتی برنامه های لازم در راستای اجرای هر چه سریعتر آنها برای همان سال صورت گیرد.
وی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب که در آن 6 محور اصلی یعنی علم و پژوهش، معنویت و اخلاق، اقتصاد، عدالت و مبارزه با فساد، استقلال و آزادی، عزت ملی و روابط خارجی و مرزبندی با دشمن و سبک زندگی مطرح شد گفت: ایشان در سخنرانی ابتدای سال 98 مشکل اساسی کشور را همچنان مشکل اقتصادی دانستند و مصادیق آن را در مواردی همچون مشکلات معیشتی مردم، بحث کاهش ارزش پول ملی، بحث قدرت خرید مردم و بحث مشکل کارخانجات و کم کاری و احیاناً تعطیلی بعضی از کارخانجات را برشمردند و در نهایت کلید حل همه این مشکلات را توسعه تولید ملی اعلام کردند.
وی افزود: حتی یکی از چهار موضوعی که مقام معظم رهبری در دیدار اجتماع زائران حرم مطهر رضوی در روز اول فروردین 98 ایراد کردند موضوع اقتصاد بود که لازمه آن احاطه مدیریت های جهادی بر مسائل اقتصادی کشور و در کنار آن انجام کار عالمانه است.
احمدی ادامه داد: این کار عالمانه همان وظیفه استادان و صاحبنظران دانشگاه ها و مراکز آموزشی و پارک های علم و فناوری است که با ارائه راهکارهای عالمانه و علمی بر مشکلات اقتصادی فائق آیند و زمینه تحقق رونق تولید و در نتیجه شکوفایی و رونق اقتصادی را فراهم آورند.
رئیس مرکز سیاست گذاری های علمی کشور گفت: بنا بر این برگزاری نشست های هم اندیشی در این زمینه ها و سایر زمینه های لازم در جهت حل مسائل و مشکلات از کارهای اساسی است که باید در بین جامعه دانشگاهی و مراکز علمی و پژوهشی کشور رخ دهد، در همین راستا دو محور اصلی تعامل دانشگاه با جامعه و نظام مدیریت آموزش عالی تعیین و برای دریافت نقطه نظرات استادان و صاحبنظران به دانشگاه ها، مراکز پژوهشی و پارک های علم و فناوری اعلام شد تا پیشنهادهای استادان و صاحبنظران جمع بندی و در نهایت به صورت کتابچه ارائه شود.
وی با بیان اینکه موضوع تعامل دانشگاه با جامعه از جمله موضوعاتی است که هم دغدغه مقام معظم رهبری و هم استادان دانشگاه و هم مورد توجه صاحبنظران است، گفت: توجه به این موضوع به دلیل تأثیرات بسیار مفید و سازنده ای که در بخش توسعه رونق اقتصادی و همچنین ارتقای رفاه اجتماعی خواهد داشت بر کسی پوشیده نیست و از سوی دیگر اصلاح و بهبود سیستم نظام مدیریت دانشگاه ها نیز موجب می شود که این اثربخشی تعاملات دانشگاه با جامعه بیشتر به عرصه ظهور برسد.