پخش زنده
امروز: -
دو مجموعه نفیس وقفی «نقاشیهای فتحاله عباد» و «فرشهای اهدایی غلامعلی ملول» با حضور رئیس دانشگاه تهران در باغ موزه نگارستان گشایش یافت
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی دانشگاه تهران، در این مراسم، رئیس دانشگاه تهران گفت: امروز یکی از روزهای بزرگ و خوب دانشگاه تهران است، افتخار میکنم که دانشگاه تهران چنین جایگاهی دارد، چنین خیرین و چنین فارغالتحصیلانی دارد، زیرا اینها گنجینههای کشور و دانشگاه تهران هستند؛ ملتی که گنجینههای خودش را حفظ نکند و بزرگان خود را پاس ندارد، شایسته ملت نامیده شدن نیست.
محمود نیلی احمدآبادی افزود: اگر بخواهیم به عنوان یک ملت تمدندار از خودمان نامی به جا بگذاریم، باید گنجینههایمان را حفظ کنیم، آنها را پاس بداریم و توسعه و ترویج دهیم.
وی گفت: دانشگاه تهران به عنوان بزرگترین مرکز آموزش عالی کشور فقط وظیفه آموزش ندارد بلکه وظیفه نشر و توسعه فرهنگ و هنر نیز دارد و جایگاه ویژهای در ترویج تمدن ایرانی دارد و وظیفه خود میداند در جهت نشر دستاوردهای گذشتگان و پاسداشت بزرگان کشور کوشش کند.
رئیس دانشگاه تهران افزود: این کاری است که ما برای آینده میتوانیم انجام دهیم، همانطور که گذشتگان ما آثاری را برای ما به یادگار گذاشتند و ما به آن افتخار میکنیم، همانطور که زنجیره ما با گذشته حفظ میشود، ما نیز باید این زنجیره و اتصال را قویتر کنیم؛ چه بهتر که این کار بر پایه علم و دانش باشد.
وی گفت: دانشگاه تهران خودش یک گنجینه است، هم بناهایش، هم فارغالتحصیلانش، هم دانشجویانش، هم علمی که به جامعه عرضه کرده و هم دانشی که تولید کرده است، در نتیجه بهترین جا برای اینکه گنجینههای دیگر نیز به آن بپیوندند همین دانشگاه است.
رئیس دانشگاه تهران افزود: این دانشگاه دارای موزههای متعددی است؛ موزههای علمی و موزههای فرهنگی، در بین اینها باغ موزه نگارستان و خانه موزه مقدم واقعاً در کشور و در دنیا استثنایی هستند.
نیلی احمدآبادی با اشاره به برگزاری نشستهای بینالمللی دانشگاه تهران در باغ موزه نگارستان، گفت: افراد مختلفی از کشورهایی چون اروپا، روسیه و ایتالیا آمدهاند و واقعاً لذت بردهاند؛ لذا هر چه به گنجینههایی که خیرین و واقفین و دانشمندان به دانشگاه تهران اهدا میکنند اضافه شود و گنجینه باغ موزه نگارستان غنیتر شود میتواند جایگاه ویژهتری در دنیا پیدا کند.
وی تاکید کرد: باغ موزه نگارستان اکنون یکی از قطبهای گردشگری پایتخت و کشور است و تمام کسانی که در تور گردشگری قرار میگیرند حتماً از این موزه بازدید میکنند و ما خوشحالیم که میتوانیم بخش بسیار کوچکی از یادگار نیاکان و هنرمندان معاصرمان را به مردم عرضه کنیم.
رئیس دانشگاه تهران افزود: در دانشگاه تهران بزرگترین مرکز آموزش عالی هنر را داریم، پردیس هنرهای زیبا که دانش آموختگان و استادانش آثار ماندگار بسیاری را برای کشور به جا گذاشتند مثل مرحوم عباد که اکنون آثارش در این موزه جای گرفته است، از این رو پیگیری نشستهای تخصصی نشر و ترویج هنر و فرهنگ از سوی دانشگاه تهران باید در برنامههای دانشگاه بیش از پیش قرار گیرد.
وی با ذکر خاطراتی از تأسیس بنیاد حامیان دانشکده فنی و پس از آن بنیاد حامیان دانشگاه تهران، گفت: ما فراتر از آثاری که به دانشگاه هدیه میشود و یا کمکهایی که خیرین میکنند، آن روحی که خیرین در دانشگاه میدمند برایمان بسیار بسیار با ارزش است.
رئیس دانشگاه تهران افزود: فکر میکنیم نسلی که امروز با خیرین و نیت خیر آنها آشنا میشوند نسلی متفاوت خواهند بود، این نسل ارزشها و شاخصهایشان متفاوت میشود و من خیلی از این جهت به آینده امیدوار هستم و فکر میکنم نسل امروز که با این نگاه تربیت میشود آیندهای بسیار بهتر برای کشور خواهند ساخت.
نیلی احمدآبادی با اشاره به ارزشی که فرهنگ وقف در دل خود دارد، گفت: این فرهنگ بسیار ارزشمند است و ایران را در آینده خیلی بهتر خواهند ساخت، کسانی که با این نگاه وارد دانشگاه میشوند و دانشآموخته میشوند.
وی افزود: دیدن آثاری چون فرمانفرمائیان، عباد و ملول غیر از زیبایی و ارزش هنریای که در بر دارد ارزش ترویج فرهنگ وقف و نیت خیر را نیز در خود دارد که به بازدید کننده منتقل میشود.
نیلی احمدآبادی گفت: موقوفات وظیفه ما را سنگینتر میکند، امیدوارم شانههای ما تحمل این بار سنگین امانت را داشته باشد.
وی افزود: وظیفه داریم که این فرهنگ را توسعه دهیم و متعهدیم نسبت به قبول این هدایا و نگهداری از آنها، برغم مشکلات مالی دانشگاه، خوشبختانه موزههای فرهنگی خوب نگهداری شدهاند.
نیلی احمدآبادی گفت: آقای دکتر سرسنگی و همکارانشان با تمام قوا دارند کار میکنند، با فکر و با عقل کار میکنند و صرف احساس نیست و وقتی جایی عشق و عقل و منطق با هم جمع شوند، اتفاقات بزرگی رخ میدهد.
رئیس دانشگاه تهران در پایان از سازمان سرمایهگذاری دانشگاه که وظیفه مدیریت امور وقف دانشگاه را بر عهده دارد نیز برای فعالیت سختکوشانه در زمینه حفظ موقوفات، قدردانی کرد.
پیش از سخنان رئیس دانشگاه تهران، دکتر مجید سرسنگی، معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران، گفت: امروز روز خوبی برای دانشگاه تهران و باغ موزه نگارستان است، زیرا دو مجموعه هنری ارزشمند در باغ موزه نگارستان به دست رئیس محترم دانشگاه تهران و واقفین محترم افتتاح میشود.
وی افزود: امروز از تعدادی از آثار زندهیاد فتحاله عباد که وقف دانشگاه تهران شده است رونمایی میکنیم. این آثار سالها در دانشکده هنرهای زیبا بوده و به دستور آقای دکتر نیلی احمدآبادی این آثار به باغ موزه نگارستان منتقل شد. مدت زیادی است که همکاران ما مشغول مرمت آثار هستند و مرمت آثار به اتمام نرسیده و تالارهایی که امروز افتتاح میشوند بخش اول آثاری است که مورد مرمت قرار گرفتهاند».
معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران گفت: آثار منظره و برخی آثار دیگر استاد عباد در حال مرمت است، ولی خوشبختانه تعداد قابل توجهی آماده شده که امروز در دو گالری افتتاح خواهد شد.
وی با اشاره به افتتاح مجموعه فرشهای وقف شده توسط مهندس غلامعلی ملول، افزود: مهندس ملول دو مجموعه از مجموعههای نفیس خود را وقف دانشگاه تهران کردند که امروز مجموعه فرشهای ایشان افتتاح میشود که فرشهای منحصر به فردی هستند.
معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران گفت: مجموعه نقرههای ایشان نیز در حال آمادهسازی است که با همت و نظارت خودشان تا دو هفته آینده آماده افتتاح خواهد بود و بعد از تعطیلات هم افتتاح رسمی خواهد شد.
سرسنگی، ضمن تشکر از حمایتهای رئیس دانشگاه تهران، افزود: امروز باغ موزه نگارستان تبدیل به یکی از قطبهای فرهنگی و هنری کشور شده است. مجموعههای ارزشمند مستقر در باغ موزه نگارستان، مانند مجموعه منیر فرمانفرمائیان، نقاشی دیواری صحنه سلام، مجموعه عباد، مجموعه اسفرجانی و مجموعه ملول قابل تکرار و منحصر به فرد هستند.
در پایان این مراسم، ضمن قدردانی از واقفان این دو مجموعه، دو تالار آثار فتحاله عباد و تالار فرشهای اهدایی مهندس ملول افتتاح شد.
اکنون ۲۳ عدد از تابلوهای فتحاله عباد و ۱۲ فرش نفیس اهدایی مهندس غلامعلی ملول دانشآموخته دانشگاه تهران در دید عموم قرار گرفته است.