به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، محسن هاشمی در بخش دیگری از سخنانش در همایش تهران ۴ دهه معماری و طراحی شهری به لزوم ساخت فضاها و بناهای فاخر در اطراف ایستگاههای مترو اشاره کرد و گفت: وقتی از لزوم تناسب معماری و فضاهای شهری سخن میگوییم باید به این نکته توجه داشت که مباحثی نظیر عدالت محوری و حل چالشهای شهر را نیز در بر بگیرد.
وی افزود: یکی از مواردی که میتواند مثمر ثمر باشد ساخت بناهای فاخر ایرانی – اسلامی در اطراف ایستگاههای مترو و یا کریدورهای حمل و نقل عمومی است.
محسن هاشمی گفت:: ایستگاههای مترو پذیرای ۴۰ هزار مسافر در روز خواهند بود و لذا دارای شاخصهای درآمدی خواهند بود. وقتی شاخص درآمدی مطرح باشد سرمایه گذاران به سمت ساخت بناهای فاخر هنری در اطراف این مکانها سوق پیدا میکنند و در نتیجه تمایل به استفاده از حمل و نقل عمومی بیشتر میشود.
هاشمی افزود: افزایش استفاده از حمل و نقل عمومی با محوریت مترو یعنی تحقق عدالت محوری و حل چالشهایی نظیر آلودگی هوا چرا که مترو هیچ آلودگی ندارد؛ لذا در درازمدت این امر میتواند یک الگوی موفق اقتصادی باشد و باید هر چه سریعتر در جهت تحقق این الگو گام برداریم.
رییس شورای اسلامی شهر تهران در بخش دیگری از سخنان خود با نتقاد از رویه نظام مهندسی گفت: متاسفانه نظام مهندسی ما هم نتوانسته نظر معمارها در طراحی فضاهای شهری براورده کند. به طوری که خود مهندسان مسئولیت معماری را بر عهده میگیرند و به نوعی کار تخصصی به متخصصان آن واگذار نمیشود.
هاشمی همچنین با اشاره به شکل گیری کمیته نما در شهرداری افزود: هم اکنون در شهرداری کمیتههای نما شکل گرفته و ما باید مراقب باشیم این مهم از شکل صوری خود خارج شود و در راستای اجرای مصوبات و قوانین شورا بتواند کارکرد اصلی خود را داشته باشد.
محسن هاشمی: جامعه معماری در دهه پنجم انقلاب الگوی متناسب با تهران را ارائه کند
رئیس شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به آشفتگی در معماری تهران امروز گفت: امیدوارم جامعه معماری تهران در دهه پنجم بتواند فضای معماری تهران را به سوی الگویی هویت بخش، اقتصادی و توام با راحتی و رفاه برای شهروندان پیش ببرد وبه مدیریت شهری در جهت برنامه ریزی و طراحی شهری ایده و مسیر مناسب را ارائه دهد.
محسن هاشمی رییس شورای اسلامی شهر تهران امروز هشتم اسفند با حضور در همایش "تهران ۴ دهه معماری وطرحهای شهری" با اشاره به اینکه در آستانه دهه پنجم انقلاب اسلامی قرار داریم و روز مهندس را پشت سرگذاشتیم اظهار داشت: این برنامه به نوعی این مناسبت را پوشش میدهد و عملکرد مهندسی معماری را در ۴ دهه سپری شده از عمر نظام جمهوری اسلامی بررسی میکند.
رییس شورای اسلامی شهر تهران ادامه داد: امروز که به تهران نگاه میکنیم، شاید نتوانیم یک مفهوم جامع و مشخص برای شهرسازی ومعماری تهران بکار ببریم.
او تهران امروز را کلاژی از نمادهای مختلف معماری وشهرسازی با المانهای معماری مدرن، سنتی و تلفیقی توصیف کرد و افزود: در تهران امروز بی هویت در شهر فراوان هستند و فضای بصری و هویت شهری را دچار نوعی آشفتگی کرده اند.
محسن هاشمی افزود: اگر به المانهای هویتی تهران را بخواهیم اشاره کنیم، برج آزادی با بیش از نیم قرن قدمت، یک نماد تلفیقی از معماری سنتی و مدرن محسوب میشود، اما برخی سازههای شهر یک نماد مدرن هستند که گویا بدون تناسب فنی و بصری به شهر سنجاق شده اند.
وی با بیان اینکه مالها ومجتمعهای تجاری بزرگ، نیز فارغ از پهنه بندی و توزیعی از پیش برنامه ریزی شده در سراسر شهر بخصوص مناطق شمالی ومرکزی پراکنده شده اند افزود: سازههای بلند مرتبه نیز در ابعاد مختلف و با تفاوت بسیار در حجم و ارتفاع خط آسمان تهران را پرنوسان کرده اند.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران یکی از دلایل این آشفتگی در معماری را فقدان مکتب یا مکاتب مورد توافق معماران برای بازآفرینی تهران برشمرد و افزود: شاید مدیریت شهری در گذشته فضای معماری شهر را به عنوان یک موضوع واجد اهمیت در نظر نداشته است که برای آن به تئوری نیازمند باشد.
وی ادامه داد: البته شاهد بودیم که درسالهای اخیر نمای ساختمان بعنوان یکی از مولفههای معماری در فرایند صدور پروانه ساختمان مورد نظارت و ممیزی قرار گرفت، اما این ممیزی نیز بعضا فضایی کاریکاتوری پیدا میکرد.
به گفته هاشمی انتظار از جامعه معماری کشور این است که در پنجمین دهه انقلاب، براساس واقعیتهای موجود و عملکرد گذشته، بتواند پارادایم معماری متناسب با تهران را ارائه کند، پارادایمی که شامل مکاتب و طیفها و سبکهای معماری مورد نیاز تهران باشد.
رییس شورای اسلامی شهر تهران همچنین تاکید کرد: ما برای هویت بخشی به شهر، حتما نیاز به معماری خاص تهران داریم واین معماری باید فراتر از سلیقهها و نگاههای موضعی وموقتی باشد بلکه باید اقتضائات اکولژیک، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی تهران را در نظر بگیرد.
محسن هاشمی در ادامه سخنانش افزود: طرح تفصیلی بستری مناسب است که بتوان پاردایم معماری تهران را بر آن بنا کرد و با توجه به پهنه بندیها و شرایط اقتصادی و فنی مناطق مختلف، معماری متناسب که دارایی کارایی و اثربخشی بومی باشد را در مناطق مختلف شاهد باشیم.
وی افزود: مفاهیمی نظیر زیست شبانه، پیوند با محیط زیست وطبیعت، تجارت، تفریح، خدمات و فرهنگ نیز در قالب این پارادایم معماری جایگاه متناسب خود را داشته باشد.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران یادآور شد: در جوامع توسعه یافته، که الگوی طراحی شهری براساس حمل ونقل عمومی شکل میگیرد و TOD نقش محوری را در فرایند طراحی ایجاد میکند، پیوند معماری شهری با حمل ونقل، کلید توسعه پایدار و سبز محسوب میشود و بایست ما در طراحی شهری و بارگذاری در پهنههای مختلف، نقش حمل ونقل عمومی بویژه حمل ونقل غیرآلاینده انبوه بر ریلی را بعنوان پیشران توسعه شهری در نظر بگیریم تا بتوانیم فضای زیست مطلوبی را برای شهروندان فراهم کنیم.
وی در پایان سخنانش ابراز امیدواری کرد جامعه معماری تهران، در دهه پنجم بتواند با استفاده از تجربیات گذشته که با هزینه گزاف و ایجاد پیامدهای درازمدت وماندگار برای شهر بدست آمده اند، فضای معماری تهران را به سوی الگویی هویت بخش، اقتصادی و توام با راحتی ورفاه برای شهروندان پیش ببرد وبه مدیریت شهری در جهت برنامه ریزی و طراحی شهری ایده و مسیر مناسب را ارائه دهد.
فرزانه صادق مالواجرد: در طرحهای شهری به مردم توجه کنیم
دبیر شورای عالی معماری و شهرسازی در همایش تهران، چهار دهه معماری و طرحهای شهری تاکید کرد: اگر بتوانیم در طرحهای شهری به مردم توجه کنیم قطعاً در برنامه ریزی هایمان موفقتر خواهیم بود و این امر مستلزم آن است که دچار شعارزدگی نشویم.
فرزانه صادق مالواجرد دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری ایران در نخستین روز برگزاری همایش تهران، چهار دهه معماری و طرحهای شهری با بیان اینکه چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی زمان بسیار مناسبی است تا مرور کنیم در بحث معماری، شهرداری، سازمانها و سمنها و هر آن کسی که نقش داشته و نداشته چه اقداماتی را انجام داده اند، اظهار کرد: طی سالهای گذشته هیچ گاه فرصت نشده تا به صورت حرفهای مصوبات شورای عالی شهرسازی و معماری را بررسی و مرور کنیم و ببینیم چه اتفاقاتی طی ۴۰ سال گذشته به وقوع پیوسته است.
وی با اشاره به مغایراتی که در طرح جامع و تفصیلی مشاهده میشود، در این زمینه به بحث باغات کن اشاره کرد و گفت: زمانی قرار بود انبوهی از شبکههای معابر در کن ساخه شود که پس از مدتی این تصمیم ملغی شد، در نهایت تصمیم گرفتند تا باغات کن را به یک پارک عمومی تبدیل کنند.
معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه باغات کن ریشه تنفسی شهر تهران هستند، عنوان کرد: مردمی که در آن منطقه زندگی میکنند الفت و توجه ویژهای به باغات کن دارند. در حالی که ما در آن زمان گمان میکردیم اگر باغات به پارکهای عمومی تبدیل شود و دولت و شهرداری آنها را تملک کنند، اتفاق خوبی میافتد، اما پس از سه سال از تصمیم گیری هیچ اعتباری برای این موضوع فراهم نشد.
صادق مالواجرد ادامه داد: پس از مدتی مردمی که در آن منطقه زندگی میکردند مراجعه کردند و گفتند که میخواهند مالکیت باغ هایشان را خودشان بر عهده داشته باشند و به آنها اجازه دهیم خود از باغاتشان محافظت کنند. در نهایت دوباره از شورای عالی معماری و شهرسازی درخواست کردیم تا اجازه دهند اقداماتی در این زمینه از سوی مردم برای حفظ باغات انجام شود تا با ضوابط و مقررات باغات حفظ شوند و ساخت و سازها کاهش پیدا کنند.
وی با بیان اینکه توجه به مردم و استفاده از نظر آنها میتواند بسیار راهگشا و تاثیرگذار باشد، اضافه کرد: ما باید با مردم به عنوان سرمایههای اجتماعی رفتار کنیم. هر زمان که به مردم توجه نشود گرفتاریهایی به وجود خواهد آمد.
دبیر شورای عالی معماری و شهرسازی با بیان اینکه طی ۱۰ سال گذشته ۱۲۸ هکتار از باغات تهران در معرض تخریب قرار گرفته اند، اضافه کرد:، اما دهها هکتار باغ دیگر وجود دارد که میتوانیم از آنها حفاظت کنیم. هر زمان که ما حقوق عمومی را فراتر از حقوق خصوصی در نظر گرفتیم و آن را مقدم دانستیم بسیار اثربخش بوده است. اگر بتوانیم در طرحهای شهری به مردم توجه کنیم قطعاً در برنامه ریزی هایمان موفقتر خواهیم بود و این امر مستلزم آن است که دچار شعارزدگی نشویم.
علی اعطا: مطالبه کیفیت در حوزه معماری و طرحهای شهری در یک دهه اخیررئیس همایش «تهران، چهار دهه معماری و طرحهای شهری» با بیان اینکه در این حوزه طی یک دهه اخیر مطالبه کیفیت به یک امر جدی تبدیل شده است، گفت: این مطالبه باعث شد در مقطع ۴۰ سالگی انقلاب فرصتی را برای مرور و بازخوانی تجارب حوزه معماری و طرحهای شهری ایجاد کنیم.
علی اعطا در نخستین روز همایش «تهران، چهار دهه معماری و طرحهای شهری» با بیان اینکه برگزاری این همایش به مناسبت چهلمین ساگرد پیروزی انقلاب اسلامی در کمیته معماری و طرحهای شهری کمیسیون معماری و شهرساری شورای شهر تهران برنامه ریزی شد، اظهار کرد: در نهایت چارچوبی برای برگزاری همایش پیشنهاد و اجرایی شد که براساس آن حوزه مسائل مربوط به معماری و طرحهای شهری، فضاهای شهری و طرح توسعه شهری تحت عنوان نشست تهران و مردم به عنوان اولین محور همایش مورد بحث و گفتگو قرار گیرد.
وی ادامه داد: مسیر تحول و رویکردهای مدیریت شهری در طول ۴ دهه گذشته در بحث معماری و شهرسازی موضوع دیگری بود که قرار است در همایش تهران، چهار دهه معماری و طرحهای شهری به آن بپردازیم.
رئیس کمیته معماری و طرحهای شهری شورای شهر تهران با اشاره به جزئیات محور سوم همایش عنوان کرد: در محور سوم درباره تحولات معماری و بناهای ساخته شده در بخش خصوصی، دستگاههای دولتی و مدیریت شهری به نقد و گفتگو خواهیم پرداخت.
اعطا اضافه کرد: همچنین در محور چهارم این همایش چشم اندازی برای آینده تهران ترسیم خواهد شد.
وی با بیان اینکه در حوزه معماری و طرحهای شهری طی یک دهه اخیر مطالبه کیفیت به یک امر جدی تبدیل شده است، عنوان کرد: این مطالبات ایجاب میکرد که در مقطع چهل سالگی انقلاب که آن را سال پختگی مینامند فرصتی را فراهم کنیم که تجربیات این حوزه مرور و بازخوانی شود.
آغاز همایش تهران، چهار دهه معماری و طرحهای شهریهمایش تهران، چهاردهه معماری و طرحهای شهری، در فرهنگستان هنر جمهوری اسلامی ایران آغاز شد.
در روز نخست این همایش، دو نشست "تهران و مردم" و "تهران و مدیریت شهری" برگزار میشود.
نشست اول، با عنوان "تهران و مردم" به بررسی فضاهای شهری و طرحهای توسعه شهری در چهار دهه پس از پیروزی انقلاب میپردازد. دبیری این نشست را مروارید قاسمی اصفهانی بر عهده دارد و سخنران آغازین نشست، فرزانه صادق مالواجرد، دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری ایران است. این نشست با حضور و سخنرانی جمعی از مدیران، متخصصین و کارشناسان حوزههای شهری، گیتی اعتماد، اسکندر مختاری، حسین ایمانی جاجرمی، فرهاد احمدی، حمیده امکچی، مسعود تارانتاش برگزار شده است.
رسولی: باید میان حقوق مالکانه مردم و حقوق حاکمیت در حریم آشتی برقرار کنیم
رئیس شورای اسلامی شهرستان تهران با بیان اینکه در حوزه شورای شهرستان تهران در بخش حقوقی و اسناد بالادست هیچ کمبودی نداریم، تاکید کرد: باید میان حقوق مالکانه مردم در حریم شهر تهران و حقوق حاکمیت آشتی برقرار کنیم.
سیدحسن رسولی در جلسه هم اندیشی در خصوص "چالشهای مشترک کلانشهر تهران و شهرهای پیرامون" اظهار کرد: در حوزه شورای شهرستان تهران در بخش حقوقی و اسناد بالادست نه تنها کمبودی نداریم بلکه با تنوع، تعدد و بعضا تعارضهایی مواجه هستیم که این مسایل علاوه بر شهر تهران در برخی از کلانشهرها مثل مشهد، اصفهان و شیراز نیز وجود دارد.
وی با اشاره به مواد ۹۹، ۱۰۰ و ۱۰۱ قانون شهرداری ها، گفت: بر اساس این بندها برای تمام شهردارهای تعیین تکلیف شده که کدام مرجع از حیث بارگذاری در حریم مسئول است. در سال ۵۹ مجلس شورای اسلامی قانون حفظ کاربری باغات را با اصلاحاتی تصویب کرد که آیین نامه اجرایی آن در سال ۸۶ تدوین شد و تکالیف دستگاههای در این باره نیزمشخص شد، همچنین در بازنگری قانون تقسیمات کشوری در سال ۶۲، ضوابط تقسیمات کشوری و سلسله مراتب سکونتگاهی کشور تعیین و آیین نامه اجرایی و استثنائات آن نیز مشخص شد که مجری آن وزیر کشور است.
رئیس شورای شهرستان تهران با اشاره به قانون تخصیص وزارت مسکن و شهرسازی سابق در سال ۵۳، اعلام کرد: بر اساس این قانون طراحیهای کاربری و کاربریهای کلان در حد تصویب طرحهای جامع شهرها است. بعد از تصویب طرح جامع تهران وظیفهای را بر عهده شهرداری تهران گذاشته شد و در سال ۸۴ اداره کل حریم از منظر شهردار و شورا دستگاه اجرای حفظ حریم شد.
وی با بیان اینکه اگر روستایی در محدوده حریم وفق ضوابط تقسیمات کشوری روستا شناخته شود، دارای حریم است و ساخت و ساز در آن روستا بر اساس طرح هادی خواهد بود و مجری آن بنیاد مسکن است، تصریح کرد: بر اساس اسناد بالادستی باید همزیستی کم آسیب پذیر با هدف اصل حفظ حریم شهر پاییتخت مورد تاکید باشد. در حفظ حریم مردم و دولت همه حق دارند. به عنوان مثال در باغات به هم پیوسته کن، حفظ باغات شهر اهمیت دارد، اما باید حقوق مالکانه در کنار حقوق حاکمیتی مورد توجه باشد به دلیل تعدد قوانین و مقرارت نباید حقوق مالک نادیده گرفته شود.
رسولی با اشاره به شیوهنامه «بهینهسازی روند اجرای مفاد مجوزهای صادره در تغییر کاربری اراضی زراعی و باغها در حوزه حریم شهرستان تهران» مصوبه دوره چهارم شورای شهر تهران، اعلام کرد: ملاک عمل و تصمیم ما در شورای شهرستان تهران این شیوه نامه است. باید میان حقوق مالکانه مردم در حریم و حقوق حاکمیت آشتی برقرار کنیم. مالک باید بداند در حریم شهر در باغ خود یا ملک خود میتواند استخر پرورش ماهی داشته باشد یا نه.
همایش تهران، چهاردهه معماری و طرحهای شهری آغاز میشودهمایش تهران، چهاردهه معماری و طرحهای شهری امروز آغاز میشود.
این همایش که از سوی کمیته معماری و طرحهای شهری شورای اسلامی شهر تهران برگزار میشود، عصر امروز در فرهنگستان هنر جمهوری اسلامی ایران افتتاح میشود.
در روز نخست این همایش، دو نشست "تهران و مردم" و "تهران و مدیریت شهری" برگزار میشود.
نشست اول، از ساعت ۱۴ الی ۱۶:۴۵، با عنوان "تهران و مردم" به بررسی فضاهای شهری و طرحهای توسعه شهری در چهار دهه پس از پیروزی انقلاب میپردازد. دبیری این نشست را مهندس مروارید قاسمی اصفهانی بر عهده دارد و سخنران آغازین نشست، فرزانه صادق مالواجرد، دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری ایران است. این نشست با حضور و سخنرانی جمعی از مدیران، متخصصین و کارشناسان حوزههای شهری، گیتی اعتماد، اسکندر مختاری، حسین ایمانی جاجرمی، فرهاد احمدی، حمیده امکچی، مسعود تارانتاش برگزار خواهد شد.
در نشست دوم با عنوان "تهران و مدیریت شهری"، که از ساعت ۱۷ الی ۱۹:۳۰ برگزار خواهد شد، سیر تحول رویکردهای مدیریت شهری نسبت به معماری و فضاهای شهری مورد بررسی قرار میگیرد. دبیری نشست تهران و مدیریت شهری را دکتر امیرحسین پورچوهری عضو کمیته معماری و طرحهای شهری شورای اسلامی شهر تهران بر عهده دارد و سخنران آغازین نشست، مهندس جمالی نژاد (معاون عمرانی وزیر کشور) خواهد بود.
مهندس مهدی چمران (رییس سابق شورای اسلامی شهر تهران)، امیر فرجامی (دبیر اسبق شورای عالی شهرسازی و معماری ایران)، سهراب مشهودی (دبیر گروه شهرسازی جامعه مهندسان مشاور)، شادی عزیزی، سیدجواد میرحسینی، آزاده شاهچراغی در نشست تهران و مدیریت شهری به ایراد سخنرانی میپردازند.
دومین روز همایش، پنج شنبه ۹ اسفند با سخنرانی دکتر علی مطهری نایب رییس مجلس شورای اسلامی آغاز میشود و پس از برگزاری دو نشست "تهران و معماری" و "تهران و آینده" با حضور جمعی از متخصصین برجسته حوزه شهری، با سخنرانی علی اعطا رییس همایش، مرتضی الویری رییس شورای اسلامی استانها و پیروز حناچی شهردار تهران خاتمه مییابد.