چیزی به عید نمانده باید دست به کار بشم آشپزخونه، پذیرایی، اتاقها، پرده ها، روتختی، خرید لباس و .....
وای کلی کار سرم ریخته، تازه از زحمتش بگذرم کلی پول نیاز دارم، باید روتختیهای جدید و زیبا بگیرم به نظرم مارک ترک باشه بهتره بیشترم تو چشم میان عصر میرم یه نگاهی بندازم و مدلاشونو ببینم، البته تو فضای مجازی هم کلی پارچه رنگ و وارنگ دیدم با طرحها ی متنوع .....
عصر رفتم بیرون... مغازه اولی روتختیهای ترک یه تومن به بالا، اینام ایرانی ان جنسشونم عالیه؛ اصلا نگاه نکردم گفتم فقط خارجی مغازه بعدی و بعدی و.....
خلاصه کلی گشتم خسته شدم اومدم خونه.... زن همسایمون اومد خونمون سالهاست با هم دوستیم احوالپرسی کردم و از کار و کاسبی شوهرش پرسیدم آخه فروشنده لباس بچه است، گفت: ای خانم دل و دماغی واسم نمونده کو پول، جیبا همه خالی، تورم بالا، گوشت نگو، ماشین.... .شدیم اصحاب کهف شب می خوابیم صبح قیمتها تغییر میکنن، مردمم قربونشون برم اونایی که دارن میگن جنس ایرانی چیه فقط خارجی، ماهم که جنس ایرانی می فروشیم خیلی درآمد نداریم راستش از تو چه پنهون، چند وقته اجاره خونه ندادم، به خرج بچه ام نمی رسم، دکتر درست درمون نمی تونم برم کاش مردم از خودمون می خریدن لااقل شوهر منم درآمد داشت، این پولم خرج صنعت خودمون میشد، یه زمانی این برند ایرانی پوشاک واسه خودش برو و بیایی داشت اما حالا.....
متاسفانه بعضی اینقدر دارن عیدا میرن ترکیه، دبی و ... از اونجا خرید می کنن ...
همسایمون خداحافظی کرد و رفت، کلی به فکر فرو رفتم، راستش همش بچه اش جلو چشمم بود و صورت غمگین خودش، راست میگفت: حتی خود من هم به فکر خرید جنس ترک بودم، ناراحت شدم برای صنعتمون، مردممون و تفکرمون
فردا رفتم بازار این بار به خارجیها نگاه نکردم پارچه یزد، بروجرد، کاشان و .... وای نمی دونید چه طرحهایی داشتند تازه رو تختی، روبالشی ، مقنعه و ....
خیلی زیبا بودند یکی از دوستام گزارشگر بود و اتفاقا می خواست از نساجی بروجرد گزارش بگیرن از منم دعوت کرد باهاشون برم ...
خلاصه روز موعود رسید و ما به درب کارخونه رسیدیم .
خیلی جالب و زیبا بود، دنیایی از رنگهای مختلف که حس نشاط و شادابی به انسان می داد .
صنعت نساجی در جهان در مقام یکی از معیارها و شاخص های توسعه کشورهای مختلف است به گونه ای که در میان 10 کشور عمده صادر کننده محصولات نساجی در جهان 7کشور از ممالک پیشرفته هستند و ارزش صادرات سالانه این محصولات در دنیا به بیش از 260 میلیارد دلار می رسد، که بعضاٌ این صنعت بعنوان دومین صنعت مادر تلقی می شود و ایران نیز با توجه به سابقه تاریخی خود توانایی حضور موفق در بازارهای جهانی را دارد.
این صنعت از نظر اشتغال در کشورمان نیز بعد از صنعت نفت بیشترین سهم را به خود اختصاص داده است.
میزان اشتغال در صنعت نساجی و پوشاک برابر با 288 هزار نفر و به عبارت دیگر 12 % از کل صنعت می باشد
بیش از 90 درصد از این صنعت متعلق به بخش خصوصی است و واحدهایی که مربوط به بخش غیر خصوصی بوده عملاٌ از چرخه تولید خارج شده اند.
بخش خصوصی همیشه برای پایین آوردن قیمت تمام شده کالا و حفظ نیروی انسانی خود اقدامات موثر و بسیار زیادی را انجام می دهد.
اهمیت صنعت نساجی بر هیچکس پوشیده نیست این صنعت ریشه در تمدن انسانها دارد، شاید بتوان گفت پوشاک جزء اولین اختراعات بشر بوده است.
و این موضوع باعث شد تا صنعت نساجی از نظر اقتصادی از جایگاه ویژه ای دربین کشورهای جهان برخوردار باشد،امروزه صنعت نساجی را صنعتی کارگر بر می دانند، اگر بپذیریم که در جهان یک تقسیم شغلی بین المللی انجام گرفته بدیهی است که صنعت نساجی باید سهم کشورهایی باشد که نیروی کار بیشتری دارند، به همین خاطر است که این صنعت با همه ریشه واهمیتی که داشت تقریباٌ از بخشی از اروپا جمع آوری و به کشورهای آسیایی انتقال یافت.
شرکت کارخانجات نساجی بروجرد 29 اسفند ماه 1353 با شماره 21205 در اداره ثبت شرکتها ومالکیت صنعتی تهران به نام شرکت کارخانجات نساجی و تولیدی وزراعی بروجرد (شرکت سهامی خاص ) به ثبت رسیده وطبق تصمیم مجمع عمومی فوق العاده مورخ 4 اردیبهشت ماه 1362 به نام کارخانجات نساجی بروجرد ونوع شرکت به سهامی عام تبدیل ودرسال 1369 دربورس اوراق بهادار تهران در گروه نساجی با نماد نبروج درج شده و پذیرفته شده است. سهام آن برای اولین بار در تاریخ 20 / 09 / 1369 مورد معامله قرار گرفته است. در سال 1377 مرکز اصلی شرکت به بروجرد منتقل و تحت شماره 1170 در اداره ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی بروجرد بنام شرکت کارخانجات نساجی بروجرد به ثبت رسید.
کارخانجات نساجی بروجرد در زمینی به مساحت 500 هزار متر مربع احداث شده است که فضای سبز کارخانه حدود 250 هزار متر مربع و بناهای مختلف کارخانه حدود 92 هزار متر مربع است.
بهره برداری آزمایشی از واحد بافندگی شرکت اوایل سال 1368 شروع و سال1370 واحد بافندگی وارد مدار تولید شد. کارخانجات نساجی بروجرد مشتمل برچند کارخانه به شرح زیر می باشد :
ریسندگی، بافندگی، رنگزری، چاپ و تکمیل تولید انواع پارچه چاپی، رنگی و تکمیل شده که مصارف آن ( ملحفه ای، پیراهنی، شلواری، مقنعه ای، مانتویی، پرده ای و غیره) است.
بررسی ها نشان میدهد که بیش از نیمی از تقاضای صنعت نساجی و پوشاک دنیا توسط 11 کشور شامل پرجمعیت ترین کشورهای جهان است و جمعیت آنها تقریبا 4 میلیارد نفر می باشند که چین با بیش از 20 میلیون تن بزرگترین مصرف کننده محصولات صنایع نساجی و پوشاک جهان است. همچنین امریکا ، هند و برزیل به ترتیب بزرگترین مصرف کننده این صنعت بعد از چین هستند. نرخ رشد جمعیت و نرخ در آمد قابل پس انداز در هر کشور مهمترین عوامل تاثیر گذار بر نرخ مصرف محصولات نساجی است و به همین خاطر کشورهای با درآمد بالا مانند امریکا، آلمان و ژاپن به همراه کشورهای با درآمد بیشتر از حد متوسط مانند چین و ترکیه مصرف سرانه بیش از میانگین در حوزه نساجی را دارا هستند.
بعد از خوندن تاریخچه ای در مورد کارخونه گزارش دوستم شروع شد .
آقای آرمان سرپرست کنترل کیفیت کارخانه گفت: از صفر تا صد ریسندگی، بافندگی، تکمیل و رنگرزی اینجا توسط خودمون انجام میشه
750 نفر در قالب 3 شیفت کاری به صورت شبانه روزی در نساجی بروجرد کار می کنند .
دوستم با چند نفر از کارگرا صحبت کردند آقای گودرزی یکی از اونها بود ایشون گفت: خیلی خوشحالم تو شهر خودم جایی هست که کار کنم و پول حلالی روکسب کنم .
آقای غلامی یکی دیگه از کارگرای کارخونه گفت: وقتی اینجا کار می کنم خسته نمیشم چون اینقدر کار ما تنوع و زیبایی داره که آدم سر زنده و شاد میشه
آقای سربندی مدیر کارخانه نساجی گفت: جالبه بدونید این کارخونه روزانه 18 میلیون متر مربع پارچه روانه بازار می کنه
سربندی افزود: کارخانه در ریسندگی روزانه 18 تن نخ، در بافندگی 75 هزار متر پارچه خام و در رنگرزی، چاپ و تکثیر 75 هزار متر پارچه تکمیل تولید می کنه
به گفته آقای سربندی کارخانجات نساجی بروجرد از به روزترین تکنولوژی روزدنیا و دانش فنی استفاده می کنه واز تنوع بالایی در محصولاتش برخورداره، تازه 3 خط تولید جدیدم داره که با راه اندازی اونا در ریسندگی تولید به دو برابر تولید فعلی می رسه، در رنگرزی ، چاپ و تکمیل نیز تولید مون به 12 میلیون مترمربع خواهد رسید .
در واقع با راه اندازی این سه خط میزان تولید به 30 میلیون متر مربع در سال می رسد و 1200 نفر مشغول به کار خواهند شد. از کارخانه ساجی بروجرد ماهانه 40 هزار متر پارچه به کشور عراق صادر می شود..
در ادامه با آقای سعیدی سر پرست واحد ریسندگی صحبت کردیم ایشون گفت: ماشینهای قبلی با سرعت 850 تا 900 متر بر دقیقه کار می کردند اما در ماشینهای جدید تا 2 برابر سرعت ماشینها رو افزایش دادیم .
تو این گردش علمی متوجه شدم سرانه مصرف پارچه در کشور 16 متره که با توجه به جمعیت 80 میلیونی کشورمون یک میلیارد و 200 میلیون متر مربع پارچه نیاز داریم .
بعد از کارخونه یه سر به مراکز فروش سطح شهر رفتیم، بازار هدف اصلی محصولات این شرکت اکثراٌ واحدهای تولیدی پوشاک، تولیدی های کالاهای خواب، خانوارها و .... می باشند، که در کل کشور و عمده آن در تهران، البرز واصفهان توزیع می شود.
مشتریهای زیادی مراکز فروش شهرمون داشت، راستش پارچه های مختلف در طرح و رنگهای مختلف داشت که قیمتها شونم هم خیلی خوب بود همونجا بود که به دوستم گفتم میخوام خرید کنم، دوستم گفت چطور شد از ترک، خارجی و .... رسیدی اینجا ؟
خندیدم و گفتم: زحمت کارگرای عزیز، دستهای پر تلاششون، صنعت کشورم، اقتصاد میهنم مهمتره ، ایران وطنم همه جان و تنم ....
نویسنده: خانم دکتر مهناز رحمانی مهر
ویراستار: علی مرادی کاکاوندی