پخش زنده
امروز: -
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما به گزارش خبرگزاری آناتولی از آنکارا،چهارمین نشست سران ترکیه، روسیه و ایران روز پنجشنبه در سوچی روسیه برگزار می شود.
رجب طیب اردوغان، ولادیمیر پوتین و حسن روحانی روسای جمهور ترکیه، روسیه و ایران در این نشست درباره تشدید خشونت ها در ادلب سوریه، روند خروج نظامیان آمریکایی از سوریه و تلاش های صورت گرفته برای کمیته مسئول تدوین و تصویب قانون اساسی جدید سوریه گفتگو و تبادل نظر خواهند کرد.
هیئت های فنی سه کشور یادشده در نشست سوچی حضور خواهند یافت.
قرار است رئیس جمهور روسیه نشست هایی با همتایان ایرانی و ترکیهای خود داشته باشد. پیش بینی می شود سران سه کشور پیام مشترکی در رابطه با تمامیت ارضی سوریه، مبارزه مشترک با تروریسم و تبعیض و همچنین ادامه همکاری سه کشور در چارچوب روند آستانه منتشر کنند.
سران ترکیه، روسیه و ایران پیش از این هفتم سپتامبر سال دو هزار و هجده در تهران گرد هم آمده بودند. در نشست تهران سران سه کشور درباره تحولات منطقه ادلب که به عنوان یک منطقه کاهش درگیری تعیین شده بود، گفتگو و تبادل نظر کردند. درخواست رئیس جمهور ترکیه برای برقراری آتش بس در ادلب به منظور حفظ جان چهار میلیون غیرنظامی سوری در برابر حملات رژیم بشار اسد، رئیس جمهور سوریه که در این منطقه (ادلب) در حال تشدید بود، از مهمترین اتفاقات نشست تهران بود.
هفدهم سپتامبر سال گذشته اردوغان در سوچی روسیه با پوتین دیدار کرد. در این فرصت سران دو کشور توافق نامه ای برای تقویت آتش بس در ادلب امضا کردند.
در چارچوب توافق سوچی، گروه های مسلح مخالف دولت سوریه تسلیحات سنگین خود را از این منطقه خارج کردند تا زمینه برای بازگشت آرامش و غیرنظامیان به خانه های خود فراهم گردد. اما کمی بعد رژیم سوریه و گروه های تروریست خارجی تحت حمایت ایران بار دیگر به خطوط جبهه و مناطق مسکونی حملهور شدند.
- اوضاع در ادلب
یکی از موضوعات ویژه ای که سران روسیه، ترکیه و ایران فردا در نشست خود در سوچی روسیه مورد بررسی قرار خواهند داد مسئله تشدید خشونت ها در منطقه ادلب توسط گروه های تروریست خارجی وابسته به ایران خواهد بود.
این گروه ها روز گذشته (سه شنبه) بیش از یکصد بار در ادلب دست به حمله زدند. روسیه به ترکیه پیشنهاد کرده است دو کشور عملیاتی مشترک بر ضد برخی از گروه های مسلح از جمله هیئت تحریرالشام که از نظر آنکارا مسئول تشدید خشونت ها در منطقه است، انجام دهند. با این حال ترکیه برای قبول این پیشنهاد تردیدهایی دارد چرا که مقامات آنکارا معتقدند انجام چنین عملیاتی می تواند یک بحران انسانی در منطقه به وجود آورد.
- خروج آمریکا ( از سوریه)
سران روسیه، ترکیه و ایران همچنین در نشست فردا در سوچی درباره عملیات نظامی ترکیه در شرق رودخانه فرات و مسئله منبج پس از خروج نظامیان آمریکایی از سوریه گفتگو و تبادل نظر خواهند کرد.
روسیه اساسا با عملیات نظامی که ترکیه در شرق رودخانه فرات بر ضد گروه تروریستی "یگان های مدافع خلق( وابسته به حزب کارگران کردستان پ ک ک) انجام می دهد، مخالف نیست. اما مسکو انتظار دارد که این مناطق تحت کنترل حکومت سوریه درآید.
اما ترکیه نیز نگران آن است که مبادا مدل مشابه حسکه در این منطقه گسترش پیدا کند، مدلی که در آن حکومت سوریه و یگان های مدافع خلق با هم کنار می آیند.
به همین علت آنکارا می خواهد برای جلوگیری از بازگشت یگان های مدافع خلق به منطقه از طریق حکومت سوریه، تدابیر نظامی به کار گیرد. روسیه در این باره همکاری میان ترکیه و رژیم سوریه را خواستار است.
- کمیته قانون اساسی (سوریه)
تلاش های صورت گرفته برای تشکیل کمیته مسئول تدوین قانون اساسی جدید سوریه با مخالفت برخی چهره های رژیم سوریه به بنبست رسیده است. حکومت دمشق به اصرار خواستار آن است که به جای برخی افراد غیرنظامی و بیطرف برخی افراد از جمله مسئولان بلندپایه دولتی وارد کمیته مسئول تدوین قانون اساسی شوند.
ترکیه که از حامیان جناح مخالف سوریه است، بر ضرورت تشکیل کمیتهای مرکب از شخصیت های متوازن و برجسته تاکید می کند.
اما کارشناسان معتقدند موضع روسیه در خصوص حل و فصل سیاسی مسئله سوریه نشات گرفته از این مسئله است که مقامات مسکو تصور می کنند با خروج آمریکا از سوریه، کشورشان در یک موقعیت برتر قرار می گیرد