عضو هیئت رئیسه فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی اقدام طرف اروپایی در ثبت اینستکس را قدمی صوری و غیرقابل اعتماد دانست و گفت: طرح هر موضوعی در زمینه این کانال مالی که به برجام ارتباطی نداشته باشد، پذیرفته نیست.
محمدعلی وکیلی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما ؛این اقدام طرف اروپایی را ژست استقلال نمایی اتحادیه اروپا در مقابل امریکا دانست و افزود: این اقدام راهکاری جدی برای تضمین تعهدات اروپا درخصوص برجام به حساب نمی آید چراکه محتوای این توافق مالی با آنچه پیشتر گفته شده بود تفاوت فاحش دارد.
وی ادامه داد: شروطی که در زمینه این توافق ذکر شده هیچ نسبتی با برجام ندارد و هیچ موضوع غیرمرتبط با برجام نیز اجازه طرح در کانال مالی را بعنوان پیش شرط نداشت، توافق اخیر ممکن است در ظاهر نشان دهنده اقدام اتحادیه اروپا برای ایجاد تعهدی در قبال ایران باشد اما شروط ضمیمه این کانال مالی حاکی از آن است که اراده جدی در این راستا وجود ندارد و این کانال نیز تأمین کننده خواست ایران نیست.
وکیلی گفت: کانال مالی اتحادیه اروپا قدمی صوری، غیرقابل اعتماد و غیرقابل اتکا به حساب می آید و نه یک قدم جدی، طرح هر موضوعی در زمینه این کانال مالی که غیرمرتبط با برجام باشد ، پذیرفته شده نیست.
وی با اشاره به سخنان وزیران امور خارجه کشورهای اروپایی درباره مذاکرات درخصوص موضوعات دیگری غیر از برجام برای اجرای این کانال مالی تصریح کرد: این موضوع به هیچ وجه پذیرفته شده نیست و ارتباطی با برجام ندارد ما در چارچوب برجام همچنان متعهد و اهل مذاکره هستیم اما به هیچ وجه به عنوان ملحقات برجام اجازه گشودن پرونده جدیدی در موضوعی دیگر را نخواهیم داد.
عضو هیئت رئیسه فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی افزود: به نظر می رسد کانال مالی اروپا تأمین کننده خواست ایران به ویژه درباره تضمین انتقال منابع ارزی حاصل از فروش نفت و فرآورده های نفتی از سراسر دنیا نیست و این درحالی است که پیش بینی ما این بود که اتحادیه اروپا می تواند فروش حداقل یک میلیون بشکه نفت در روز از سوی ایران را در ضمن این کانال مالی تضمین کند.
وی ادامه داد: خواسته جمهوری اسلامی ایران روشن است؛ بنا بود اروپا موضع روشنی در قبال نقض تعهدات امریکا اتخاذ کند اما اقدام اخیر آنها فقط ژستی در مقابل امریکا بود و محتوای کانال مالی مذکور هیچ ارتباطی به نقض تعهدات امریکا ندارد لذا نمی توان گفت که ما مسیر جدیدی یافته ایم که می تواند اعتمادآفرین و تأمین کننده تعهدات طرف مقابل درخصوص برجام باشد.
وکیلی در پایان خاطرنشان کرد: این میزان از تعهد طرف اروپایی تأمین کننده خواسته ما و تضمین کننده ماندن جمهوری اسلامی ایران در برجام نیست.
حاجی دلیگانی: هدف اتحادیه اروپا توان دفاعی کشور است
عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس شروط ضمیمه اجرای سازوکار مالی بین ایران و اروپا را زیاده خواهی غربی ها دانست و گفت: نهایت هدف اروپایی ها قدرت دفاعی کشور است تا با ایجاد محرومیت ها در این زمینه هرچه می خواهند بر سر این کشور بیاورند.
حسینعلی حاجی دلیگانی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما؛ تصریح کرد: نهایت هدف اروپایی ها در شروط ضمیمه چنین سازوکارهای مالی ملت و کشور ایران و ایجاد بازدارندگی در حوزه دفاعی است تا با ایجاد محدودیت در این حوزه بدون هیچ مانعی هرچه می خواهند بر سر کشور بیاورند که البته این را ملت، نمایندگان و دولت ایران نخواهند پذیرفت.
وی با بیان اینکه "اروپایی ها باید این پنبه را از گوششان درآورند که ایران چنین تحمیل هایی را بپذیرد"، افزود: وزارت امور خارجه کشورمان باید در مقابل این نوع زیاده خواهی اروپایی ها برخورد درستی نشان دهد.
عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس کانال مالی اروپا را مثال ضرب المثل "کوه موش زایید" خواند و گفت: کانال مالی اروپا تحقیر ملت ایران است، مردم ایران ممکن است که خیلی چیزها را بپذیرند اما هرگز تحقیر را نخواهند پذیرفت لذا اروپایی پاسخ قاطع را در مقابل چنین رفتارهایی در 22 بهمن از زبان ملت ایران در راهپیمایی ها خواهند شنید.
حاجی دلیگانی با اشاره به میزان واردات دارو به کشور تصریح کرد: ما در سال 2 میلیارد دلار واردات دارو داریم که 750 میلیارد دلار آن هزینه مواد اولیه دارو و مابقی آن داروهای تمام ساخته شده است، استعمار پیر انگلیس با ارائه چنین کانال مالی برای واردات دارو به دنبال بازار داروی خود است.
وی ادامه داد: در صورت ورود دارو از اروپا باید بین 10 الی 20 برابر همین 2 میلیارد دلار پرداخته شود تا همین داروی فعلی را به دست آوریم ضمن اینکه باعث تعطیلی واحدهای داروساز داخلی نیز خواهد شد.
حاجی دلیگانی اجرای مشروط چنین سازوکار مالی را مفتضح خواند و گفت: اجرای سازوکار مالی موسوم به اینستکس منوط به تصویب FATF شده است که مفتضح تر از اصل چنین کانال مالی است لذا ملت ایران باید در مقابل چنین زیاده خواهی بایستد.
عضو هیئت رئیسه مجلس : ارتباط دادن اینستکس به تصویب fatf خجالت آور است
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت : اینکه اروپایی ها اجرای کانال مالی را به تصویب fatf مرتبط کرده اند خجالت آور است در حالیکه کانال مالی تعهدی در اجرای برجام است .
قاضی زاده هاشمی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما افزود : کانال مالی اروپایی ها یک اقدام جبرانی برای اجرای تعهداتشان در قبال برجام است و وقتی تعهدی در کار است منوط کردن آن تعهد به گذاشتن شرط و شروط خجالت آور است .
وی تاکید کرد : باید دستگاه سیاست خارجی پاسخ محکمی به این زیاده خواهی کشورهای اروپایی بدهد و به نظر می رسد باید با این رفتار اروپائیها ما تکلیف خود را در برجام مشخص کنیم .
این نماینده مجلس افزود : رفتار اروپائیها نشان می دهد که آنها در عمل وابسته به آمریکا هستند و رفتارهای متناقضی از خود بروز می دهند در نتیجه مشخص است که در مجموع غربی ها در ساده ترین مسائل برای گفتگو قابل اعتماد نیستند.
قاضی زاده هاشمی ادامه داد : متاسفانه کشورهای سلطه گر تلاش دارند با استفاده از ابزار نهادهای بین المللی و بر اساس نظریه جهانی سازی بر استقلال اقتصاد ، و فرهنگ ملت ها مسلط شوند که این وظیفه ملت های انقلابی و استقلال خواه را در برابر توطئه ها دو چندان می کند.
وی گفت : زمانی تسلط از طریق اشغال کشورها صورت می گرفت اما اکنون به نظر می رسد نهادهای بین المللی و حقوق بشری این نقش را ایفا می کنند.
امیرآبادی : اروپائیها باید به کارشکنی ها در اجرای تعهدات خود پایان دهند
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت : اگر اروپائیها نمیتوانند در برابر فشارهای آمریکا ایستادگی و تعهدات خود را در برجام اجرایی کنند، بگویند تا ایران هم بر اساس منافع ملی تصمیم بگیرد.
امیرآبادی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا سیما با بیان اینکه به هیچ عنوان شروط اروپا در اینستکس را نخواهیم پذیرفت گفت : آنها نمی توانند کانال مالی را به fatf ربط بدهند چرا که برجام هیچ ارتباطی با fatf ندارد و اروپائیها باید به کارشکنی ها در اجرای تعهدات خود پایان دهند .
وی با بیان اینکه اروپائیها در جهان به دروغ پز استقلال سیاسی در برابر آمریکا می دهند گفت : واقعیت اینست که آنها به شدت به آمریکا وابسته هستند و حق ندارند موضوعات برجامی را به مسائل دفاعی و موشکی ما مرتبط کنند زیرا مسائل موشکی هیچگاه در برجام مطرح نبوده و در آینده هم در هیچ مذاکراتی مطرح نخواهد بود .
امیرآبادی تاکید کرد : اگر کشورهایی تصور می کنند می توانند مسائل موشکی را به برجام ربط دهند و بگویند تعهدات خود را مشروط به مذاکرات موشکی با ایران می کنیم در توهم بسر می برند .
نقوی حسینی : مذاکره موشکی در کار نخواهد بود
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت : هیچ مذاکره ای با غربی ها درباره مسائل دفاعی و موشکی نخواهیم داشت .
نقوی حسینی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما افزود : اروپائیها حق ندارند مسائل دفاعی و موشکی را به برجام ربط دهند و باید بدانند با هیچ احدی در این باره مذاکره نخواهیم کرد و مسئولان سیاست خارجی هم در جلسه ای که درباره توان دفاعی و موشکی حرفی زده شود شرکت نخواهند کرد .
وی گفت : اقدام اروپائیها در ثبت کانال مالی مهم و لازم بود اما محدودیت هایی که در این کانال ایجاد کرده اند ربطی به برجام ندارد .
نقوی حسینی تاکید کرد : اروپائیها باید به تعهدات خود در اجرای برجام پای بند باشند و بی جهت آن را به مسائلی که به خودشان ربطی ندارد مرتبط نکنند.
تابش : برجام هیچ پیش شرطی مانند FATF ندارد
نایب رئیس فراکسیون امید گفت:برجام هیچ پیش شرطی مانند FATF نداشته و اروپایی ها باید به تعهدات خود عمل کنند.
محمدرضا تابش در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما افزود: آنچه در برجام مطرح است موضوع گشایش اعتباری و مالی است که هیچ پیش شرط دیگری هم مانند FATF نداشته و طرح این موضوع نیز موضوعیت ندارد.
وی اضافه کرد: از زمانی که آمریکا از برجام خارج شد و کشورهای اروپایی متعهد شدند کانال اعتباری و مالی را تحت عنوان SPV راه اندازی کنند ایران برای باقی ماندن در برجام از کشورهای اتحادیه اروپا خواسته هایی داشت از جمله گشایش کانال مالی که هرچند با تاخیر و تعلل همراه بود اما در روزهای گذشته به مرحله اجرا درآمد.
تابش با اشاره به اینکه وزیر خارجه انگلیس به صراحت اعلام کرد همه معاملات مشروع و قانونی از این کانال مالی قابل تبادل است افزود: بنابراین این اقدام اروپایی ها مثبت بوده اما باید در عمل، عملکردها را ببینیم و این نیاز به صبر دارد.
وی با بیان اینکه معتقدم الان کشور با تنگنا و مشکلاتی روبروست تصریح کرد: انتقال ارز به کشور و خرید کالاهای سرمایه ای و اساسی با مشکلاتی روبروست و این کانال می تواند راه حلی برای رفع مشکلات اقتصادی باشد و باید از این ظرفیت حداکثر استفاده را ببریم.
تابش ادامه داد: حتی کشورهای روسیه و چین و دیگر کشورهای اروپایی می توانند به این کانال بپیوندند و ما می توانیم از این کانال حداکثر استفاده را ببریم.
نائب رئیس فراکسیون امید در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در بیانیه اخیر اتحادیه اروپا اجرایی شدن اینستکس را منوط به تصویب FATF توسط ایران کردند گفت : ممکن است آنها حرفی بزنند اما ما به حرف های آن ها عمل نمی کنیم مانند زمانی که صحبت از قدرت و توان دفاعی کشور بود و ما برد موشکهایمان را براساس خواسته های آنها تنظیم نکردیم.
وی افزود: ما بنا به مصلحت و صلاحدید مسئولان و در صدر همه مقام معظم رهبری تصمیم می گیریم در حال حاضر هم این موضوع FATF به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع شده است و در نهایت منافع ملی را مدنظر قرار می دهیم و بر آن اساس تصمیم می گیریم.