پخش زنده
امروز: -
شانزدهمین گردهمایی مسؤولان دفاتر برنامه ریزی جذب و نگهداری اهدا کنندگان در سالن همایشهای سازمان انتقال خون با حضور مدیر عامل و جمعی از مسؤولان سازمان برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی سازمان انتقال خون؛ دکتر علی اکبر پور فتح اله در گشایش دوره آموزشی مهارتی آشنایی با فرآیندهای آموزش، جذب و نگهداری اهدا کنندگان خون سخنانی ایراد کرد.
وی با تأکید بر اهمیت نظام مراقبت از خون و تأثیر برنامه ریزی جذب اهدا کنندگان گفت: در ۲۰ سال اخیر کارهای بزرگی در دفاتر جذب صورت گرفته است.
پور فتح اله افزود: در دو دهه گذشته شیوع هپاتیت A ،B و C تغییر چندانی نداشت، اما بعد از داوطلبانه شدن اهدای خون شیوع آن با جامعه تفاوت معنا داری پیدا کرد و طی ۴ تا ۵ سال اخیر نیز کارهای بزرگی برای تغییر برنامه مراقبت و پایش اهدا کنندگان صورت گرفته است و رخدادهای مثبت هپاتیت را کاهش داده است.
وی افزود: اکنون رخدادهای مثبت آلودگی و دلایل بروز و حذف نشدن آن بررسی میشود که میتواند ادبیات رایج دنیا مبنی بر امید به خطر صفر انتقال خون را به ادبیات تضمین خطر صفر اهدای خون نزدیک کند.
پور فتح اله تأکید کرد با برنامه ریزی درست و آموزش و افزایش آگاهی اهدا کنندگان و همکاران جذب و پیاده سازی غربالگری اهدا اولیها میتوان خطر انتقال هپاتیت از طریق خون را به صفر رساند و انجام آزمایش و غربالگری در ۲۱ نقطه کشور در همین راستا است.
دکتر پور فتح اله افزود: فقط در هلند چنین برنامهای در دست انجام است و اگر رسیدن به خطر صفر انتقال ویروس از طریق خون اهدایی در ایران عملی شود ما دومین کشور دنیا خواهیم بود که به این جایگاه میرسیم.
وی گفت: کفایت و سلامت خون باید تضمین شود و سالمندی و سالخوردگی جمعیت نیز در پیش است که از یک سو آمار اهدای خون را کاهش میدهد و از سوی دیگر نیاز به خون و فرآوردههای آن را افزایش میدهد، همچنین ترکیب فرآوردههای مورد نیاز بیماران نیز رفته رفته تغییر کرده است. اکنون درخواست خون کامل بسیار کاهش یافته است و پلاکت و پلاسما بیش از قبل مورد نیاز است.
دکتر پور فتح اله از واکسینه کردن اهدا کنندگان مستمر تا پایان سال خبر داد و افزود: با توجه به اینکه بعد از سال ۷۳ همه نوزادان علیه هپاتیت B واکسینه شده اند، این سیاست میتواند خطر انتقال ویروس را به صفر نزدیک کند.
وی پایش و غربالگری هپاتیت B را بزرگترین سرمایه گذاری ملی برای سلامت خون خواند و افزود: همچنین باید پایش شود واکسینه شدهها مصونیت پیدا کرده اند یا نه.
دکتر پور فتح اله همچنین طرح پویش ۳، ۱۰۰، ۳۰۰ را که در تفاهم نامه با معاونت دانشجویی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی مطرح شده راه مناسبی برای جوان سازی جمعیت اهدا کنندگان دانست و گفت: در این طرح طی ۳ سال داوطلبانی از میان دانشجویان ۱۰۰ هزار پذیره نویسی سلول بنیادی و ۳۰۰ هزار واحد اهدای پلاسما به روش فرزیس خواهند داشت.
در این گردهمایی دکتر مقصودلو نیز گزارشی از شاخصهای اهدای خون و مشارکت بانوان در ایران، جهان و منطقه ارائه داد.
دکترصداقت نیز در خصوص نقش رسانهها در جذب و نگهداری اهدا کنندگان سخنانی ایراد کرد و سپس دکتر گیلدا اسمعیلی فر روند پیشرفت برنامه کشوری واکسیناسیون اهدا کنندگان مستمر علیه هپاتیت B و راه پیش رو را تشریح کرد.
ارزیابی عملکرد ادارات کل در رفع چالشهای شبکه ملی خون رسانی در فصول سرد سال، اهمیت و نقش مراقبت از سلامت اهدا کنندگان بخصوص در مورد اهدا کنندگان مستمر، نقش نظام مراقبت از سلامت اهدای خون در سیاست گذاریهای برنامه کشوری غربالگری اهدا کنندگان بار اول از جمله مباحث مطرح شده در این نشست آموزشی بود.
همچنین در این نشست برنامه کشوری تأمین ۱۰۰ هزار واحد سلول بنیادی و ۳۰۰ هزار اهدای پلاسما تا سال ۱۴۰۰ (۳۰۰*۱۰۰*۳#) و جزییات آن تشریح شد.
در ادامه فرایند بازگشت اهدا کنندگان مستمر و تجربیات استانها در خصوص فرآیندهای جذب اهدا کننده به اشتراک گذاشته شد.