پخش زنده
امروز: -
مسجد سنگی روستای اسنق، با بیش از 700 سال قدمت، همچنان استوار و پابرجاست.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، روستای اسنق از توابع بخش مهربان در شهرستان سراب است و تاریخی بس کهن دارد.
مسجد تاریخی و کهن اسنق از آثار به جا مانده ی دوره ایلخانی، موید تاریخ کهن این روستاست.
این مسجد زیبا به نام داش مسجد (به معنای مسجد سنگی)، با روبنایی سنگی و ستون های بزرگ و تراش خورده و منبر و پنجره هایی زیبا و منبت کاری شده، نگینی بر تارک روستای اسنق است.
مسجد سنگی اسنق در سال 725 هجری قمری با هنرمندی ملک شاه، یکی از هنرمندان بنام آن زمان و به دستور حاکم وقت اسنق ساخته شده است.
مسجد در وسط روستا، با چهار ستون سنگي استوانهاي يكپارچه در دو رديف، ميان حياط وسيعي بنا شده و شامل یک ایوان ذوزنقه ای شکل است که سقف چوبی ایوان بر دو ستون سنگی یکپارچه مارپیچی با سرستون ها و پایه های حجاری شده، استوار گشته است.
اين ستونها، پايهها و سرستونهاي مقرنس خوش طرحي دارد.
چندين كتيبه هم در سر در پنجرههای مسجد و ديوار خاوري دیده می شود كه حاكي از عظمت بناي اوليه آن است.
ميز چوبي منبت كاري شده و شكستهاي هم در داخل مسجد وجود دارد كه هم زمان با بناي مسجد ساخته شده و بر روي قطعهاي از بازوي آن نام باني مسجد؛ صاحب فخرالدين محمد، قيد شده است.
آثار باقي مانده از اين منبر نشان ميدهد كه چندین هنرمند توانمند، زمان زیادی برای ساختن آن صرف كردهاند.
به طور كلي از مضمون خطوط برجسته كنده شده در بازوهای منبر و سنگ نوشتههاي بالای در و پنجرههای مسجد چنين بر ميآيد كه اتمام كار بنای مسجد و تهيه اثاث آن، در سال 733 هجری به امر فخرالدين محمد بن رستم و به دست نقاش و حكاك هنرمندی موسوم به ملك شاه صورت گرفته است.
مسجد سنگی اسنق هر چند از استحکام بالایی برخوردار است و گذشت زمان و شرایط جوی نتوانسته تغییر چندانی در آن ایجاد کند، اما در یک دوره زمانی از سال 1382 تا 1385 به همت میراث فرهنگی، مرمت و حدود 4 سال پیش هم قسمت کاهگلی بیرونی این بنا، بازسازی شد تا همچنان استوار و پابرجا باقی بماند.
مردم روستای اسنق، هم اکنون از این مسجد استفاده می کنند و علاوه بر ادای فرایض دینی، برخی مراسمات دینی – مذهبی را هم در ایام مختلف، در آن برگزار می کنند.
این اثر، ۸ دی ۱۳۷۸ به شمارهٔ ۲۵۴۳ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.