به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، در شب یلدا یا شب چله که از قدیمیترین سنت ایرانیان است، پاییز هزار رنگ غروب میکند و زمستان سپید از راه میرسد.
هزاران سال است که ایرانیها به رسم سنت دیرینه در آخرین شب پاییز دور هم جمع میشوند و سعی میکنند لحظات خوبی را در کنار یکدیگر سپری کنند.
این شب، بهانهای است زنده نگهداشتن آداب و رسوم، صله رحم و دیدار با اقوام و خویشان تا در گذر ایام به فراموشی سپرده نشود.
در این شب که بلندترین شب سال است، بیشتر خانوادهها، به خانه بزرگترها میروند و جلوهای از فضای امن و گرم خانواده و در کنار هم بودن را به نمایش میگذارند.
مردم استان فارس و شیراز در این شب سفرهای پهن میکنند و در این سفره قرآن کریم، آینه، دولاله و چند شمع روشن، اسفند و انواع تنقلات شامل نخودچی، کشمش، حلوای ارده و آجیل مشکل گشا، رنگینک، ارده شیره، خرما، انجیر، به همراه چند شاخه گل و میوه ه میگذارند.
غذای ویژه شیرازیها در شب یلدا هویج پلو به همراه کشمش، مغز گردو و رب و کلم پلوی شیرازی است.
شیرازیها معتقدند که عموم مردم یا گرم مزاجند یا سرد مزاج و در شب یلدا آنها که گرم مزاجند باید انواع خنکیها مانند هندوانه بخورند تا طبعشان برگردد و سرد مزاج شوند و آنها که سرد مزاجند، باید در این شب از انواع گرمیها مانند: خرما، رنگینک، انجیر و ارده شیره بخورند تا مزاج آنها نیز به گرمی برگردد.
شوخی و مزاح، گفت و گو، خاطره گویی، مشاعره، شب زنده داری و خواندن اشعار حافظ از مراسم این شب در شیراز و استان فارس است.
شب اول چله بزرگ زمستان را که مقارن با شب اول دیماه است، شب یلدا میگویند.