پخش زنده
امروز: -
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما، پایگاه اینترنتی نشریه نیویورک تایمز در مطلبی نوشت تصاویر ویدئویی ثابت می کند که ادعای ارتش نیجریه درباره کشتار شیعیان دروغ است.
به گزارش این پایگاه اینترنتی, پیام فرستاده شده در توییتر روشن بود: هنگامی که سربازان نیجریه در اواخر ماه اکتبر به طرف تظاهرکنندگانی که سنگ پرتاب می کردند تیراندازی کردند ، مقامات نیجریه به سرعت از آنها دفاع کردند و گفتند نیروهای آنها به سادگی کاری را که رئیس جمهور ترامپ به سربازان آمریکایی در همان وضعیت مشابه دستور انجامش را داد, انجام دادند.
ارتش نیجریه اقدامات خود را با قرار دادن کلیپ ویدئویی از سخنان آقای ترامپ در مورد مهاجران که به سمت مرز آمریکا می آیند، توجیه کرد که در آن وی هشدار داد: "آنها می خواهند سنگ به طرف ارتش ما پرتاب کنند، ارتش ما پاسخ آنها را خواهد داد".
دفاع دولت نیجریه از اقدامات سربازان زمانی که آنها به طرف اعضای یک سازمان اقلیت شیعه (علامه زکزاکی) که در حال تظاهرات در حومه ابوجا پایتخت بودند تیراندازی کردند صورت گرفت. ارتش اصرار دارد که سربازان تنها پس از تحریک تظاهرکنندگان، که به طرف آنها سنگ پرتاب کردند تیراندازی کرده اند. در این بیانیه همچنین آمده است که ده سرباز در این درگیری زخمی شدند. ارتش همچنین گفت که مجموعا شش معترض در طی این راهپیمایی کشته شد.
اما بازبینی دقیق تصاویر ویدئویی و همچنین مصاحبه با بیش از دوازده شاهد از بزرگترین و مرگبار ترین اعتراضات حکایت دارد که ارتش به طرف تظاهرکنندگان غیرمسلح شلیک می کند. این شلیک ها گاهی اوقات به طور ناگهانی به طرف جمعیت و به طور کورکورانه صورت می گیرد.این در حالیست که افراد در حال فرار و نجات جان خود هستند.
عکس ها و فیلم های ضبط شده نشان می دهد در آن روز حداقل بیست و شش نفر کشته شده اند. این گروه شیعه همچنین گفته است که در طول چهار روز تظاهرات چهل و نه نفر کشته شده اند.
این کشتار یکی از آخرین نمونه های بیرحمی ارتش نیجریه است.این ارتش سالهاست متهم به نقض حقوق بشر بوده است.با وجود وعده های رئیس جمهور محمدو بوهاری هیچ اقدامی در جهت مجازات نیروهای ارتش صورت نگرفته است.
از زمانی که آقای بوهاری در سال 2015 به مقام ریاست جمهوری نیجریه رسید، نیروهای امنیتی نیجریه تعداد زیادی از کودکان و نوزادان را دستگیر کرده اند و به زنانی که در اردوگاه های آوارگان حضور دارند,تجاوز کرده اند و به کشتار غیرنظامیان در موارد زیاد دست زده اند.
با وجود موارد مستند از این جنایات و موارد نقض حقوق بشر اما آقای ترامپ ارتباطات خود را با نیجریه تقویت کرده است. امسال او اجازه فروش هواپیماهای جنگی و تجهیزات دیگر نظامی به نیجریه را داد. در زمان اوباما به خاطر نگرانی ها درباره وضعیت حقوق بشر در نیجریه این توافق ها مسدود شده بودند.
باراک اوباما پیش از پایان دولتش اعلام کرد که آماده است تا فروش این تجهیزات را از سر بگیرد. اما پس از آن، ارتش نیجریه یک اردوگاه افراد آواره را بمباران کرد، و چندین غیرنظامی را کشت این موضوع اوباما را مجبور کرد تا این محدودیت ها را حفظ کند.
در حال حاضر آقای بوهاری قرار است که در ماه فوریه مجددا در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کند و منتقدان او در این باره می گویند که نگرانی جدی در مورد وضعیت امنیتی در نیجریه وجود دارد که شهروندان را در تمام گوشه و کنار کشور نگران ساخته است.
رئیس جمهور نیجریه در تلاش است تا به طیف گسترده ای از مشکلات ناشی از اقدامات نظامیان ضد افراد بیگناه توجه کند. بد رفتاری ها نه تنها در برابر اعتراضات شیعیان، بلکه در برابر جدایی طلبان در جنوب شرقی و جایی که رییس جمهور عملیات نظامی عمده ای را به راه انداخته است انجام شده است. او همچنین در شمال غرب کشور عملیات نظامی گسترده ای را ضد گروههای تبهکار به راه انداخته است و آنها را در جنگل ها بمباران می کند.
در عین حال، مبارزه آقای بوهاری ضد گروه تروریستی بوکوحرام، که در حدود یک دهه در جنگ با ملت نیجریه بوده اند، ناکام مانده است.
در هفته های اخیر، بیش از 100 سرباز نیجریه ای در حداقل 20 حمله ضد مراکز نظامی کشته شده اند، در یکی از آنها تصاویر ویدیویی گرفته شده از طرف بوکوحرام به صورت آنلاین منتشر شده است.
بخشی از کشورهای همسایه به خاطر اینکه گروه بوکوحرام در حملات خود به تجهیزات نظامی ارتش نیجریه دست پیدا کرده است؛ دچار آسیب شده اند.
رسانه های خبری محلی گزارش دادند که سربازانی که با بوکوحرام مبارزه می کنند، از جیره های غذایی کم و تجهیزات ضعیف شکایت دارند.
در روز جمعه، ارتش عملیات امدادرسانی سازمان یونیسف را در مناطقی که بیشتر تحت کنترل بوکوحرام قرار دارند تعلیق و اعلام کرد که این سازمان افرادی را برای کمک به بوکوحرام می فرستد اما بعدا این محدودیت لغو شد.
آقای بوری اخیرا به مناطق جنگی سفر کرده است، اما او هنوز در مورد مقابله با سوء استفاده های نظامیان اقدامی نکرده است.
کشته شدن تظاهرکنندگان شیعه در شش هفته پیش در کشور باعث خشم عمومی شد. آقای بوهاری قتل ها را محکوم نکرد و همچنین رقبای او این اقدامات را محکوم نکردند.
متیو پیج(Matthew Page) کارشناس پیشین ارشد نیجریه در وزارت امور خارجه آمریکا ، گفت: "رویکرد چشم پوشی رئیس جمهور از جرایم نظامیان ، فرهنگ نظامی ارتکاب جرم را از طرف ارتش تقویت کرده است."
او گفت: "ناکامی دولت در برقراری امنیت سبب افزایش آدم ربایی، سرقت مسلحانه، خشونت های جمعی و یا حملات تروریستی شده است .این موضوع همچنین انزجار از نیروهای امنیتی را دو چندان کرده است."
مقامات مواضع سخت گیرانه تری ضد تظاهرکنندگان شیعه، که از اعضای گروه جنبش اسلامی نیجریه هستند،اتخاذ کرده اند.مواضع آنها ضد این گروه نسبت به گروههای دیگر سختگیرانه تر است.
تصاویر ویدئویی تظاهرات به وضوح موضوع دیگری را نشان می دهد. درگیری زمانی آغاز شد که بیش از 1000 تظاهرکننده به یک پاسگاه ایست بازرسی نظامی رسیدند. سربازان برای بستن جاده وارد صحنه شدند. یک وسیله نقلیه زره پوش با سلاح های با کالیبر بالا، بزرگراه را مسدود کرد. بعد از اینکه سربازان شروع به تیراندازی کردند و معترضان را هدف قرار دادند آنها متفرق شدند. بسیاری از مجروحان از ناحیه پشت یا پاها هدف قرار گرفته بودند.
ژنرال ارشد جان اگیم،(Brig. Gen. John Agim) سخنگوی ارتش نیجریه، گفت که سربازان با هیچ فردی در تظاهرات اخیر بدرفتاری نکرده اند. وی گفت که او تصاویر ویدیویی از وقایع را دیده است.او گفت احتمال دست کاری در تصاویر ویدئویی وجود دارد تا تصویری بد از سربازان ارتش نیجریه نمایش داده شود.
سازمان عفو بین الملل درباره اظهارات سخنگوی ارتش ابراز تردید و اعلام کرد که اتهامات ضد تظاهرکنندگان تلاشی برای توجیه قتل های غیرقانونی است. طبق نظر دیده بان حقوق بشر، اقدامات ارتش به منزله نقض قوانین بین المللی است و این نشان می دهد که مقامات نیجریه الگوی سرکوب گروه شیعه را در سر می پرورند.
محمد سانی گفته است که سربازان یکی از برادرانش را که در اعتراضات 29 اکتبر در کنار او حضور داشت، به قتل رساندند و بعد متوجه شد که برادر دیگر او نیز کشته شده است. او گفت که در آن روز برخی از دوستانش را هم از دست داد.
او گفت: "اعتراضات ما مسالمت آمیز هستند، اما آنها ما را می کشند."
جنبش اسلامی در نیجریه، حدود چهار دهه پیش و با الهام از انقلاب ایران تاسیس شد، و بارها به آن برچسب تروریستی زده شده است. بسیاری از اعضای آن در شهر کادونا (Kaduna)زندگی می کنند. این گروه از هرگونه اعتراض و یا تجمعات منع شده است. مکان های عبادت، مدارس و مراکز اجتماعی آن از سوی مقامات ویران شده اند.
قتل های اخیر یکی از آخرین موارد در تاریخ طولانی درگیری ها بین شیعیان و ارتش نیجریه است. در سال 2015 هم نیروهای ارتش نیجریه شمار زیادی از اعضای این گروه را در یک مراسم مذهبی کشتند.نزدیک به 350 نفر کشته شدند، اجساد آنها در یک گور دسته جمعی دفن شد و رهبر گروه زندانی شد. او با وجود حکم دادگاه فدرال که خواستار آزادی وی است، هنوز در زندان است.بسیاری از تظاهرکنندگان در 29 اکتبر به ادامه بازداشت وی اعتراض کردند.
در بازدید از یک بیمارستان در ابوجا، در میان 40 نفر مجروح این تظاهرات جوانی بیست ساله دیده می شد.به وضعیت زخمی ها به خوبی رسیدگی نمی شد و آنها در وضعیت بدی بودند.
فاطمه محمد سانی، 16 ساله نیز زخمی شده است. او همراه مادر خود در تظاهرات بیست و نهم اکتبر شرکت کرد که با تیراندازی روبرو شد. او گفت که فرار کرده و ناگهان در ران چپش احساس درد کرده است. یک گلوله استخوان او را شکسته است. راه رفتن او احتمالا برای همیشه محدود خواهد شد.
خانم سانی گفت: "اگر بتوانم در حال حاضر راه بروم، دوباره به اعتراض باز خواهم گشت." "من آماده ام زندگی خود را برای رهبرم فدا کنم."