پخش زنده
امروز: -
سنّت حسنه وقف، یک پدیده دیرپای بشری است که ریشه در عقل، منطق و طبیعت انسان دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز چهارمحال و بختیاری؛ بسیاری از مسلمانان در طول تاریخ بر اساس احساس وظیفه و انگیزههای مقدّس و خیرخواهانه آثار ماندگار زیادی از خود بر جای گذاشتهاند. آثاری که به عنوان باقیات الصّالحات گرهگشای بسیاری از مشکلات مردم و رفع کمبودها و نارساییهای اجتماعی شده است.
این سنّت همواره مورد تأکید پیامبر اسلام(ص) بوده و با کمی تحقیق میتوان نشانههایی از وقف در دوران قبل از اسلام هم مشاهده کرد.
تأسیس هزاران مرکز علمی، آموزشی، فرهنگی، رفاهی، درمانی و عبادی و... از آن جمله است. نیازهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی و هم چنین ضرورت حفظ روحیه خیرخواهی، ایثار و نوعدوستی ایجاب میکند، این سنّت حسنه تقویت و روز به روز گسترش یابد، تا امکان رشد و اعتلای جامعه بیش از پیش فراهم آید.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان به وجود هزار و 715 موقوفه ثبتی و سه هزار و 661 رقبه درآمدزا و هزار و 525 نیّت در استان اشاره می کند و می گوید: 63 درصد از موقوفات مسجد، 17 درصد حسینیه، 19 درصد در حوزههای مختلف و شش دهم درصد از موقوفات دارالقرآن است.
حجتالاسلام حسن امیری می افزاید: شهرستان های بروجن 9 درصد، فارسان 13 درصد، شهرکرد 36 درصد و لردگان 46 درصد از موقوفات استان را در خود جای داده اند.
وی از صدور 83 فقره سند از ابتدای سال جاری در استان خبر می دهد و می گوید: ثبت سند مالکیت در استان یکی از مهمترین فعالیتهای این اداره است که از ابتدای سال جاری تاکنون حدود پنج میلیون مترمکعب سند گرفته شده و 235 رقبه سنددار شده است.
کارشناس امور وقف اداره کل اوقاف و امور خیریه استان هم می گوید: متأسفانه در حوزه اشتغال، ترویج فعالیتهای قرآنی و... در چهارمحال و بختیاری کمبود وقف داریم؛ همچنین در زمینه ازدواج، جهیزیه، مسکن، علم و فناوری، مباحث دانش بنیان، دارو و درمان برای بیماران خاص، ساخت مراکز درمانی و... در استان نیازمند وقف هستیم.
آقای صادقی به تشکیل انجمن یاوران وقف اشتغالزا اشاره می کند و می افزاید: این انجمن در حوزههای ترویج فعالیتهای قرآنی، فرهنگ کار و کارآفرینی فعالیت های خوبی انجام داده است؛ اما لازم است که خیران برای ساخت بیمارستان، تأمین دارو و درمان بیماریهای خاص که درصد بالایی را در این استان به خود اختصاص داده است؛ بیش از پیش همکاری کنند.
حجتالاسلام امیری، مدیرکل اوقاف و امور خیریه چهارمحال و بختیاری به ضرورت احیای موقوفات اشاره می کند و می گوید: این مهم جز با تعامل و همکاری سازنده مجموعه مدیران، مردم و خیران محقق نمیشود.
حجت الاسلام مجتبی محمدی معاون فرهنگی اجتماعی اوقاف و امور خیریه چهارمحال و بختیاری هم می گوید: پارسال افزون بر یک میلیارد و 500 میلیون تومان مشارکت مردمی در غالب طرح مودت جمع آوری شد.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان با اشاره به این که از دهه وقف سال گذشته تا دهه وقف امسال 27 موقوفه جدید به ثبت رسیده است؛ می گوید: در مجموع درآمد ناشی از موقوفات استان نسبت به سال گذشته نه تنها رشد نداشته بلکه سه درصد هم کاهش داشته است.
حجتالاسلام امیری با تاکید بر فرهنگ سازی در خصوص جذب نیات خیر مردم به سمت وقف، می افزاید: در خصوص آگاه سازی مردم نسبت به اهمیت وقف و نقش اقتصادی و اجتماعی آن در جامعه ضعیف عمل شده است و باید در این راستا اقدامات فرهنگی موثری در دستور کار قرار گیرد.
15 تا 24 آبان ماه دهه وقف نامگذاری شده است.
بسیاری از نیازهای جامعه در هر عصر و مکان متفاوت است، هرچند در گذشته انسانهای شریف و بزرگواری با نیّات خیرخواهانه و با توجّه به شرایط محیطی و اجتماعی و نیازهای روز جامعه، مبادرت به وقف اموال خود برای مصارف خاص نمودهاند؛ امّا امروز پس از گذشت سالها و قرنها به دلیل تحوّلات سریع فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی، برخی از این مصارف مصداق خود را از دست دادهاند.
هرچند که بر اساس ضوابط و شرایط خاص، درآمد این موقوفات در جهتی نزدیک و مرتبط به نیّت واقف هزینه میگردد، ولی میتوان از این تجربه استفاده کرد و ضمن ارائه مشاوره و راهنمایی واقفان، آنها را تشویق کرد که نیّات خود را بر اساس نیازهای واقعی جامعه قرار دهند تا با گسترش محدوده نیّت مطابق با شرایط آینده جامعه، امکان بهرهبرداری از موقوفات در راستای گسترش علم و دانش، رفاه اجتماعی و خدمت به بندگان خدا در ابعاد مختلف بیشتر باشد که نتیجه و ثمره بیشتری هم عاید واقفان خیراندیش و نیکوکار شود و آن ها از اجر معنوی بیشتری برخوردار گردند.
آقای صمدزاده یکی از خیران استان چهارمحال و بختیاری می گوید: یکی از مهمترین مواردی که باید در این مسیر مدّ نظر متولّیان امر قرار گیرد؛ جهتدادن نیّت واقفان در مسیر نیازهای واقعی جامعه امروز است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه چهارمحال و بختیاری هم می گوید: نیت وقف مهم است؛ اما اولویت ویژه ما ساخت حسینیه نیست.
حجت الاسلام امیری می افزاید: ما با مشاوره دادن به افراد خیّر می توانیم نیت آن ها را برای وقف تغییر دهیم.
وی می گوید: یکی از اولویتهای اداره کل اوقاف و امور خیریه چهارمحال و بختیاری جذب سرمایهگذار برای احیا و توسعه موقوفات با هدف ایجاد اشتغال و رفع آسیبهای اجتماعی است.
حجتالاسلام امیری با بیان اینکه فرصتهای سرمایهگذاری خوبی در موقوفات چهارمحال و بختیاری وجود دارد؛ می گوید: سرمایهگذاری چه از داخل استان و چه خارج از آن باید انجام شود تا بتوانیم جذب توریسم مذهبی هم داشته باشیم.
بنابراین وقف این چشمه زلال عشق و خیراندیشی باید همچنان جوشان بماند و بر کرانه کویر زندگی جاری باشد، تا دردمندان و نیازمندان از برکت آن بهرهمند شوند و آسایش و آرامش را تجربه کنند. بیپناهان به پناهگاهی امن دست یابند و علم و دانش توسعه یابد و زمینه رفع مشکلات جامعه فراهم گردد.