در آستانه پنجره پنجم انتخابی جام جهانی؛
آتش زیرخاکستر تیم ملی بسکتبال
دو هفته مانده به شروع تمرینات تیم ملی بسکتبال، سوالی در ذهن میچرخد که آیا مشکلات فصل تابستان به بعد حل شده است؟
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما؛ یک جلسه کمیته فنی با بازیکنان تیم ملی بسکتبال که اخبار آن همه جا پخش شد و یک جلسه خصوصیتر با رئیس فدراسیون که اخبار آن پخش نشد. همین جلسات نشان از مشکلاتی در خانواده تیم ملی بسکتبال داشت که مشخص نیست در شرایط فعلی حل شده اند یا در آستانه پنجره پنجم انتخابی جام جهانی ادامه خواهند داشت؟
در هفتههای اخیر دو مشکل متفاوت در درون تیم ملی به چشم میخورد. ابتدا
صحبتهای مسعود قاسمی سرپرست تیم ملی در واکنش به اخبار کمبود "ماست و سلفون" در تیم ملی که با واکنش بد ملی پوشان مواجه شد و دوم تنش میان بازیکنان که گفته میشود از تمرینات و نوع رفتار مهران شاهین طبع سرمربی تیم ملی ناراضی اند.
با شرایط به وجود آمده نه تنها مسئولان تیم ملی بسکتبال حاضر به مصاحبه و پیچیدهتر کردن اوضاع نبودند، بلکه بازیکنان تیم هم در صحبتهای خود به طور واضح از مشکلات نمیگویند.
تلاش ما برای فهمیدن مشکلات تیم ملی به موارد زیر ختم شد:
ماست، مصاحبه و بینوایان!
داستان از جایی شروع شد که اخبار مربوط به نبودن ماست در یکی از وعدههای غذایی تیم ملی رسانهای شد و با بحث صرفه جویی در سفر ژاپن و جا به جایی ملی پوشان با اتوبوس ادامه پیدا کرد.
سرپرست تیم ملی در مصاحبه خود با یکی از رسانهها به مقایسه شرایط موجود با دوران محمود مشحون پرداخت و با تیتر شدنِ این جمله که "یادشان رفته قبلا به آنها شام هم نمیدادند؟"، همه ملی پوشان ناراحت شدند. یک واکنش رسانهای از حدادی و سپس واکنش دسته جمعی ملی پوشان در شبکههای اجتماعی، این داستان را تکمیل کرد. بازیکنان تیم ملی که اعتقاد داشتند منتی برای جای خواب و تغذیه آنها وجود ندارد، در صفحات اجتماعی به داستان "بینوایان" اشاره داشتند.
بعد از این ماجرا دو طرف از یکدیگر انتظار عذرخواهی داشتند. بازیکنان بزرگتر تیم ملی از مسعود قاسمی که با صحبتهای خود باعث ناراحتی شد و مسئولان تیم ملی از ملی پوشان که به جای اعتراض مستقیم در شبکههای اجتماعی، شروع به تمسخر کردند.
جلسه ناکارآمد کمیته فنی
کمیته فنی فدراسیون بسکتبال به جز اعضا فدراسیون از عباس مرشدی، اسدالله کبیر و محمد مهدی ایزدپناه تشکیل میشود. نفراتی که به عنوان پیشکسوتهای بسکتبال، احترام زیادی بین اهالی این رشته دارند. بعد از انتقاداتی که به کارآمدی این کمیته وارد شد، اعضا کمیته تصمیم گرفتند که نقش فعالتری در اتفاقات تیم ملی بسکتبال داشته باشند.
در همین راستا حدود دو هفته قبل دقیقا از ملی پوشانی به جلسه کمیته فنی دعوت شد که بعد از مصاحبه مسعود قاسمی در شبکههای اجتماعی واکنش نشان داده بودند.
با این وجود در کمال تعجب به جای پرداختن به این ناراحتی در جلسه اعلام شد که جنجال "ماست" در شان بسکتبال نیست. در واقعیت هم این موضوعات در شان بسکتبال و پرداختن رسانهای نبود؛ اما صحبتهای بعد از آن و ناراحتی به وجود آمده بین دو طرف، چیزی بود که باید در همان جلسه به نوعی حل و فصل میشد.
حالا با شروع تمرینات مشخص نیست ارتباط میان بازیکنان و مسئولان تیم ملی چطور خواهد بود و آیا قدمی برای حل این مشکل برداشته میشود؟
زمزمههای بازیکن سالاری
در هفتههای اخیر شایعه شده بود که بازیکنان تیم ملی، ديگر حاضر به کار با مهران شاهین طبع به عنوان سرمربی نیستند. همچنین دلخوری برخی بازیکنان از مسعود قاسمی سرپرست تیم ملی در حدی بود که خواستار عذرخواهی یا تغییر وی بودند.
در این میان زمزمههایی هم شنیده شد که یکی دو بازیکن، حاضر به همراهی تیم ملی در سفر به استرالیا و فیلیپین نبودند. آخرین اخبار حکایت از این دارد که در نهایت همه بازیکنان مدارک خود را به فدراسیون بسکتبال ارائه کردند و تصمیم به همراهی تیم ملی گرفتند.
با این وجود همچنان نگرانی از این وجود دارد که یک فضای بازیکن سالاری در تیم ملی بسکتبال در حال شکل گیری باشد. به خصوص با توقف روند بازیکن سازی در دهه نود، جای تعدادی از بازیکنان تیم ملی به قدری محکم به نظر میرسد که حس مالکیتی برای برخی پستها شکل گرفته است.
ناگفته پیداست که این گروه از بازیکنان زحمات بسیار زیادی برای تیم ملی کشیده اند؛ اما نباید فراموش کرد که همه چیز به شکل دوطرفه پیش رفته است. بسکتبال ایران روی این گروه از نفرات سرمایه گذاری کرده و در میان همه استعدادهای موجود، گروهی از بازیکنان شانس کار با مربیان خارجی مختلف و حضور در تورنمنتهای معتبر داشته اند که در نهایت به قراردادهای بهتر برای این بازیکنان منجر شده است.
استرس با رفتار شاهین طبع
از محافل مختلف شنیده میشود روی دیگر سکه اتفاقات تیم ملی این است که بازیکنان به شدت از برخی رفتارهای شاهین طبع دلگیرند. به طور غیر مستقیم از بازیکنان شنیده شده است که عملکردشان زیرنظر سرمربی تیم ملی با توجه به استرسی که به آنها منتقل میشود، افت میکند.
مربیانی مانند شاهین طبع و کوهیان به عنوان منضبطترین مربیان فعلی بسکتبال ایران مطرح هستند که سختکوشی آنها در اردوهای ملی امسال هم قابل انکار نیست. مهران شاهین طبع در دو دهه اخیر تقریبا با همین سبک در بسکتبال روی بازیکنان کار کرده و از موفقترین مربیان بوده است.
با این همه نباید فراموش کرد که نسل جدید، تفاوتهای شخصیتی با نسلهای پیشین دارند و به نظر میرسد حساسیت آنها بیشتر از بازیکنان قدیمی باشد. بدون شک زحمات مربیانی مانند شاهین طبع در نهایت به نفع بسکتبال خواهد بود، اما در صورتی که مجموع رفتارها باعث دلخوری در این حد میشود؛ جای کمی تجدیدنظر به خصوص در زمان اردوهای طولانی وجود دارد.
ضمن اینکه این احتمال هم مطرح میشود که بدنه اصلی بازیکنان تیم ملی از زمان کار با شاهین طبع در تیم پتروشیمی هم مشکلاتی را با خود به اردوی ملی آورده باشند. تیم پتروشیمی پارسال در شرایط نامناسبی لیگ برتر را به پایان برد و از همان زمان، حرفهایی درباره مشکلات داخلی در این تیم شنیده میشد.
انعطاف یا عدم انعطاف؟
در عین اینکه به سختگیری سرمربی تیم ملی بسکتبال ایرادهایی گرفته میشود، شاهین طبع امسال انعطاف زیادی هم به خصوص مقابل بازیکنان قدیمی نشان داد. حامد حدادی، صمد نیکخواه بهرامی و ارسلان کاظمی از بازیکنانی بودند که بارها در جریان اردوهای طولانی مدت از سرمربی تیم ملی اجازه گرفتند تا برای امور شخصی خود به سفر بروند و کادرفنی تیم ملی هر بار با این بازیکنان کنار آمد.
تمرین گریزی یا تمرین زدگی
یکی دیگر از موارد اعتراض بازیکنان هم تمرینات زیاد در اردوهای شش ماهه بود. هر چند تنها چند بازیکن از فروردین وارد تمرینات اختیاری شدند و سایر بازیکنان دیرتر به اردوها آمدند. در جریان اردوهای طولانی مدت تیم ملی، احتمال تمرین زدگی بازیکنان هم وجود داشت، با این وجود، زود پایان یافتن لیگ فصل قبل، چاره دیگری به جز شروع اردوهای ملی در فصل بهار نگذاشته بود.
ضمن اینکه بازیکنان حرفهای سراسر دنیا در شبکههای اجتماعی به طور مداوم، تمرینات سخت خود را نمایش میدهند و در دنیای حرفه ای، شدت تمرینات از نکات منفی کار تیمها به شمار نمیرود.
با این وجود تجربه نناد ترونیچ سرمربی صربستانی تیم نوجوانان یک مورد فرهنگی خاص را نشان داد. ترونیچ با همان روشی به بازیکنان نوجوان تمرین داد که در صربستان اعمال میکند؛ اما این شدت تمرینات در نهایت به شکست نوجوانان در مسابقات آسیایی منجر شد.
طبیعتا همین شرایط در تیم ملی بزرگسالان هم وجود دارد و شاید بتوان تعادلی میان شیوه برخی مربیان کم تمرین با مربیانی ایجاد کرد که در کنار گزینههای خارجی مثل بائرمن کار کرده اند و انضباط اروپایی را مدنظر دارند. باید یادآور شد که بازیکنان تیم ملی در دوران بائرمن هم از نوع کار این مربی آلمانی راضی نبودند و شاید انضباط بیش از حد و نوع رفتار او باعث بروز مشکل شده بود.
واضح است که فرهنگ حرفه ایتر باید برای عبور از مرزهای آسیا یا حتی رقابت با قدرتهای فعلی آسیا-اقیانوسیه در بسکتبال ایران جا بیافتد. بهترین زمان این فرهنگ سازی هم از زمان ورود بازیکنان به تیمهای ملی پایه است.
داستان صمد، کامرانی و دورگهها
از موارد دیگری که به نظر میرسد مشکلاتی را در تیم ملی بسکتبال ایجاد میکند، حضور دوباره بازیکنان قدیمی یا احتمال حضور دورگه هاست. برای مثال در جریان بازیهای آسیایی، حدسهایی وجود داشت که محمد جمشیدی با حضور صمد نیکخواه بهرامی، افت انگیزه داشته و عملکرد ضعیفتری به نمایش میگذارد.
جمشیدی این هفته در حاشیه لیگ تاکید کرد که دلیل بازی ضعیف خود در جاکارتا را نمیداند و ادامه داد: "صمد نیکخواه بهرامی الگوی ما بوده است. این مسائل نیست. چه کسی میتواند به تواناییهای صمد شک کند؟ خود من هم او را دوست دارم و با هم دوست هستیم. اتفاقا در بازیهای خوبی که در جریان مسابقات تدارکاتی انجام دادم، صمد هم بود و دلیل خوب بازی نکردنم قطعا این نیست."
داستان معروف دیگری هم درباره مشکلات ارسلان کاظمی با حضور صمد وجود دارد که پیش از این صمد نیکخواه در مصاحبههای خود تاکید داشت حرفی در این باره نشده است و اگر مشکلی وجود دارد علاقمند به صحبت درباره آن است.
احتمالا بازگشت مهدی کامرانی به تیم ملی هم به مذاق برخی بازیکنان جوانتر خوش نمیآید. به خصوص اینکه این بازیکن علاوه بر دو سال دوری از تیم ملی، یک سال به طور کلی از دنیای حرفهای بسکتبال دور بود.
همچنین بعد از مسابقه ایران و فیلیپین در پنجره چهارم انتخابی جام جهانی، خبرنگاران حاضر در نشست خبری از مهران شاهین طبع سرمربی تیم ملی درباره بازیکنان دورگه سوال کردند. گویا پاسخ شاهین طبع درباره بازیکنان دورگه هم باعث ناراحتی بازیکنان شده و شنیده میشود ملی پوشان از حضور دورگهها در تیم ملی استقبال نمیکنند.
پیش از این تیم ملی فوتبال هم با ورود کی روش به ایران از حضور بازیکنان دورگه و خارج از کشور، بهره زیادی برد و چنین بازیکنانی به شرط کارایی در شرایط مورد نیاز میتوانند به کمک تیم ملی بسکتبال بیایند.
حالا مشخص نیست مسئولان تیم ملی در پنجره پنجم انتخابی جام جهانی از بازیکنان قدیمی و دورگه استفاده میکنند یا نه؟ و آیا در صورت ورود این بازیکنان، مشکلات داخلی بار دیگر گریبان تیم را میگیرد؟
نقش حامد حدادی
حامد حدادی از دهه ۸۰ به بعد، موهبتی براي بسکتبال ايران بوده است که در اختیار تیم ملی قرار گرفت و میتوان گفت چند پله به تنهایی، بسکتبال کشورمان را بالا برد. همانطور که بازیکنانی مانند لبران جیمز در تیمهای خود، تاثیرگذاری زیادی در امور باشگاه دارد، نقش حدادی هم گاهی این گونه بوده است.
با این وجود امیدواریم این نقش همچنان در جهت مثبت پیش رفته و تاثیر منفی در امور تیم ملی و بسکتبال نداشته باشد.
اهالی بسکتبال از برخی امتیازات مربوط به ستاره تیم ملی خبر دارند. گماشتن بدنساز یا آنالیزور با توصیه ستاره بسکتبال ایران در تیمهای ملی در سالهای اخیر به گوش رسیده اند. همچنین در جریان مشکلات به نظر میرسید حدادی هم با بازیکنان جوانتر همراه است.
در حالی که از ستاره تیم ملی انتظار میرود با توجه به تجربه خود در حل مشکلات کمک کرده و راهی برای بیان مشکلات بازیکنان جوانتر و همچنین کمک به ایجاد آرامش در تیم ملی پیدا کند.
درخواست ملاقات با مقامات وزارت ورزش
از گوشه و کنار شنیده میشود مشکلات داخلی تیم ملی تا آنجا پیش رفته بود که برخی بازیکنان در روزهای اخیر به دنبال ملاقات با مسئولان وزارت ورزش بوده اند و موفق به این کار نشده اند.
گویا بازیکنان از مذاکرات با کمیته فنی و رئیس فدراسیون نتیجه درستی نگرفته و به این ترتیب امیدوار به وساطت وزارت ورزش و جوانان بودند. با توجه به اینکه تقاضای این ملاقات مورد قبول واقع نشد، به نظر میرسد وزارت ورزش و جوانان هم به نوعی مُهر تاییدی بر تصمیمات فدراسیون بسکتبال زده است.
یک برد و بلیت جام جهانی
تیم ملی بسکتبال در حال حاضر تنها به یک پیروزی دیگر برای صعود به جام جهانی نیاز دارد. ملی پوشان ۹ آذر باید در استرالیا به مصاف تیم ملی این کشور بروند و ۱۲ آذر با فیلیپین در خانه حریف رقابت کنند. به جز این در ماه اسفند، دو مسابقه خانگی مقابل استرالیا و ژاپن در تهران برگزار میشود.
چالش بزرگ فدراسیون بسکتبال حل و فصل اختلافات داخلی در تیم ملی است و هنوز مشخص نیست ماجراهای فعلی تیم ملی، ختم به خیر شده است یا با شروع اردوهای تیم ملی، بار دیگر شاهد اختلافات داخلی خواهیم بود.