به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاری صداوسيما به نقل از آسوشیتدپرس؛ با وجودی که نیکی هیلی دستاوردهایی در دوران خدمتش به عنوان نماینده دائمی آمریکا در سازمان ملل داشت، وی در رابطه با جنگ سوریه همواره با مخالفت های قدرتمندانه روسیه مواجه بود و همچنین در خصوص متقاعد ساختن اروپاییان به همراهی با آمریکا در زمینه اِعمال مجدد تحریمهای هستهای علیه ایران، مستأصل و درمانده شد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس از واشنگتن گزارش داد، اعلام ناگهانی استعفای نیکی هیلی، نماینده دائمی آمریکا در سازمان ملل، تازه ترین تغییر در دولت متلاطم دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، به حساب می آید. با توجه به این که قرار است نیکی هیلی در پایان سال جاری میلادی از مقام خود کناره گیری کند، این سؤال مطرح می شود که هیلی، پس از استعفا از نمایندگی آمریکا در سازمان ملل، برای آینده ی شغلی یا سیاسی خود چه برنامه ای دارد.
خبر کناره گیری هیلی برای بسیاری از متحدان کلیدی آمریکا کاملاً غافلگیر کننده بود. این مسئله حتی برای جمع کثیری از جمهوری خواهانِ عضو کنگره آمریکا که در امور مرتبط با سیاست خارجی دخیل هستند، غیرمنتظره بود. هیلی در حالی که کمتر از یک ماه به برگزاری انتخابات میاندوره ای کنگره آمریکا باقی مانده است، استعفای ناگهانی خود را اعلام کرد. این در حالی است که در آستانه برگزاری این انتخابات کاخ سفید تلاش داشت وجههای باثبات از خود نشان دهد. مزید بر علت این است که به دنبال راهیابی برت کاوانا به دیوان عالی آمریکا، که با اعتراض برخی از زنان که وی را متهم به آزار جنسی کرده بودند، مواجه شد، بسیاری از زنان آمریکایی دست از حمایت از نامزدهای جمهوری خواه که در انتخابات میاندوره ای کنگره شرکت کرده بودند، برداشتند. از این رو، کاخ سفید و سایر جمهوری خواهان به شدت در تلاش برای جلب مجدد آراء زنان هستند، ولی استعفای نیکی هیلی این تلاش های جمهوریخواهان را دشوارتر از قبل کرده است.
در عین حال، نیکی هیلی که نخستین فرماندار مؤنث ایالت کارولینای جنوبی بود، شخصیتی غالباً غیرقابل پیشبینی و مستقل در دولت ترامپ بوده است. در برخی از موارد، هیلی نظراتی کاملاً متفاوت با نقطه نظرات رئیس جمهور انزواطلب آمریکا ارائه می کرده است.
روز سه شنبه، هیلی در حالی که در دفتر کار رئیس جمهور آمریکا در کاخ سفید در کنار ترامپ نشسته بود، با لبخند استعفای خود را اعلام و تأکید کرد که همچنان از دونالد ترامپ حمایت می کند. وی بدون این که حتی خبرنگاران از او سؤالی بپرسند، خودش گفت: در نظر ندارم در انتخابات ریاست جمهوری 2020 نامزد شوم، بلکه برای ترامپ تبلیغ خواهم کرد.
ترامپ خطاب به خبرنگاران گفت: شنیده ام درباره ایوانکا ترامپ (دخترم) صحبت می شود که جایگزین نیکی هیلی به عنوان نماینده دائمی آمریکا در سازمان ملل شود. ترامپ افزود: هرچند وی (ایوانکا) برای این منصب «فوق العاده» خواهد بود، اگر من او را به این مقام بگمارم به «تبارگماری» (تبعیض به سود خویشاوندِ خود) متهم خواهم شد. خودِ ایوانکا ترامپ، که از دستیاران ارشد رئیس جمهور آمریکا است، در پیامی توئیتری نوشت: ترامپ «نامزدی شگفتانگیز را برای جایگزینی نماینده کنونی آمریکا در سازمان ملل نامزد خواهد کرد، ولی آن شخص، من نخواهم بود.»
آسوشیتد پرس افزود: کاخ سفید تلاش کرده است روند تغییر و تحولات شدید در دولت ترامپ را که رکوردی جدید در این زمینه به جا گذاشته است، دست کم تا برگزاری انتخابات میاندوره ای آمریکا در 6 نوامبر (15 آبان)، متوقف کند. از همین رو، مقامات ارشد کاخ سفید ماه ها پیش به دستیاران کاخ سفید گفته بودند: یا همین الان از مقام خود کناره گیری کنید، یا متعهد شوید که تا پایان روز انتخابات (6 نوامبر) در پُست خود همچنان باقی بمانید، تا مانع از این شوید که افکار عمومی تصور کنند، دولت ترامپ، دولتی بیثبات و پرتلاطم است. از اینرو، انتظار می رود که پس از برگزاری انتخابات آتی آمریکا، تغییر و تحولاتی قابل توجه در کابینه ترامپ صورت گیرد. حتی کارشناسان پیش از این مطرح کرده بودند که امکان دارد پس از انتخابات نوامبر، نیکی هیلیِ 46 ساله از مقام خود کنار گذاشته شود، که البته وی به صورت ناگهانی- حدود سه هفته مانده به برگزاری انتخابات نوامبر- خودش از مقام خود استعفا کرد. برخی از مقامات آمریکایی حدس می زنند که هیلی با انتخاب این زمانبندی برای اعلام استعفای خود، در واقع تلاش داشت آیندهی شغلی و سیاسیِ خود را حفظ کند، زیرا اگر در انتخابات نوامبر دموکرات ها پیروز شوند و کنترل یک یا هر دو مجلس کنگره آمریکا را به دست گیرند، آنگاه کنار گذاشته شدن نیکی هیلی از دولت ترامپ ضربه ای بزرگ به آینده درخشان هیلی در رابطه با دستیابی به شغلی پردرآمد در بخش خصوصی یا مقامی بالاتر در دولت آمریکا، خواهد زد.
یکی از مقامات دولتی آمریکا که خواست نامش فاش نشود به آسوشیتد پرس گفت: با توجه به این که ترامپ گفته است هیلی شش ماه پیش مسئله تمایل خود را به کناره گیری از مقامش با وی در میان گذاشته بوده است، باید گفت: این گفتگو که میان هیلی و ترامپ حدود شش ماه پیش انجام شد، تقریباً همزمان با انتصاب مایک پمپئو به عنوان وزیر امور خارجه آمریکا و جان بولتون به عنوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید بوده است. این در حالی است که هیلی از زمان انتصاب دو شخصیت نامبرده به مقامات کلیدی در دولت ترامپ، از این که این دو تن به چهره ی جدید تهاجمیِ سیاست خارجی دولت ترامپ تبدیل شده و در واقع باعث کم اهمیت تر شدن نقطه نظرات هیلی شده اند، ابراز نارضایتی و ناکامی می کرد. علاوه بر این، طی چند ماه گذشته، اختلافاتی علنی میان هیلی و کاخ سفید در انظار عمومی بروز کرد که در این خصوص می توان به مسئله تحریم های روسیه اشاره کرد که کاخ سفید، بدون اطلاع دادن به هیلی، سیاست خود را در این زمینه تغییر داد و هیلی را به گیج بودن متهم کرد. هیلی نیز پاسخ داد: «من گیج نمی شوم.»
این منبع در خاتمه افزود: نیکی هیلی که در نوامبر 2016 به مقام نماینده دائمی آمریکا در سازمان ملل منصوب شده بود، دستاوردهایی در زمینه مذاکرات آمریکا با کره شمالی و همچنین مقابله با آنچه خودش اقدامات ضد-اسرائیلی و ضد-آمریکایی در سازمان ملل مینامید، به دست آورد، ولی هیلی در دوران تصدی مقام نمایندگی آمریکا در سازمان ملل، با دو مشکل (بزرگ) مواجه شد. اول این که در خصوص اِعمال نظرات آمریکا در رابطه با جنگ هفت ساله سوریه، با مخالفت های شدید و قدرتمند روسیه مواجه شد و درثانی وی در خصوص واکنش متحدان اروپایی آمریکا در رابطه با تحمیل مجدد تحریم های هسته ای بر ایران که اروپاییان با آن مخالف بودند، مستأصل و درمانده شد (راه به جایی نبرد).