روحانی در گفتگو با سی ان ان؛
ایران هرگز درخواست گفتگو با آمریکا نداشته است
رئیس جمهور کشورمان تاکید کرد: نه امسال، نه سال گذشته، ما هرگز درخواست دیدار با رئیس جمهور آمریکا نداشتیم.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما ؛ شبکه تلويزيوني سي ان ان در ابتداي مصاحبه اختصاصي با آقاي حسن روحاني رئيس جمهور کشورمان گزارش داد: دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا پس از خروج از توافق هسته ای ایران اکنون ادعا می کند سران ایران به ناچار با او وارد گفتگو خواهند شد همانگونه که کیم جونگ اون (رئیس کره شمالی) وادار به گفتگو شد. اما رئیس جمهور ایران در گفتگو با شبکه تلویزیونی سی ان ان تاکید کرد تهران در مقطع کنونی نمی خواهد با آمریکا وارد گفتگو شود.
مجری برنامه گفتگو با رئیس جمهور حسن روحانی، خانم کریستین امانپور از ایشان پرسید: «رئیس جمهور آمریکا روز سه شنبه صبح در پیامی توییتری گفته برخلاف درخواست های پی در پی از سوی دولت ایران، قصد ندارد با شما (رئیس جمهور روحانی) دیدار کند، شاید در آینده دیداری اتفاق بیافتد، و گفته که فکر می کند شما مردی دوست داشتنی هستيد، نظر شما چیست؟ آیا شما درخواست دیدار با رئیس جمهور ترامپ را داشته اید؟»
رئیس جمهور روحانی پاسخ داد: «نه امسال، نه سال گذشته، ما هرگز درخواست دیدار با رئیس جمهور آمریکا نداشتیم. البته سال گذشته مقام های آمریکا هشت بار از ما درخواست رسمی دیدار داشتند و من آن ملاقات را مناسب نمی دیدم و اکنون هم چنین ملاقاتی را مناسب نمی دانم. ملاقات هنگامی باید اتفاق بیافتد که مفید باشد اما در شرایط کنونی ما نه چنین ملاقاتی را موثر می دانیم و نه مناسب. از خود ایشان (ترامپ) باید بپرسید چه کسی درخواست دیدار داده است.»
امانپور گفت: «تلاش می کنیم این پرسش را از او (ترامپ) بپرسیم. اما پیش از ورود با بحث محتوایی درباره توافق هسته ای؛ رئیس جمهور ترامپ فردی است که دوست دارد با سران دیگر کشورها به گفتگو بنشیند، او سال گذشته با کیم جونگ اون (رئیس کره شمالی) دیدار داشت و او را مرد موشکی نامید؛ او همچنین تهدید کرد اگر کره شمالی به فعالیت های هسته ای ادامه بدهد این کشور را نابود خواهد کرد. اما اکنون او (ترامپ) دارد کیم را مردی خوب می نامد، با او دست می دهد و ملاقاتش می کند. او در پیام توییتری گفت شاید شما (روحانی) مردی دوست داشتنی باشید؛ پاسخ شما چیست؟ آیا فکر می کنید ترامپ مردی دوست داشتنی باشد؟ چگونه به این خوش وبش های شخصی واکنش نشان می دهید؟»
روحانی پاسخ داد: «به هر حال برای من آنچه مهم است این است که سران دو کشور در پی منافع مشترک باشند و گفتگویی داشته باشند و گام هایی بردارند که در نهایت پیچیدگی هایی که در طول دهه های گذشته در روابط بین دو کشور بوده کم شود. حرف ها و گفته های دیگر فقط لفاظی و بازی کردن با واژه هاست و به هیچ راه حلی رهنمون نخواهد شد.»
امانپور پرسید: «چه چیزی سبب خواهد شد که شما با آمریکا وارد گفتگو شوید؟ من این را می گویم زیرا آمریکا گفته که ما بایستی دوباره به گفتگو بنشینیم، و باید پرونده برجام (توافق هسته ای ایران) را بازبگشاییم. ترامپ، پمپئو (وزیر امور خارجه) و دیگران گفته اند ما می خواهیم با ایرانی ها گفتگو کنیم اما ایران باید رفتارش را تغییر دهد! پاسخ شما به این مورد چیست؟»
روحانی پاسخ داد: «ببینید پس از سال ها گفتگو، هفت کشور در اقدامی دسته جمعی به توافقی دست یافتند و آن توافق رسمی از سوی سران همه کشورهای شرکت کننده نیز تایید شد و در پی آن در شورای امنیت سازمان ملل هم به رای گذاشته و براساس قطعنامه رسمی شماره 2231 تصویب شد و لذا هیچ کس حق ندارد یکجانبه از چنین توافقی بیرون برود بدون آنکه کوچکترین علت موجهی داشته باشد. بنابراین دولت آمریکا مسیر انحرافی را در ماه های گذشته پیمود هم اکنون واشنگتن باید از آن مسیر انحرافی بازگردد و به همان جایی که سفرش را آغاز کرد. آنگاه ما در شرایطی و موقعیتی قرار می گیریم که می توانیم بازگردیم و بپرسیم آیا این توافق دارد به خوبی اجرا می شود؟ هم اکنون وقت آن نیست که درباره موضوع دیگری گفته شود و قراردادی که بستیم باید به طور کامل اجرایی و عملیاتی شود.»
مجری سی ان ان پرسید آیا فکر می کنید آمریکا می خواهد طرح تغییر نظام (رژیم) را در ایران، سرنگونی دولت یا نظام را اجرا کند این پرسش را پرسیدم زیرا همزمان با ورود شما به آمریکا دو تن از نزدیکترین مشاوران ترامپ دو مسئله ی متفاوت گفتند؛ رودلف جولیانی گفت خواه دو روز، دو ماه یا دو سال باشد رژیم ایران سرنگون خواهد شد و سپس نیکی هیلی، نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل گفت: ما با تغییر رژیم در ایران کاری نداریم. آیا فکر می کنید تحریم ها و سیاست ترامپ با هدف تغییر رژیم در کشور شما دنبال می شود؟
رئیس جمهور روحانی گفت: « ممکن است خیلی ها در آمریکا در گذشته چنین آرزویی را داشتند که با رژیمی در ایران روبرو شوند که کاملا در اختیار و اراده آمریکا باشد همچون گذشته و پیش از انقلاب اسلامی وجود داشت اما چنین هدفی محقق نخواهد شد تا زمانی که حکومت ایران حکومتی مردم سالار است و مردم پای صندوق های رای می آیند و نمایندگان خود را خودشان انتخاب می کنند به این معنی است که مردم دارند حکومت می کنند و هیچ قدرتی و هیچ حکومتی نمی تواند در برابر ملت ایران بایستد بنابراین سرنگونی رژیم به معنی سرنگونی خواست و اراده ملت ایران است و این نشان می دهد که دشمنان ما دچار اشتباه محاسباتی شده اند همانگونه که متاسفانه این اشتباه را در گذشته آمریکا بارها و بارها تکرار کرده است.»
امانپور پرسید: «می توانم این پرسش را داشته باشم زیرا شما پس از خروج ترامپ از برجام به مجلس فرا خوانده شدید - این دومین بار در تاریخ جمهوری اسلامی است که نمایندگان مجلس، رئیس جمهور را موآخذه می کنند - و شما گفتید: آگاه باشید که کارشکنی و خرابکاری به نابودی رهنمون می شود و تصویری تیره و تار از زندگی مردم ارائه دادن بیش از پیش به تاریکی می انجامد. اما مهم تر از این شما گفتید بسیاری از مردم ایمان خود را نسبت به آینده جمهوری اسلامی از دست داده اند و درباره قدرتش تردید دارند. شما دارید درباره ملت ایران سخن می گویید و من علاقمند شدم زیرا ابتدای سال جاری مردم به خیابان آمدند و از آنچه به اصطلاح انقلاب سبز نامیده شد پرشمارتر بودند. مردم می گویند از دولت راضی نیستند و شیوه ی حکومت داری را نمی پسندند؟
روحانی پاسخ داد: «ابتدا پاسخ بخش پایانی پرسش را می گویم آن چیزی که شما گفتید خیلی دقیق نبود شما گفتید اجتماع اعتراض آمیز مردم طولانی تر از گذشته و اعتراض های دی ماه بود. شما می دانید سال گذشته کل دوره ای که تظاهرات برگزار شد پنج روز بود این در حالی است که اعتراض های پیش از آن نزدیک به 7 ماه ادامه داشت. لذا 5 روز با 7 ماه قابل مقایسه و برابر نیست و شمار مردمی که در این تظاهرات شرکت داشتند کاملا روشن است و شما می دانید پس از روز هفتم این اعتراض ها، سه روز پشت سر هم راهپیمایی اتفاق افتاد. در بسیاری از شهرهای ایران این رویدادی که شما اشاره داشتید نشان از توانمندی دارد و اگر در 5 یا 10 شب، صدها یا هزاران نفر تظاهرات می کنند این نشان دهنده خواست و اراده آنان است. حقیقت این است که یک سال و چند ماه پیش 41 میلیون نفر پای صندوق های رای رفتند و گزینه مورد نظر خود را داخل صندوق انداختند. و این نشان می دهد آیا مردم ما به نظام معتقد هستند یا خیر و احساس می کنند از حق انتخاب نماینده خود در دولت برخوردار هستند.»
مجری سی ان ان پرسید: «این تحریم ها چه فشاری را بر مردم ایران و دولت شما وارد می کند زیرا به علت آنکه درآمدهای نفتی و بخش صادرات هم اکنون به علت تحریم ها دارد کاهش می یابد زیرا گروهی از شرکت های خارجی مجبور شدند ایران را ترک کنند و ریال ارزش خود را از دست داده است و رهبر عالی گفته مذاکره (با آمریکا) اشتباهی تاسف آور بود و باید به جای شما، وزیر امور خارجه جواد ظریف برای گفتگو راهی آمریکا می شد. شما چقدر زیر فشار قرار دارید و آیا از نقطه نظر شما ماندن در برجام عاقلانه است؟
موضوع برجام - توافق هسته ای - تا زمانی که منافع ما تامین بشود و حداقل ها را بتوانیم محقق سازیم در توافق می مانیم. اما اگر شاهد باشیم که 5 کشور باقیمانده به توافق پایبند نیستند و تعهدات شان را عمل نمی کنند آنگاه شرایط و چارچوب تازه ای پیش رو خواهیم داشت. ایران فکر نمی کند که بایستی به طور یکجانبه در توافقی چندجانبه باقی بماند، همه طرف هایی که این توافق را امضا کردند مسئولیت هایی دارند که باید انجام بدهند. و تنها طرفی که تاکنون نقض ها و خطاهای مهلکی را با خروج یکجانبه و بدون علت از توافق انجام داده، ایالات متحده آمریکاست. اما قطعا تحریم ها در میان مردم فشار وارد می کند. تحریم کردن به معنی برهم زدن چرخه عادی گردش کار مجموعه های بزرگ و کوچک بین دولت ها و کشورهاست. و آمریکا با همه قدرتی که در اختیار دارد می خواهد این چرخه را به هم بزند. در درازمدت آمریکا نخواهد توانست این فشارها را ادامه بدهد و فشارها هم نمی توانند در درازمدت آمریکا را به اهدافش نزدیک کنند. یک چیز روشن است و آن اینکه فشار روی دوش مردم است مردمی که می خواهند نیازهایشان را برآورده سازند و باید هزینه بیشتری هم پرداخت نمایند. تحریم ها تنها یک اثر خواهند داشت و آن فشاری است که بر زندگی روزانه و عادی مردم وارد می سازند. و این نشانه دشمنی بین ملت آمریکا با ایران است و می خواهد مردم ایران را اینگونه زیر فشار قرار داده و آزار بدهد. این نظام تحریم ها به گونه ای نیست که تنها دولت ایران را هدف قرار بدهد بلکه مردم را هدف قرار داده و این چیزی است که متاسفانه تنها و تنها آمریکا به آن باور دارد. آنها می گویند نه تنها می خواهند مردم را تحریم کنند و زندگی روزمره آنان را با سختی همراه سازند بلکه از طرف هوادار همین ملت هستند لذا در اینجا نوعی دوگانگی در رفتار و گفتار آنان دیده می شود و مردم ایران همه هیچگاه نمی پذیرد که این وعده وعید ها حقیقت داشته باشند. آنها زندگی را در عادت ها و عملکردهای روزمره خود می بینند و واقعیت ها به روشنی نشان می دهند که کشور یا دولتی که بخواهد صادقانه با ما همکاری کند و یا شرکتی که می خواهد در پروژه ای عمرانی سرمایه گذاری کند جاده بسازد، راه آهن بسازد، تاسیسات بندری را توسعه بدهد؛ آمریکایی ها می آیند و آن شرکت را زیر فشار قرار می دهند تا پیشرفت چنین طرح هایی متوقف شود لذا آنان با پیشرفت ایران مخالفند. از این رو چنین شرایطی به سود آمریکا نیست به سود ایران و منطقه هم نخواهد بود. تاریخ قضاوت خواهد کرد که دولت آمریکا در این مقطع تاریخی اشتباهی بزرگ مرتکب شد.»
امانپور پرسید: «آیا فکر می کنید دولت های اروپایی و دیگر امضا کنندگان برجام دارند به شدت تلاش می کنند تا آن را نجات دهند. آیا اعتقاد دارید که بتوانند چنین بکنند؟»
روحانی گفت: «تاکنون کشورهای اروپایی و نیز چین و روسیه در مقام اعلام نظر و اراده سیاسی شان و با عزم جزم چنین مواردی را اعلام کرده اند و این شامل مواردی است که آنان گفته اند هنوز تمایل دارند برجام را حفظ کنند. اما در حقیقت و به شکلی محسوس و عملیاتی نتوانسته اند انتظارهای ما را برآورده سازند. آنچه که اروپایی ها امروز اعلام می کنند اگر همین را بتوانند عملیاتی سازند البته که برجام حفظ و اجرا خواهد شد و ما می توانیم بدون حضور آمریکا این توافق را ادامه بدهیم.»