پخش زنده
امروز: -
محقق و پژوهشگر دینی: «تضعیف تعقل عوام» و «تشدید تعلق خواص» دو علت اصلی پیدایش واقعه کربلاست.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ محسن اسماعیلی در برنامه تیتر امشب افزود: واژه عبرت از عبور میآید، عبرت یعنی از گذشته عبور کردن است، در تاریخ نقلی به معنای عبور از گذشته و عبرت گرفتن از تاریخ گذشته است.
این محقق و پژوهشگر دینی گفت: خواندن تاریخ برای درس عبرت گرفتن از گذشته است، درسهای برگرفته از تاریخ گذشته را عبرت گرفتن میگوییم.
وی فقط خواندن تاریخ را کم سود دانست و افزود: دانستن تاریخ برای ساختن آن ارزشمند است، تاریخ را اراده انسان میسازد.
اسماعیلی تاکید کرد: دو علت اصلی، موجب پیدایش واقعه روز عاشورا شد که همه را متاثر کرده است؛ «تضعیف تعقل عوام» و «تشدید تعلق خواص» دو علت اصلی واقعه کربلاست.
وی گفت: تضعیف تعقل عوام یعنی مانع از فکر کردن و اندیشیدن عموم مردم شدند، در این حالت قدرت تفکر، ارزیابی و بصیرت مردم را از بین میبرند.
اسماعیلی افزود: دین ما دینی است که میگوید اگر تدین از تعقل جدا شود، آن تدین، تدین خطرناکی است، کسی که عقل ندارد دین ندارد، به میزان عقل هرکسی عِقاب یا پاداش داده میشود، زمانی که قدرت تعقل نداشته باشیم دین مانند شمشیری است که به خود ما آسیب میرساند.
وی، در جدایی تدین و تعقل، خوارج را از قول شهید مطهری در کتاب «سیری در نهج البلاغه» مثال زد و گفت: خوارج قدرت تعقل نداشتند، فرعون ابتدا قدرت تعقل را از مردم خودش گرفت و بعد ادعای خدایی کرد تا مردم از او تبعیت کنند.
این محقق و پژوهشگر دینی افزود: نخستین مصیبتی که بعد از پیامبر (ص)، جامعه اسلامی با آن روبرو شد، آن بود که حکام، مردم را از تفکر و تعقل جدا کردند و اجازه ندادند سنت پیامبر مکتوب نوشته شود و ارتباط مردم را با اهل بیت منع کردند.
وی گفت: امروز اگر بخواهیم با صحنهای مانند واقعه کربلا مواجه نشویم باید سطح آگاهی و تعقل خود را بالا ببریم، یکی از بهترین راهها برگزاری مراسم عزاداری برای امام حسین (ع) است.