پخش زنده
امروز: -
رئیس سازمان نقشه برداری کشور با اشاره به تشکیل گروه مطالعاتی برای هماهنگ سازی نامهای جغرافیایی گفت: مستندات نشان می دهد نام اصلی دریاچه ای که آن را به نام خزر می شناسیم، کاسپین است که با هویت ایرانی و منطقه ای ما گره خورده است.
به گزارش خبرگزاری صداو سیما ؛ مسعود شفیعی در نشست خبری رونمایی از نخستین چارت های بین المللی دریای خزر پس از انقلاب افزود: در سازمان نقشه برداری کمیته تخصصی نام نگاری و یکسان سازی نامهای جغرافیایی فعال است.
وی گفت: این کمیته با مشارکت وزارتخانه های خارجه، کشور و ارشاد اقدام به هماهنگ سازی نام های جغرافیایی می کند.
وی تصریح کرد: هم اکنون این بزرگترین دریاچه جهان در داخل خزر و در نقشه های بین المللی کاسپین شناخته می شود که برای تعیین دقیق نام آن کمیته ای تخصصی تشکیل داده ایم.
به گفته شفیعی نام اصلی و ریشه ای خزر، کاسپین است که پس از جمع بندی نهایی گروه مطالعاتی نتیجه به اطلاع عموم خواهد رسید.
سال گذشته معادل ۱۲ دریاچه ارومیه از آب خزر کاسته شده است
رئیس سازمان نقشه برداری کشور با اشاره به کاهش ۴ سانتیمتری ارتفاع خزر طی سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ میلادی گفت: این میزان معادل ۱۲ برابر دریاچه ارومیه در زمان پر آبی است.
مسعود شفیعی در ادامه نشست خبری افزود: این میزان کاهش آب خزر معادل دو برابر دبی سالانه رودخانه ولگا است.
وی علت این میزان کاهش آب خزر را کاهش ورودی به خزر ناشی از کاهش بارندگیها و اضافه برداشت بویژه از رودخانه ولگا دانست و تاکید کرد: در ۱۰ سال گذشته خزر یک متر کاهش ارتفاع یافته است.
به گفته معاون سازمان برنامه و بودجه عمق خزر از میانگین ۵ متر در محدوده روسیه تا ۱۲۰۰ متر در محدوده کشورمان متغیر است.
درآمدزایی سازمان نقشه برداری از فروش نقشه های بین المللی
رئیس سازمان نقشه برداری کشور با بیان این که تاکنون ۴۱ چارت (نقشه) از خلیج فارس و دریای عمان و به تازگی ۲ چارت دیگر از دریای خزر نیز آماده منتشر شده است، گفت: درآمد حاصل از فروش این نقشه ها یک میلیون و 300 هزار دلار بوده است.
مسعود شفیعی افزود: یکی از ابزارهای تثبیت حاکمیت در پهنای سرزمینی، تهیه نقشه از سوی کارشناسان است.
وی با بیان اینکه در گذشته، نقشه خلیج فارس از سوی انگلستان و خزر از سوی روسیه تهیه و استفاده می شد خاطرنشان کرد: پس از تهیه چارت ها، شناورهایی که از دریا عبور می کنند ملزم به استفاده از این چارتها هستند و خود منبع درآمدی برای کشور محسوب می شود.
رئیس سازمان نقشه برداری با بیان اینکه فروش چارت ها از سال ۲۰۱۷ آغاز شده است، گفت: تا پایان سال ۲۰۱۷ میلادی، ۶۳ هزار و ۲۰۵ بار چارت دریای عمان و خلیج فارس از این سازمان خریداری شد که حاصل آن درآمدی ۴۵۰ هزار دلاری بود.
به گفته وی، نیمی از این مبلغ به موسسه بین المللی پریمار تعلق گرفت. این موسسه نقشه های آبی ترسیم شده را استانداردسازی می کند ضمن آن که در سال های اخیر نیز ۱۴۴ هزار و ۵۰۴ چارت الکترونیکی فروخته و ۸۲۳ هزار و ۷۲۹ دلار حاصل شد که سهم ایران، ۵۴۲ هزار دلار بود.
وی هزینه تجهیزات و نیروی انسانی هیدروگرافی (نقشه های آبی) ایران را ۲ تا ۶ میلیارد تومان در سال اعلام کرد و گفت: تهیه چارت ازجانب سازمان از نظر فنی نیز دستاورد خوبی است زیرا کشورهای محدودی توانایی تهیه چارت از پهنه آبی خود دارند و ما در این زمینه پیشرویم.
شفیعی در ادامه درباره کنوانسیون حقوقی دریای خزر نیز گفت: این کنوانسیون ۲۱ مرداد امسال در قزاقستان امضا شد که نکات فنی و حقوقی مهمی داشت که سازمان نقشه برداری در این زمینه نظرات خود را به وزارت خارجه اعلام کرد.
وی افزود: مهمترین نکته در این کنوانسیون خط مبدا بوده که بر مبنای منفی ۲۸ متر است، این خط براساس نقشه های کشور روسیه تعیین شده که با نقشه های ترسیمی در ایران، نیم تا یک متر اختلاف دارد.
رئیس سازمان نقشه برداری تاکید کرد: این کنوانسیون از نظر فنی مشکلی ندارد و فقط خط مبنا است که باید مورد توجه قرار گیرد.
رئیس سازمان نقشه برداری کشور تاکید کرد: علاوه بر 2 ایستگاه جزر و مد سنجی خزر در آستارا و بندرانزلی سه ایستگاه نوشهر، امیرآباد و فریدونکار نیز فعالند.