پخش زنده
امروز: -
معاون اول رئیس جمهور: توسعه علمی کشور که کانون اصلی آن دانشگاهها هستند، ضامن اصلی بقای کشور است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، دکتر اسحاق جهانگیری پیش از ظهر امروز در نشست روسای دانشگاه ها، مراکز آموزش عالی، پژوهشگاهها و پارکهای علم و فناوری سراسر کشور که در دانشگاه علم و صنعت تهران برگزار شد، با تاکید بر اینکه یکی از اصلیترین مولفههای قدرت هر کشور دانش و توانمندی علمی آن کشور است، گفت: توسعه علمی کشور که کانون اصلی آن دانشگاهها هستند، ضامن اصلی بقای کشور است.
وی با اشاره به اینکه کشور امروز در شرایط خطیری قرار گرفته است، افزود: البته این به معنای آن نیست که همه عواملی که وجود دارند تهدید هستند بلکه فرصتهای خوبی نیز میتوان از دل شرایط سخت بیرون آورد و از آن استفاده کرد.
معاون اول رئیس جمهور گفت: بعد از هر سختی، آسانی است و خداوند وعده داده که روزهای سخت ماندگار نیست و به دنبال شرایط سخت حتماً آسانی خواهیم داشت.
وی افزود: تجربه کشورهای مختلف نیز نشان میدهد که تحولات بزرگ از دل شرایط دشوار بیرون آمده است و بسیاری از جنگها و شرایط سختی که کشورها با آن مواجه بوده اند، به نتایج و اتفاق مهم و مثبت برای آنها تبدیل شده است.
دکتر جهانگیری گفت: وقتی کشور در شرایط سخت و خطیر قرار دارد، چشم امید جامعه به کانونهایی برای مواجهه با این شرایط دوخته میشود که در راس آنها دانشگاهها و نخبگان قرار دارند که میتوانند راهکارهایی برای عبور از شرایط سخت ارائه دهند.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری و تاکید ایشان بر ضرورت توجه به پیشنهادها و راهکارهایی که از سوی دانشگاهیان ارائه شده است، افزود: مقام معظم رهبری تاکید داشتند که پیشنهادهای مطرح شده از سوی دانشگاهیان و نخبگان برای عبور از شرایط پیش رو بسیار مهم است و از دولت خواستند که به این پیشنهادها توجه ویژه داشته باشد.
وی گفت: رئیس جمهور محترم نیز همواره بر لزوم توجه به نظرها و پیشنهادهای نخبگان و دانشگاهیان تاکید دارد و من نیز در یک ماه اخیر دو جلسه با روسای دانشگاههای کشور داشته ام که همه اینها نشان از توجه دولت به نخبگان و دانشگاهیان کشور است.
جهانگیری به مسئولیت سنگین و خطیر دانشگاهها در عبور از شرایط پیش روی کشور اشاره کرد و افزود: دانشگاهها باید دیده شوند و مورد توجه قرار گیرند و باید از آنان راهکارهای عملی برای برون رفت از شرایط فعلی مطالبه کرد.
معاون اول رئیس جمهور محور توسعه همه جانبه و پایدار را توسعه ملی و درون زا دانست و گفت: یکی از اصلیترین محورهای اقتصاد مقاومتی نیز این است که باید به ظرفیتهای داخلی و درون زا توجه داشته باشیم و از ظرفیتهای درونی کشور برای توسعه استفاده کنیم؛ البته در این سیاستها ارتباط با جامعه بین الملل و استفاده از تجربیات خارجی نیز مدنظر قرار گرفته است.
وی با تاکید بر اهمیت توسعه ملی در مقطع فعلی افزود: مدار اصلی این توسعه بر عهده نیروی انسانی و دانش است که کانون اصلی این دو مولفه دانشگاههای کشور هستند.
دکتر جهانگیری با اشاره به سخن حکیم ابوالقاسم فردوسی که چند قرن پیش گفت «توانا بود هر که دانا بود»، گفت: امروز پس از پشت سر گذاشتن تحولات و پیشرفتهای متعدد، گفته میشود که به تازگی وارد عصر دانایی شده ایم و باید بدانیم که یکی از مولفههای اصلی قدرت، دانش و علم است و در رویکردهای اقتصاد مقاومتی نیز به اقتصاد دانش بنیان به عنوان یکی از محورهای اصلی توجه شده است.
معاون اول رئیس جمهور با تاکید بر اینکه دانشگاههای کشور باید به موضوع مهم توسعه علم و فناوری به صورت جدی توجه کنند، افزود: امروز دیگر کسی به دانشگاهها به عنوان یک مجموعه فیزیکی نگاه نمیکند بلکه دانشگاهها را کانون فکر و عقل نقاد جامعه میشناسند.
وی گفت: انتظار ما از دانشگاههای نقاد که مراکز توسعه علم و فناوری هستند این است که به مسائل پیرامونی خود و مسائل جامعه، منطقه و جهان حساس باشند و راهکارهایی برای حل مسائل ارائه دهند.
جهانگیری با اشاره به مدیریت حاکم بر آمریکا و تلاش دولت این کشور برای فشار بر ملت ایران، افزود: البته آنها به دنبال اقدام نظامی نیستند، چون از عواقب مخرب آن بر دنیا آگاهی دارند، اما وارد نبردی از نوع نرم علیه ملت ایران شده اند و از طریق فشار اقتصادی و فشار رسانهای تلاش میکنند تا افکار عمومی کشور ما را تحت تاثیر قرار دهند.
معاون اول رئیس جمهور گفت: دهها اتاق فکر در طول سالهای گذشته بر این موضوع تمرکز کرده اند که چگونه میتوانند تاثیر مخربی را که مدنظر آنان است بر ملت ایران بگذارند و در این شرایط ما نیازمند قدرت نرم تاثیر گذار هستیم تا بتوانیم از این چالشها عبور کنیم.
وی با بیان اینکه وقتی آمریکا اقتصاد ما را هدف قرار میدهد تصمیمات صرف اقتصادی نمیتواند با آنها مقابله کند، افزود: آمریکا در تلاش است که فروش نفت ایران را به صفر برساند و با تحریم بانکها و حمل و نقل ایران از دسترسی ما به منابع مالی و نیز واردات کالا به کشور جلوگیری کند که البته دولت با وجود همه سختیها و دشواریها به دنبال راهکارهایی برای خنثی سازی برنامههای آنها است.
جهانگیری گفت: تلاش دیگر آمریکا این است که برای مردم ایران آیندهای نامطمئن ترسیم کند و این گونه در ایران القا کند که اگر سریعاً به خرید کالا اقدام نکنید ممکن است که کالاها نایاب شوند.
معاون اول رئیس جمهور افزود: آنها در تلاش هستند که در داخل کشور اتفاقاتی در جهت خواست آنها رخ دهد تا بتوانند به نتایج دلخواه خود برسند که در این شرایط ما باید اقداماتی انجام دهیم که توطئه دشمنان خنثی شود و در این راه نخبگان کشور بیش از دولت و مسئولین دارای نقش و مسئولیت هستند.
وی افزود: دشمن تلاش میکند تا اعتماد و امید مردم را به کشور و مسئولین از بین ببرد و این وظیفه ماست که امید و اعتماد مردم را به آینده تقویت کنیم که البته این امر از نخبگان و صاحب نظران کشور بر میآید.
جهانگیری با یادآوری دوران جنگ تحمیلی و همسویی همه جناحها و قوا در کشور درخصوص جنگ، گفت: همه جناحها و قوای مختلف با وجود مواضع مختلفی که داشتند جنگ را موضوع اول میدانستند و معتقد بودند که این موضوع نباید از دستور کار خارج شود ضمن آنکه مردم نیز در سختترین شرایط از خودگذشتگیهایی میکردند که در تاریخ به ثبت رسیده است.
معاون اول رئیس جمهور افزود: در شرایط امروز کشور نیز باید مسئله اصلی این باشد که چگونه در برابر طراحیهای دشمن بتوانیم مقاومت کنیم و از این پیچ خطرناک عبور دهیم؛ ما قادر خواهیم بود ملت ایران را با این سابقه تمدنی و تاریخی با کمک نخبگان در قبال آینده امیدوار و مطمئن سازیم.
وی گفت: از اینکه چقدر در تقویت امید و اعتماد مردم و نیز اداره کشور به شکل قابل قبول موفق باشیم به همان میزان دوره سخت پیش رو میتواند کوتاهتر و یا طولانیتر باشد، اگر بتوانیم اداره کشور را به شکل قابل قبولی انجام دهیم به گونهای که آمریکا احساس کند شکست خورده است این دوران سخت میتواند در همین سال ۹۷ به پایان برسد.
جهانگیری در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به وجود برخی ابرچالشها در کشور نظیر کمبود منابع آب و مسائل زیست محیطی افزود: متاسفانه امروز در برخی شهرها و روستاهای کشور تامین آب شرب مناسب به مسئلهای جدی تبدیل شده و انتظار ما از دانشگاهها این است که چالشهای جدی آینده ایران را به موضوعات پایان نامههای دانشگاهی تبدیل کنند تا از این طریق راهکارهای عملی و علمی برای حل چالشها ارائه شود.
معاون اول رئیس جمهور به محدودیت بودجه دولت باوجود درآمدهای نفتی و درآمدهای مالیاتی اشاره کرد و گفت: متاسفانه صندوقهای بازنشستگی وضع اسفباری دارند و در هیچ جای دنیا مانند ایران نیست که حقوق بازنشستگان پس از بازنشستگی همچنان توسط دولت پرداخت شود و فقط ردیف بودجهای آن به ردیف دیگری انتقال پیدا کند؛ امروز تقریباً حقوق صد در صد بازنشستگان نیروهای مسلح و حدود ۸۰ درصد بازنشستگان کشوری توسط دولت پرداخت میشود و این روند همچنان ادامه دارد.
وی شرایط فعلی کشور را شرایطی استثنایی توصیف کرد و از دانشگاهیان خواست از کنار مسائل کشور ساده عبور نکنند.
معاون اول رئیس جمهور از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری خواست در معیار رتبه بندی دانشگاهها میزان مشارکت آنها را در حل و فصل مسائل کشور مورد توجه قرار دهد.
جهانگیری بر ضرورت نقش آفرینی بیشتر بخش خصوصی تاکید کرد و گفت: اقتصاد هیچ کشوری بدون محوریت بخش خصوصی به توسعه نرسیده است و در ایران نیز باید شرایط مناسب را برای فعالیت بخش خصوصی سالم فراهم کنیم.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به برخی سودجوییها که توسط برخی افراد بنام بخش خصوصی انجام میشود، افزود: متاسفانه در کنار فعالیت بخش خصوصی سالم، عدهای نیز به نام بخش خصوصی تلاش میکنند زمانی که مردم در فشار هستند از این شرایط بهره برداری و سود بیشتری کسب کنند.
وی گفت: بخش خصوصی باید سود معقول و منطقی داشته باشد، اما باید منافع ملی و مصحلت عمومی را نیز در نظر بگیرد و عواقب اقدامات خود را در شرایط سخت کشور مدنظر قرار دهد.
جهانگیری با تاکید بر اینکه باید تفاهم و انسجام در کشور وجود داشته باشد، یکی از کانونهای ایجاد انسجام را دانشگاه و نخبگان برشمرد و افزود: برای اینکه مردم به آینده امید داشته باشند باید افق روشنی برای آنها ترسیم شود که دانشگاهها میتوانند در این زمینه نقش مهمی ایفا کنند.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه البته دانشگاهها با مشکلات و مسائلی نیز مواجه هستند، افزود: نمیتوان به مشکلات دانشگاهها بی تفاوت بود و دولت همواره تلاش کرده است برغم محدودیت بودجه و با وجود کاهش درآمدها مشکلات دانشگاهها را مرتفع کند.
وی گفت: اینکه آمریکا میگوید میزان فروش نفت ایران را به صفر میرساند حرف بیجایی است، اما احتمال آنکه میزان فروش نفت کاهش پیدا کند وجود دارد و این موضوع در میزان بودجه دستگاهها نیز تاثیرگذار خواهد بود که البته امیدوارم دولت بتواند به گونهای عمل کند که دانشگاهها دغدغه جدی نداشته باشند.
جهانگیری همچنین با اشاره به نیاز دانشگاهها به ارز برای برخورداری از فرصتهای مطالعاتی، مجلات علمی و تجهیزات آزمایشگاهی افزود: دولت با استفاده دانشگاهها از تسهیلات مالی خارجی برای تامین نیازهای تحقیقاتی و تجهیزات آزمایشگاهی موافقت دارد، اما به دلیل اتفاقات بوجود آمده در نرخ ارز انتظار داریم دانشگاهها نیز در حد امکان، هزینههای غیرضرور خود را کاهش دهند.
معاون اول رئیس جمهور همچنین با اشاره به اهتمام ویژه دولت به ایجاد فرصتهای شغلی به تصمیم روز گذشته نشست شورای عالی هماهنگی اقتصادی سرای قوای سه گانه اشاره کرد و گفت: در جلسه دیروز این شورا، مقرر شد یک میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی برداشت شود و در زمینه اشتغال البته در بخشهایی که اولویت دارند هزینه شود.
در این مراسم وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز گزارشی از اقدامات انجام شده در خصوص طرح ساماندهی آموزش عالی کشور ارائه و اظهار امیدواری کرد با تکمیل اقدامات انجام شده بزودی این طرح در سطح کشور ارائه شود.
دکتر غلامی همچنین با تاکید بر اهمیت موضوع اشتغال دانش آموختگان دانشگاهها گفت: وزارت علوم طرح اشتغال پذیری دانش آموختگان دانشگاهها را آغاز کرده است تا فارغ التحصیلان دانشگاهی بتوانند به افرادی کارآفرین تبدیل شوند.
در این مراسم همچنین روسای دانشگاههای علم و صنعت، تهران و علامه طباطبایی هر کدام در سخنانی به بیان دیدگاههای خود پرداختند و از آمادگی دانشگاهها برای همراهی با دولت در حل مسائل پیش روی کشور خبر دادند.
معاون اول رئیس جمهور پیش از حضور در این مراسم در محل یادمان شهدای دانشگاه علم و صنعت تهران حضور یافت و با مقام شامخ شهیدان ادای احترام کرد.