پخش زنده
امروز: -
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم رئیس جمهور از پرداخت تسهیلات بدون کارمزد برای روستاهای مرزی و کارمزد 3 درصد برای مابقی روستاها در صورت انجام فعالیت اقتصادی مشارکتی روستائیان با یکدیگر خبر داد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما؛ سید ابوالفضل رضوی در نشست خبری امروز در رادیو گفتگو با اشاره به اینکه راهکارهای مختلفی برای ایجاد اشتغال در روستاها پیش بینی شده است که این یکی از راهکارهاست، افزود: در صورت تمایل روستائیان برای انجام فعالیتهای انفرادی پرداخت وام با کارمزد 4 درصد در روستاهای مرزی و 6 درصد در روستاهای مجاور شهرها برای ایجاد شغل پایدار، درآمد زا و بدهکار زدایی در هر بخش نیز راهکار دیگر است.
وی با اشاره به توسعه گردشگری در روستاها به عنوان یک شغل درآمد زا گفت: توسعه صنایع دستی نیز موضوع دیگر برای توسعه روستایی است که در این بخش زنان روستایی بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
معاون رئیس جمهور با تاکید بر توجه به نیروی انسانی به عنوان عامل توسعه در جهان ادامه داد: این موضوعی است که در گذشته توجه چندانی به آن نمی شدکه اخیرابا شناسایی کار آفرینان و نخبگان روستایی هدف گذاری مناسبی برای آن شده است که در این راستا سازمان های مردم نهاد، گروه های روستایی و گروه های پیشتاز روستایی تشکیل شده که اثرات راه اندازی این گروه ها را تا 2 سال آینده مشاهده خواهیم کرد.
رضوی راه اندازی استارت آپ ها را نخستین فعالیت انجام شده در این زمینه دانست و گفت: در این استارت آپ ها نحوه فروش کالاهای تولیدی روستا و مشاوره برای استفاده مناسب از منابع روستایی مورد توجه قرار گرفته شده است.
وی اشتغال را از لحاظ انسانی و امنیتی بسیار مهم اعلام کرد و افزود: تا پیش از هدف گذاری فعلی منابع، اولویت اول رسیدگی به روستا ها بود که از جمله آن احداث جاده روستایی، برق، گاز، مدرسه، لوله کشی آب و خانه بهداشت است که با اجرای این طرح ها تاکنون بیش از 99 درصد جمعیت روستایی کشور از برق روشنایی بهره مند شده است درحالی که روستاها به برق صنعتی نیز نیاز دارند و این یک نقص است.
معاون رئیس جمهور، 60 درصد علل مهاجرت از روستاها را، نبود شغل مناسب برای جوانان تحصیل کرده روستایی و درآمد مکفی برای خانوار روستایی دانست و ادامه داد: طبق آمار، نرخ سواد روستائیان پیش از انقلاب اسلامی 10درصد بود و هم اکنون این رقم 78 درصد است که این به معنای وجود 2 تحصیل کرده از هر 9 خانواده روستایی در کشور است.
رضوی با اشاره به ایجاد 180 هزار شغل پایدار در روستاها در سال گذشته با کمک دستگاه های اجرایی و در قالب طرح ارتقاء تولید ملی افزود: طبق ماده 27 برنامه ششم توسعه باید سالیانه 384 هزار شغل در روستا ها ایجاد شود که البته این برنامه نیازمند اعتبار زیادی است که امیدواریم بتوان آن را تامین کرد.
وی تغییر نام روستا به شهر را یکی از اشتباهات بزرگ دانست و گفت: روستا محل تولید است و ما تصمیم به تبدیل روستاها به شهر را نداریم.
معاون رئیس جمهور با بیان اینکه تبعیض خدمات بین روستاها و شهر ها یکی دیگر از دلایل مهاجرت رستائیان است ادامه داد: روستا فقط برای دامداری و کشاورزی نیست و بسیاری از کارهای صنعتی مربوط به کشاورزی در روستاها می توان انجام داد از جمله صنایع تبدیلی و تکمیلی که می تواند به روستاها منتقل شود.
رضوی با اشاره به اینکه ارزش افزوده بخش کشاورزی نصیب کشاورز نمی شود افزود: 60 درصد ارزش افزوده محصولات کشاورزی نصیب شهر نشین ها می شود که این رویه با انتقال صنایع تبدیلی به روستاها تغییر خواهد کرد.
وی با اشاره به امضاء تفاهم نامه هایی بین استاها و دانشگاه ها برای مطالعه روستاها گفت: ما یک شناسنامه روستایی ایجاد کرده ایم که علاوه برمنابع و ظرفیت هایروستاها تعداد دانشجویان و شهدا ی آن روستا به همراه دیگر مشخصات درآن درج شده است.
رضوی آموزش، بازاریابی محصولات و مشورت دادن به روستائیان را از ضمیمه های دستورالعمل اشتغال پایدار روستاها اعلام کرد و ادامه داد: ایجاد حساب اقتصادی روستا و بخش های مختلف آن در مجموعه آماری مرکز آمار ایران از فعالیتهای جدید این معاونت است.
وی در مقایسه ی جمعیت روستایی و روستاهای کشور در سال 35 و 95 گفت: سال 35 روستاهای کشور 21 میلیون نفر جمعیت داشت که هم اکنون این جمعیت همان 21 میلیون نفر است همچنین سال 35 بیش از 68 درصد جمعیت کشور روستایی بوده که این رقم در سال 95 حدود 26.7 درصد است.
وی با اشاره به اینکه 34 درصد از روستاهای کشور از سال 35 تا 95 خالی از سکنه شده است ادامه داد: تعداد روستاها و مزارع و آبادی ها در سال 35 بیش از 97 هزار بوده است که این رقم در سال 95 به 63 هزار رسیده است.
معاون رئیس جمهور با بیان اینکه تعداد روستاهای بالای 50 خانوار در سال 95 نسبت به سال 90 افزایش داشته درحالی که جمعیت روستایی در سال 95 نسبت به 90 بیش از یک میلیون و 700هزار نفر کاهش داشته است.
رضوی با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری بر تثبیت جمعیت و مهاجرت معکوس در بخش سیاستهای برنامه ششم توسعه افزود: دلیل پرداخت تسهیلات با کارمزد کم نیز در راستای این دو هدف انجام می شود.
وی روند رسیدن به نقطه مطلوب برای هدفگذاری های انجام شده در روستاها را رو به جلو دانست و ادامه داد: ایجاد مجتمع های آموزشی با سرویس های رایگان رفت و آمد دانش آموزان از جمله فعالیتهای انجام شده برای تثبیت جمعیت و مهاجرت معکوس در روستاها است.
معاون رئیس جمهور با اشاره به ایجاد مجتمع های ورزشی و فرهنگی طبق قرارداد امضا شده با وزیر ورزش گفت: هم اکنون 2 هزار و 600 دهستان در روستاهای وجود دارد که هر کدام ازاین دهستان ها 24 تا 25 روستا را در برمی گیرد که طبق هدفگذاری انجام شده در بخش عمده ای از این دهستان ها یک مجتمع ورزشی احداث خواهد شد.
رضوی با بیان اینکه طبق برآورد انجام شده هم اکنون بیش از 8 هزار میلیارد تومان هزینه ساخت مدارس در روستاهای کشور شده که بدون استفاده است افزود: برای ساخت مجتمع های ورزشی می توان با فروش این مدارس، اعتبار مورد نیاز را تامین کرد.
وی با اشاره به پیشی گرفتن هزینه روستاهای 22 استان کشور نسبت به درآمدشان در سال 90 گفت: این آمار طبق اطلاعات مرکز آمار ایران به 15 استان رسیده است.
معاون رئیس جمهور بابیان اینکه سال 93 بیشترین فعالیت این معاونت در بخش مطالعات بوده است ادامه داد: سال 94 بیش از 130 میلیارد تومان وام اشتغال بدون کارمزد به استانهای مختلف ارائه شده است که بیشترین رقم به استانهای سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی اختصاص یافته است.
رضوی با اشاره به ایجاد 159 هزار شغل به متوسط هزینه 15 میلیون تومان در روستاها افزود: سال 96 نیز حدود هزار و 600 میلیارد تومان وام با کارمزد 8 درصد به روستاییان ارائه شده که 5درصد مابه التفاوت این کارمزد تا 18 درصد را بنیاد علوی و 5 درصد را معاونت توسعه روستایی ریاست جمهوری پرداخت کرده است.
وی با اشاره به پرداخت هزار و 934 میلیارد تومان وام در سال 97 ادامه داد: تاکنون بانکها برای پرداخت 2 هزارو 973 میلیارد تومان وام با متقاضیان قرارداد بستند که 47 هزارو 805 نفر شغل ایجاد خواهد کرد.
معاون رئیس جمهور با بیان اینکه تاکنون 80 درصد روستاهای بالای 20خانوار گازرسانی شده است افزود: در سال 93 بیش از 6 هزارو 700 روستا با تانکر آب رسانی می شد که 2900روستا از این تعداد از طریق منظومه های آب رسانی تحت پوشش قرار گر فته است که البته به دلیل توسعه خشکسالی در کشور همچنان به روستاهای نیازمندبه آب رسانی با تانکر اضافه شده است .