همایش نکوداشت روز دهیاری؛
مدیریت یکپارچه دهیاریها ضروری است
وزیر کشور با بیان اینکه پیشنهاد تشکیل شورای عالی روستایی پیگیری میشود، گفت: اگرچه شوراها و دهیاریها در روستاها تشکیل میشود، اما باید به مدیریت یکپارچه روستایی برسیم
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما؛ عبدالرضا رحمانی فضلی در همایش نکوداشت روز دهیاریها افزود: ۲۱۰ هزار مدیر بعد از انقلاب در روستاها داشتیم و داریم و مدیریت روستاها به دست خود اهالی انجام میشود.
وی با تاکید بر تقویت زیرساختها در محیط روستاها گفت:: باید شرایط برابر با محیط شهری را در روستاها تامین کنیم.
رحمانی فضلی ۳۷ هزار دهیار را از برکات انقلاب اسلامی دانست و افزود: از آثار قانون اساسی است که تصمیم سازی و تصمیم گیری دهیاران بر عهده مردم در انتخابات قرار داده شده است و توجه ما به موضوع روستا باید از منظر انسانی باشد.
رحمانی فضلی گفت: کسانی که در روستاها زندگی میکنند نیازهایی دارند که ساکنان شهرها دارند. اگر نظام برنامه ریزی و اداری ما غلط است و توزیع منابع عادلانه صورت نگرفته و نتوانسته است تعامل را ایجاد کند قرار نیست بر اساس این برنامه غلط ارزش گذاریهای دیگری داشته باشیم که بر مبنای ارزش گذاریها فرهنگ غلط و ادبیات اشتباهی تولید شود.
وی افزود: روستاییان حق شرعی و قانونی و انسانی مانند ساکنان شهری دارند و هر کاری که برای روستاها میکنیم نباید سر آنها منت بگذاریم بلکه باید برای این توسعه نامتوازن و نامتعادل از آنها پوزش بطلبیم.
وزیر کشور گفت: تأثیرگذاری روستاها و زندگی روستایی در سطح اقتصادی است، ظرفیت عظیمی از روستاها وجود دارد که اگر روستاییان در آن زندگی نکنند این ظرفیت بلا استفاده باقی میماند بنابراین از منظر اقتصادی باید به روستاها توجه کنیم.
وزیر کشور گفت: در بررسی مسائل و مشکلات شهری یکی از مهمترین آسیبها وجود حاشیهنشینی است. متاسفانه به روستاها توجه نمیشود و نتیجه این بی توجهی هم حاشیهنشینی و مهاجرت در کلان شهرها و مشکلات ناشی از آن است که میتواند در برخی مراحل پیامد امنیتی داشته باشد.
وی افزود: نظام بودجه ریزی باید اصلاح شود، نظام برنامهریزی و نظام مالیاتی از جمله نظامهایی هستند که سبب شده است بی توازنی بین روستا و شهر ایجاد شود. متاسفانه در نظام پولی و بانکی به دنبال به دنبال تعادل و توازن نبودیم و به سودآوری توجه کردهایم.
وزیر کشور گفت: نظام بودجه ریزی باید تغییر کند و نگرش جدیدی ایجاد شود تا بتوانیم توازن و تعادل را ایجاد کنیم باید این تغییرات را به مجلس ارائه دهیم تا مجلس روی آن کار و تصویب کند. باید به ظرفیتهای موجود مناطق روستایی همچون ظرفیتهای طبیعی و غیرطبیعی توجه کنیم.
وی ادامه داد: هدف از تشکیل شورا و دهیاریها این است که ظرفیتهای محلی و منطقه خود را در نظامی کارآمد برنامهریزی و فعال کنند.
وزیر کشور گفت:: ۴۰ سال از دوران مسئولیتم در جهاد سازندگی تا وزارت کشور میگذرد. همیشه به روستاها توجه کردم و ظرفیتهای داخل روستا را مورد توجه قرار دادم. ۱۰ تا ۱۱ درصد از اعتبارات دولت به استانها میرود که در نهایت ۶ تا ۷ درصد آن به روستا میرسد که این رقم بسیار اندکی است، بنابر این شما دهیاران باید روی ظرفیت امکانات و منابع کار کنید.
وی افزود: بیش از ۲۰۰ هزار پرونده تخلف مسکن در دستگاههای مجری وجود دارند که میخواهند خانههای مردم را خراب کنند برای این امر باید راهکاری بیندیشیم تا کسی متضرر نشود.
وزیر کشور گفت:: برای مثال آموزش و پرورش مدرسه میسازد که هزینه آن سه برابر است چرا که مدرسه را در نقطهای میسازد که جاده ندارد بنابراین پس از مدرسه باید در آن نقطه جادهسازی کرد که این امر هزینه بسیاری میطلبد.
وی افزود: اگر نظام متمرکز برنامهریزی در شهرستانها وجود داشته باشد میتوان اولویت بندی کرد که متاسفانه چنین نظامی را نداریم البته پیشنهادی را در سطح ملی دریافت کردهام که پیگیری میکنم، این پیشنهاد مبنی بر این بود که شورای عالی روستایی تشکیل شود تا این شورا بتواند نظام متمرکز را ایجاد کند یعنی هر دستگاهی که قرار است در روستایی کاری را انجام دهد بر اساس برنامه و بودجه مشخص باشد.
رحمانی فضلی افزود: روستاهای بسیاری بودند که مجهز به آب، برق، گاز و دیگر امکانات هستند، اما متاسفانه جمعیت ندارند. باید از ظرفیتهای موجود استفاده کنیم و بتوانیم حیات روستایی را متناسب با شأن انسانی روستاییان تامین کنیم.
وی گفت:: در کشور کمبود قانون وجود ندارد، هر موضوعی را که با آن برخورد کردید، میتوانید راه حل قانونی برای آن پیدا کنید و مصوبات دولت را داریم که همچون قانون لازم الاجرا هستند.
لزوم تقویت نقش دهیاریها در توسعه روستاها
وزیر کشور: مهمترین دلیلی که باعث ایجاد حاشیه نشینی در شهرها میشود، بی توجهی به روستاها و روستاییان است/
عبدالرضا رحمانی فضلی در همایش نکوداشت روز دهیاریها افزود: باید این موارد ریشه یابی شود تا به راه حل برسیم و به روستاها مانند از شهرها پرداخته شود، باید نظام بودجهریزی را در وهله اول اصلاح و بعد از آن نظام برنامهریزی آن را اصلاح کنیم و نگرش جدید داشته باشیم.
وزیر کشور با بیان اینکه نظام اداری ما مشکل دارد، افزود: با نظام اداری متمرکزی روبرو هستیم که حاضر نیست هیچ اختیاراتی را واگذار کند.
وی گفت: نظام پولی و بانکی ما به دنبال تعادل و توازن نیست بلکه به فکر سوددهی است و این رویکرد به شدت ایراد دارد و باعث میشود اکثر طرحها و برنامهها اجرایی نشود.
رحمانی فضلی افزود: نظام مالیاتی برغم همه مواردی که برای توسعه و تعادل در برنامه هایش گفته است، هیچ رابطه با تعادل و توسعه به ویژه در روستاها ندارد و باید در تمامی این نظامها یک نگاه جهادی و انقلابی داشته باشیم تا تغییر چشمگیری ایجاد شود.
وی ادامه داد: نگاهی که با فروش نفت بتوانیم وضع مالی کشور را مدیریت کنیم، نگاه اشتباه است چرا که ما اگر بتوانیم با قیمت بالایی نفت خود را بفروشیم فقط از پس خرج عادی و روال کشور بر میآییم، باید نگاه دوم در میان باشد مبتنی بر ظرفیتهای موجود مناطق روستایی و منطقهای فعالیت کنیم و درآمد داشته باشیم.
رحمانی فضلی گفت: اگر شوراها در روستاها تشکیل میشود و اگر دهیاریها به عنوان مدیریت روستاها راس کار میآیند باید مدیریت یکپارچه داشته باشند و دهیاری نقشی در هزینه منابع روستایی داشته باشد که البته تا به امروز دهیاریها این نقش را نداشته اند.
معرفی ۶۵۰ طرح درآمدزا و اشتغالزای دهیاریها به بانکها
معاون امور دهیاریهای سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور گفت: ۶۵۰ طرح درآمدزا و اشتغالزای دهیاریها برای اعطای تسهیلات به بانکها معرفی شده است.
جندقیان در همایش نکوداشت روز دهیاریها افزود: لایحه دهیاریها به تازگی در کمیسیون کلانشهرهای دولت تایید شده است و به زودی در هیئت وزیران مطرح میشود.
وی گفت: اصلاح آیین نامه استخدامی دهیاریها و آیین نامه اجرایی قانون شوراها نیز به تازگی در کمیسیون اجتماعی دولت تایید شده است و به زودی در هیئت وزیران مطرح میشود.
جندقیان افزود: در زمان فعالیت شوراهای پنجم روستا، ۷۲.۵ درصد دهیاران دوره چهارم در سمت خود ابقا شدند و حدود ۵ درصد در روستای دیگری در سمت دهیاری مشغول به کار شدند.
شاهد کاهش جمعیت روستایی بوده ایم
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری گفت: برغم تمام تلاشها شاهد کاهش جمعیت روستایی بوده ایم که آسیبهایی در کشور بر جای گذاشته است.
محمد امید در همایش نکوداشت روز دهیاری افزود: نظام جمهوری اسلامی ایران پس از انقلاب اقدامات بسیار خوبی در روستاها انجام داده است.
وی گفت: جمعیت روستایی در ابتدای انقلاب ۲۱ میلیون نفر بود که ۶۵ درصد جمعیت کشور را شامل میشد و امروز نیز جمعیت روستایی ۲۱ میلیون نفر است، اما ۲۶ درصد جمعیت کشور را شامل میشود و ۷۴ درصد جمعیت کشور شهری است. جمعیت روستایی ثابت بوده فقط درصد نسبیت آن تغییر کرده است.
امید ادامه داد: بعد از انقلاب برای توسعه روستایی تلاشهای بسیاری شده است به طوری که گازرسانی روستایی که در نوع خود خدمت جدیدی است در اوایل انقلاب ۶ درصد بود و اکنون به ۸۶ درصد رسیده است.
وی گفت: همچنین از ۳۸ هزار روستای بالای ۲۰ خانوار کشور همگی از زیرساختهای ابتدایی برخوردار بوده و هم اکنون ۹۰ درصد روستاهای کشور از اینترنت پرسرعت برخوردار هستند که ۷۰ درصد آن مربوط به این دولت است.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری افزود: برغم همه تلاشها شاهد کاهش جمعیت روستایی بوده ایم که آسیبهای ناگواری در کشور بر جای گذاشته که یکی از این عوارض؛ حاشیه نشینی است که اثرات مخرب آن را در شهرهای بزرگ میبینیم.
امید گفت: در بحث زیرساخت روستایی دو کار بزرگ انجام شد که یکی ایجاد دهیاریها در روستاهای کشور بود و دیگری بحث اشتغال است که در طرح اشتغال روستایی ابتدا قرار بود یک میلیارد دلار به این امر اختصاص پیدا کند که با تأکید مقام معظم رهبری این رقم به یک و نیم میلیارد دلار معادل ۱۸ هزار میلیارد تومان از محل صندوق توسعه ملی در نظر گرفته شد که این مهم نشان از توجه نظام به ایجاد اشتغال در روستاها دارد.
وی افزود: از این میزان ۸ هزار میلیارد تومان جذب شده و در اختیار روستاها قرار گرفته به طوری که حدود ۱۵۰ هزار فرصت شغلی ایجاد شده است.
امید با بیان اینکه ۱۳ هزار میلیارد تومان نیز ابلاغ شده است گفت: همین اقدامات نشان دهنده آن است که سهم روستاها از اشتغال، رشد داشته است.
افزایش ۲۵درصدی سهم روستاها از طرحهای اشتغالزایی
معاون رئیس جمهور: سهم روستاها از طرحهای اشتغالزایی در سال گذشته ۲۵ درصد افزایش داشته است.
دکتر امید در همایش نکوداشت روز دهیاری به بحث اشتغال روستایی اشاره کرد و گفت: یک و نیم میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی برای اشتغال روستایی در نظر گرفته شده که معادل هشت هزار میلیارد تومان از این مبلغ در اختیار روستاها قرار گرفته است.
معاون توسعه روستایی رئیس جمهور گفت: حدود ۱۵۰ هزار فرصت شغلی در روستاها ایجاد شده و سهم اشتغال در روستاها رشد خوبی داشته است.
وی با بیان اینکه بحث مهاجرت معکوس به روستاها از شهرها رقم خورده است گفت: بعد از توسعه زیرساختها در روستاها دو کار بزرگ در تثبیت جمعیت روستاها ایجاد شده است. یکی ایجاد دهیاری در روستاها که هم اکنون ۳۷ هزار روستای کشور از نعمت داشتن دهیاری برای پیگیری مسائل و مشکلات برخوردار هستند. کار دوم بحث اشتغال روستایی است که اعتبارات لازم در نظر گرفته شده و بیش از ۸۰ درصد اعتبارات به دهیاریها پرداخت شده است.