ترکیه برای مقابله با سیاست های آمریکا، روابط منطقه ای خود را تقویت کند
به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صدا و سيما به نقل از شبکه الميادين، ترکیه می تواند برای مقابله با سیاست های آمریکا، روابط خود را با دیگر کشورهای منطقه که آنها هم با سیاست های سلطه جویانه واشنگتن روبرو هستند، تقویت کند.
محمد محسن گزارشگر شبکه تلویزیونی المیادین، درباره ثابت بودن پایه های روابط واشنگتن و آنکارا با وجود تنش های اخیر گفت: بحران اخیر در روابط آمریکا و ترکیه با سه گزینه جنگ، تنش کنترل شده یا سازش روبروست. عناصر اساسی در روابط دو کشور وجود دارد که احتمال جنگ را از بین می برود و حتی اجازه نمی دهد کشمکش سیاسی، رسانه ای و اقتصادی بین ترکیه و آمریکا از حد فعلی فراتر رود. در مقابل، برخی حوادث سرنوشت ساز و تحولات بین المللی مانع از سازش بین آنکارا و واشنگتن به طوری که دو کشور به دوره اتحاد قوی باز گردند، می شود. شراکت بین دو کشور در چارچوب سازمان آتلانتیک شمالی «ناتو» و حضور پایگاه این سازمان در اینجرلیک ترکیه از جمله عوامل بروز درگیری است. علاوه بر اینها، واشنگتن درک می کند که نباید روابط با قدرت منطقه ای مسلمان مانند ترکیه را از دست بدهد، به همین علت تلاش می کند این بحران را بر اساس گرفتن امتیاز از ترکیه بدون از دست دادن این کشور به عنوان متحد خود، مدیریت کند.
دغدغه ایران برای واشنگتن از دهه هشتاد قرن گذشته تاکنون، هرگز بار سبکی برای دولت های آمریکا نبوده است. تقویت روابط ترکیه با همسایگان منطقه ای مانند روسیه، ایران و چین و نیز وعده های سرمایه گذاری قطر، جایگاه ترکیه را در اختلاف با واشنگتن تثبیت می کند. آنکارا در برابر موج تحریم های آمریکا تنها نیست و مجبور است با پیامدهای آن در چارچوب کشورهایی که با این تحریم ها روبرو شده اند، مقابله کند. این مسئله باعث شکل گیری یک جریان نوظهور بین المللی شده است که دغدغه های مشترکی برای رویارویی با سیاست های جدید آمریکا از اروپا گرفته تا چین بعلاوه کشورهای خاورمیانه دارد.
اختلاف اخیر بین آمریکا و ترکیه، نبود اعتماد متقابل بین دو کشور را بر ملا کرد. هر چند که دو کشور اهمیت روابط مشترک بین خود را درک می کنند. آنکارا همواره این سوال را مطرح می کند که چرا واشنگتن از فتح الله گولن حمایت می کند و حاضر به استرداد او نیست و چرا در برابر کودتای سال 2016 سکوت کرد؟ ترکیه همچنین از حمایت آمریکا از کردهای سوریه به منظور ایجاد یک منطقه خودمختار در مرزهای خود ناراضی است. اینها خط قرمزهای آنکارا هستند که واشنگتن از آنها عبور کرده است. همین مسئله باعث شد رجب طیب اردوغان به دنبال تنوع بخشی به روابط منطقه ای کشورش باشد و همین روابط باعث شد تا نقش منطقه ای ترکیه از بین نرود. شاید بحران بین دو کشور اوج بگیرد، اما رسیدن آن به سطح خصومت، همچنان به متغیرهای قویتری مانند خروج ترکیه از ناتو نیاز دارد. به نظر نمی رسد آنکارا در آینده نزدیک تصمیمی برای برداشتن چنین گام هایی داشته باشد. به ویژه که تجربه نشان داده است، اردوغان و دونالد ترامپ، هر دو حاضر به معامله کردن هستند.