پخش زنده
امروز: -
عشایر که 25 درصد تولیدات دامی را به خود اختصاص داده اند کوچ خود را به مناطق ییلاقی آغاز کرده اند .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز مهاباد، در یکی از روزهای گرم تابستان به دل پیچ و خم های کوهستان زدیم، خنکای هوای کوهستان و چشمه جاری در بالا دست، فارغ از دود و دم ماشین و شلوغی شهر، صدای دلنگ دلنگ زنگوله های بسته شده بر گردن بزغاله ها و گوسفندان در حرکت آرام گله در مسیر کوچ، نوای دلنشینی در هر قدم تکرار می کند.
وقتی رسیدیم قبل از همه کاک احمد یکی از اعضای خانواده بزرگ 110 هزار نفری عشایر آذربایجان غربی را دیدیم؛ وی در حالی که هفت دهه از عمرش را پشت سر می گذارد هنوز سخت مشغول کار کردن است.
او میگوید 17 سال است همراه خانواده ی بزرگ خود برای ییلاق به ارتفاعات منطقه لند شیخان مهاباد می آیند و حدود 6 ماه در این منطقه به کار دامداری مشغول می شوند.
کاک احمد می گوید: مرد، زن و فرزند، هر کدام به نوعی به خانواده کمک میکنند، حتی فرزندان از همان دوران کودکی وظایف خود را دارند، آنها زندگی را یاد میگیرند و تمرین میکنند.
عشایر، در دل طبیعت و بلندی این کوهها زن و مرد پیر و جوان زنجیروار درمسیر تولید شبانه روز در تلاشند.
زندگی آنان سخت است و جابه جا کردن زندگی بین ییلاق و قشلاق آنها را سختکوش تر از آن کرده است که از سختیها و نداشته ها لب به سخن بازکنند.
طلوع خورشید برای این خانواده نوید بخش یک روز تازه و آغاز زندگی و از سر گرفتن کار و فعالیت و امیدی نو است.
ارتفاعات سر سبز استان ما هر سال مامن بیش از دومیلیون واحد دامی است که از این تعداد یک میلیون و 700 واحد دام کوچک است بر این اساس نصف واحد دامی کوچک استان در اختیار عشایر است.
کاک محمد که حدود 7 دهه است به کار دامداری مشغول است میگوید: امسال نسبت به پارسال میزان علوفه بیشتر شده و دام ها شیر خوبی دارند.
زنان و دختران عشایری هم نقش موثر و کلیدی در تولید و اقتصاد خانوارهای عشایری دارند که همپا و گاه نقش موثر آنها بیشتر از مردان است.
مدیرکل امور عشایر آذربایجان غربی میگوید: عشایر آذربایجانغربی سالیانه با تولید 25 درصد فرآورده های دامی وبیش از 500 میلیارد تومان در آمد زایی در جایگاه سوم عشایر کشوری قرار دارد.
زینال زاده می افزاید: 15 هزار خانواده عشایری در آذربایجان غربی با بیش از 110 هزار نفر جمعیت در قالب 12 ایل و 21 طایفه مستقل زندگی می کنند که این تعداد 12 درصد از جمعیت روستایی استان را شامل می شود.
وی ادامه داد: عشایر استان سالانه 41 هزار تن شیر و 2 هزار تن پشم و بیش از 500 هزار راس دام را روانه بازار داخلی می کنند که فعالیت این قشر زحمتکش نقش مهمی در خودکفایی کشور دارد
زینال زاده از پرداخت تسهیلات ۴درصدی با ضمانت زنجیره ای برای تولید گوشت قرمز به عشایر این استان خبر داد و گفت: مشکلات اخذ تسهیلات عشایر استان که عمدتاً بحث ضمانت و ارائه وثیقه بود حل شده است.
مدیر عامل شرکت تعاون عشایر مهاباد گفت: عشایر این شهرستان نزدیک به ۳۰۰ هزار راس واحد دامی دارند که از این میزان ۲۶۳ هزار راس دام سبک و ۳۲ هزار راس دام سنگین هستند.
یوسف فصاحت افزود: عشایر مهاباد سالانه ۹ هزار و ۷۵۰ تن فرآورده دامی شیر ، ۱۶ هزار و ۴۱۹ تن گوشت قرمز ، ۲۸۶ تن پشم و ۴ تن کرک و مو را در شهرستان تولید میکنند.
هر چند غروب سفر کوتاه ما از راه رسید اما زندگی این عشایر سخت کوش به امید طلوع زیبای خورشید که نوید امید به روزهای گرم پیش رو را می دهد جریان دارد.
عشایر الگویی از اقتصاد مقاومتی و خوداتکایی هستند و اقتصاد درون زای آنها باعث رونق تولیدات در سطح کشور می شود.