به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، عضو هیات علمی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز، گفت: با توجه به اهمیت غذای سالم، کلیدهایی از طرف سازمان جهانی بهداشت برای دسترسی به غذای سالمتر، اعلام شده که شامل حفظ تمیزی و پاکیزگی، جداسازی مواد غذایی خام و پخته، پخت غذا به صورت کامل و نگهداری آن در دمای مناسب و همچنین استفاده از آب و مواد اولیه سالم است.
عنایت اله بریزی در مورد اهمیت حفظ تمیزی و پاکیزگی غذا، توضیح داد: اگر چه اغلب میکروارگانیسمها باعث ایجاد بیماری نمیشوند، با این حال میکروارگانیسمهای خطرناک به طور گستردهای در خاک، آب، بدن حیوانات و انسان یافت میشوند.
او ادامه داد: این میکروارگانیسمها بر روی دست، پارچه تنظیف و تجهیزات بهویژه تخته برش آشپزخانه یافت شده و با کوچکترین تماس به مواد غذایی، منتقل شده و موجب بیماری میشوند.
استادیار دانشکده تغذیه و علوم غذایی درباره نکات موثر در تمیزی و پاکیزگی غذا، توصیه کرد: لازم است پیش از دستکاری غذا و در طول آماده سازی و همچنین پس از رفتن به دستشویی، دستان خود را بشوییم.
بریزی با اشاره به اینکه تمام سطوح و تجهیزاتی که برای آماده سازی مواد غذایی استفاده میکنیم، باید شستشو و ضد عفونی شود، هشدار داد: غذا و محوطه آشپزخانه را از دسترس حشرات، آفات و حیوانات خانگی، دور نگه داریم.
او با اشاره به اهمیت جداسازی مواد غذایی خام و پخته، گفت: غذاهای خام بهویژه گوشت قرمز، ماکیان، غذاهای دریایی و شیرابه آنها، دارای میکروارگانیسمهای خطرناکی است که در حین آماده سازی و نگهداری مواد غذایی، میتواند به سایر مواد غذایی منتقل شود.
این عضو هیات علمی دانشگاه در مورد اصول جداسازی مواد غذایی خام و پخته نکاتی شامل جداسازی گوشت قرمز، ماکیان و غذاهای دریایی خام از سایر غذاها، تاکید کرد: نگهداری جداگانه ظروف و تجهیزاتی که برای مواد غذایی خام استفاده میشود مانند چاقو و تخته برش، از سایر ظروف و نگهداری غذا در ظروف دربسته، برای جلوگیری از تماس با مواد غذایی خام بسیار موثر است.
او با توضیح این مطلب که پخت مناسب مواد غذایی اغلب میتواند، تمام میکروارگانیسمهای خطرناک را نابود کند، ادامه داد: مطالعات نشان میدهد که پخت غذا تا دمای ۷۰ درجه سانتیگراد به ما این اطمینان را میدهد که غذا سالم است؛ البته برخی از مواد غذایی از قبیل: گوشت چرخ شده، رول کباب و تکههای بزرگ گوشت و مرغ کامل، به توجه ویژه تری نیاز دارند.
عضو هیات علمی گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی در مورد پخت مناسب مواد غذایی، اضافه کرد: مواد غذایی به ویژه گوشت قرمز، ماکیان و غذاهای دریایی را به طور کامل باید پخت و غذاهایی مانند سوپ و انواع خورشت را برای اطمینان از اینکه به دمای ۷۰ درجه سانیگراد رسیده است، تا دمای جوش حرارت داد.
دکتر بریزی در مورد پخت گوشت قرمز و ماکیان، گفت: باید رنگ عصاره این مواد شفاف باشد نه صورتی و برای استفاده دوباره از غذاهای پخته شده، باید آنها را کامل گرم کرد.
او با تاکید بر اینکه غذاها را نباید بیش از دو ساعت در دمای اتاق نگه داریم، یادآور شد: غذای پخته باید در یخچال نگهداری شود.
این عضو هیات علمی دانشگاه با بیان اینکه نگهداری مواد غذایی در دمای اتاق باعث تکثیر سریع میکروارگانیسمها میشود، ادامه داد: با نگهداری غذا در دمای پایینتر از ۵ و یا بالاتر از ۶۰ درجه سانتیگراد، رشد میکروارگانیسمها کاهش یافته و یا متوقف میشود؛ با این حال برخی از میکروارگانیسمهای خطرناک، در دمای زیر ۵ درجه سانتیگراد نیز رشد میکنند.
او در مورد شیوه نگهداری در دمای مناسب، توصیه کرد: غذای پخته و فسادپذیر را باید به سرعت در یخچال و در دمای پائینتر از ۵ درجه سانتیگراد نگهداری و غذای پخته شده را قبل از مصرف تا ۶۰ درجه سانتیگراد گرم کرده و از نگهداری غذا به مدت طولانی حتی درون یخچال و یخزدایی مواد غذایی در دمای اتاق خودداری کنیم.
توصیه دیگر این عضو هیات علمی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز نیز استفاده از آب و مواد اولیه سالم، غذای سالم و تازه مانند شیر پاستوریزه، شستن میوه و سبزی با دقت کافی، بهویژه در هنگام مصرف به صورت خام و پرهیز از مصرف مواد غذایی تاریخ گذشته بود.