گزارش مکتوب
مشاهده پلنگ ایرانی در خوزستان
پلنگ ایرانی پس از سال ها در استان خوزستان ظاهر شد و از موانع آزمون ها گذشت.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان، پلنگ ایرانی بعد از انجام موفقیت آمیز آزمایش های اولیه و تست های میدانی و کارگاهی در اهواز قرار است به زودی عملیاتی می شود.این جدیدترین مدل پلنگ ایرانی (PERSIN LEOPARD) یا همان کامیون چاه پیمایی و نمودارگیری صنعت نفت و حفاری است که در دنیا به دکتر چاه معروف و برای نخستین بار در ایران و خاورمیانه تولید شد.پلنگ ایرانی حالا آماده تست نهایی و عملیات در چاه های نفت و گاز ایران و جهان است. از این دستگاه برای جمع آوری اطلاعات از مخازن نفت و گاز استفاده می گردد.دقت و درستی اطلاعات در حفاری از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا کارشناسان بر اساس آن ها برداشت از مخازن را انجام میدهند.
شگفتی آلمانی ها پس از مشاهده پلنگ ایرانی
این دستگاه مجهز و پیشرفته چندی پیش تحسین کارشناسان آلمانی را برانگیخت.مدیر فنی شرکت مهندسی فالیز پژوهش پارس یعنی جایی که دستگاه چاه پیمایی و نمودار گیری کانتینری را ساخت می گوید: آلمانی ها قبل از رونمایی در تهران با دیده تردید در کارآمدی دکتر چاه ایرانی نگاه می کردند اما پس از مشاهده دستگاه شگفت زده مجبور شدند به ایرانی ها تبریک بگویند.
علی حاجیان با اطمینان و قاطعانه ادعا می کند این دستگاه رقیب سرسخت نمونه های اروپایی و آمریکایی است و قابلیت های فراوان و بی نظیری دارد.به طوری که همزمان قادر است چندین عملیات مهم و پیچیده را در چاه های نفت و گاز در دریا و خشکی انجام دهد.
او از فعالیت یک مدل پایین تر این نوع کامیون ایرانی در چاه های نفت کویت خبر می دهد و می افزاید: کامیون جدید مدل سال 2018، پیشرفته تر، مجهز تر و به طور کامل ساخت داخل است و به راحتی قادر است عملیات چاه پیمایی را تا عمق 25 هزار فوت انجام دهد.بنابراین حالا ما می توانیم به درخواست کشورهای نفت خیز از جمله کشورهای حاشیه خلیج فارس در این حوزه جواب مثبت دهیم و نیازشان را برطرف کنیم.
در این شرکت دانش بنیان چند محصول دیگر نیز ساخته شد.مدیر عامل شمار این محصولات را 8 دستگاه اعلام می کند.دستگاه های مهم و استراتژیک حفاری که به دست متخصصان توانا و بی ادعای داخلی تولید و تحویل شرکت های داخلی شد.
پمپ تراکت یکی از آن ها بود که برای حفظ و افزایش طول عمر چاه ها به کار می رود.این تریلر پمپاژ سیمان و اسید درون چاهی که به گرگ قرمز موسوم شد از شاخص ترین آن ها به شمار می رود که تا کنون توانسته 27 عملیات موفقیت آمیز را در گستره مناطق نفت خیز جنوب انجام دهد.
برتری پلنگ ایرانی نسبت به مشابه خارجی
این موفقیت ها همه در حالی است که هزینه ساخت دستگاه های داخلی خیلی پایین تر از نمونه های تولیدی شرکت های بزرگ خارجی است. نمونه های خارجی که با خریدشان علاوه بر خروج میزان زیادی ارز باعث ایجاد وابستگی کشور هم می شود.
با این که روح اله موسوی می گوید: قیمت این کامیون یک سوم مشابه خارجی است و کیفیتش از آن ها کمتر نیست اما باید دید آیا سفارش دهندگان دستگاه چاه پیمایی ایرانی هم مثل سازندگان ایرانی از کیفیت محصول راضی اند؟!
مهندس حامد یزدان پناه نماینده شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی در حاشیه بازدید از کارگاه ساخت پلنگ ایرانی تاکید می کند این دستگاه یکی از بروزترین و مجهز ترین دستگاه های موجود در کشور است که به همت ارتباط صنعت نفت با شرکت های دانش بنیان در مدت حدود 2 سال به مرحله بهره برداری رسید.
کارشناس رشته مهندسی نفت نیز با تایید کارایی و کیفیت دستگاه به مهمتریت ویژگی های کامیون اشاره می کند: سامانه های مکانیکی، مانیتورینگ، هیدرولیک، برق، کنترل عملیات پیشرفته، وجود تجهیزات ابزار دقیق و دستگاه کشنده در این فهرست بلندبالا قرار می گیرند.تمامی این تجهيزات قابل نصب و جداسازی بر روی كاميون هستند.
سازگاری با شرایط اقلیمی کشور یکی دیگر از امتیازهای دستگاه محسوب می شود که این محصول را برتر از مشابه خارجی کرده است. این نکته را مهندس جوان مجید بسادت می گوید.از نظر او خدمات دهی در کوتاه ترین زمان ممکن، هزینه های کمتر و اطمینان بیشتر از تداوم عملیات نمودارگیری از دیگر مزیت های کامیون چاه پیمایی و نمودارگیری ایرانی به شمار می رود.
پلنگ ایرانی که اینک ساخت آن بومی شده و یک محصول کاملا ایرانی به حساب می آید پیش تر رضایت مدیر عامل شرکت نفت مناطق مرکزی را هم جلب کرده است. رامین حاتمی بهره برداری از این دستگاه در ابتدای سال حمایت از کالای ایرانی را به فال نیک می گیرد و امیدوار است تا پایان سال طرح ها و پروژه های بزرگ تری در بومی سازی قطعات و تجهیزات کاربردی صنعت نفت اجرا شود.
یکی از کارکنان شرکت سازنده که از 6 ماه پیش در ساخت دستگاه مشارکت دارد نیز از فرصت تجربه اندوزی که در این پروژه به دست آورده اظهار شادمانی می کند. او هم اکنون در کنار گروه مهندسی در حال مهارت آموزی و کسب درآمد است و افتخار و خوشنودی اش زمانی دوچندان شد که دید از نامی ایرانی بر پیشانی دسترنج او و همکارانش نقش بست.
در کنار حمید حدود 85 نیروی دیگر مشغول به کارند که بیشترشان جوان اند و همگی مفتخر از انجام فعالیتی که در راستای تقویت تولید ملی و قطع وابستگی به بیگانگان است.
امروز شمار این دست شرکت ها و نیروهای جوان در صنعت نفت و گاز و سایر بخش های صنعتی کشور کم نیست.شرکت هایی که با ارائه خدمات فنی – مهندسی و بهره گیری از دانش متخصصان نخبه و خوش فکر ایرانی می توانند طراحی، ساخت و نصب تجهیزات مدرن را در بالاترین سطوح به سرانجام برسانند.
حمایت بیشتر از تولید ملی خواسته صنعتگران ایرانی
آقای مدیر عامل با تایید توانایی همکارانش با اطمینان خاطر اعلام می کند مجموعه او که یکی از معدود شرکت های بخش خصوصی دارای واحد تحقیق و توسعه (آر اند دی) است می تواند محصولات تخصصی تر و فنی تر را البته به شرط سفارش و حمایت مالی جدی از تولید و توان بومی بسازد.
مسئول بازرگانی شرکت هم اگر چه انکار نمی کند که به تازگی سیاست های وزارت نفت بیشتر در مسیر حمایت از صنعتگران و سازندگان داخلی قرار گرفته ولی در عین حال تاکید می کند لازم است اهتمام دولت به حمایت از ساخت قطعات و تجهیزات صنعتی در داخل پررنگ تر شود.
حسین علیخانی استفاده از توانمندی های این شرکت ها بخصوص در بخش خصوصی استان نفتی خوزستان و بهره مندی از ظرفیت صنعتگران کشور را موجب خودکفایی و ایجاد فرصت های شغلی و همچنین فعال شدن صنایع داخلی می داند و درخواست می کند این نکته مورد توجه ویژه قرار بگیرد.
توجهی که انتظار می رود در سال 1397 با نام "حمایت از کالای ایرانی" و پس از گذشت 111 سال از حفاری اولین چاه در میدان نفتون مسجدسلیمان بیشتر به چشم بیاید تا جوانان خوزستان و این مرز و بوم بتوانند با تجهیزات ایرانی دل زمین را در جستجوی نفت بشکافند و این صنعت را خودکفا و شکوفا کنند.
رضا عالی پور