پخش زنده
امروز: -
واسيلي نبنزيا: اعضاي دفتر کميسارياي عالي حقوق بشر سازمان ملل هيچگونه حضور ميداني در سوريه ندارند و اين پرسش مطرح است اطلاعات سوريه چگونه در اختيار سازمان ملل قرار مي گيرد؟
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما به نقل از شبکه تلويزيوني الاخباريه سوريه ؛ نماينده دائم روسيه در سازمان ملل متحد از معيارهاي دوگانه کشورهاي غربي در خصوص اقدامات بشردوستانه در سوريه به شدت انتقاد کرد.
واسيلي نبنزيا در جلسه شوراي امنيت سازمان ملل متحد درباره اوضاع انساني سوريه گفت: ما براي اجراي قطعنامه 2401 شوراي امنيت تلاش مي کنيم، اجراي اين قطعنامه خوشايند برخي نيست و هم اکنون ما تنها عضوي هستيم که تدابير ملموسي براي اجراي قطعنامه 2401 اتخاذ کرده است. از زماني که آتش بس هاي انساني در سوريه با مشارکت طرف هاي درگير، روسيه، دولت و هلال احمر سوريه برقرار شده است صد و بيست و يک هزار نفر از مناطق درگيري تخليه شده اند.
وي افزود: فرايند تخليه اين مناطق به صورت داوطلبانه صورت گرفته است. برخي از افرادي که از اين مناطق خارج شده اند شرايط دشواري را که گروه هاي مسلح براي آنها رقم زده بودند شرح دادند. غيرنظاميان از طريق گذرگاه هاي ويژه از غوطه شرقي مي گريزند. پايگاه اينترنتي رسمي وزارت دفاع روسيه برخي تصاوير را به صورت مستقيم پخش مي کند که نشان مي دهد بيش از صد و بيست هزار شهروند سوري از منطقه غوطه شرقي گريخته اند. طرف روس غذاي گرم، آب نوشيدني و بسته هاي غذايي براي کساني که از اين مناطق گريخته اند فراهم کرده است. پزشکان روس نيز به افرادي که از غوطه خارج شده اند کمک مي کنند. در همين حال مرکز بازيابي نيز بازگشت آوارگان به خانه و کاشانه شان را تسهيل مي کند.
نماينده روسيه در سازمان ملل گفت: ما به انعقاد توافق هاي آشتي با سران گروه هاي مسلح اقدام کرديم و اين مساله باعث گشوده شدن گذرگاه هاي جديدي شد که اين امکان را براي جنگجويان و خانواده هاي شان فراهم مي آورد که از حرستا، عين ترما و جوبر خارج شوند. در سال هاي اخير اين گذرگاه ها موجب تخليه جنگجويان از ديگر مناطق نيز شده است. جنگجويان سوار بر اتوبوس مناطقي که در آنجاها مستقر بوده اند ترک کرده و به ادلب رفته اند. در روزهاي گذشته بيش از سيزده هزار نفر تخليه شدند و بقيه نيز تصميم به باقي ماندن در اين مناطق گرفته اند، اين ها نيز از عفو رئيس جمهور استفاده کرده اند. ما همچنين اقدام به انجام تحقيقاتي در خصوص عمليات بازداشت، شکنجه و اعدام بوسيله گلوله کرديم، و به اين نتيجه رسيديم که تمامي اين سخنان دروغ است.
بيش از صد و بيست و شش نظامي و غيرنظامي سوري که در اسارت نيروهاي فيلق الرحمان قرار داشتند آزاد شدند و اين بهترين شاهد بر دشواري هاي بزرگي است که هيئت هاي روسي که به لحاظ ميداني با دولت سوريه و گروه هاي مسلح تعامل مي کنند با آن رو به رو هستند.
برخي از اعضاي شوراي امنيت ترجيح مي دهند که وقت شان را با نوشتن خطابه هاي پر طمطراق براي وارد کردن اتهام هاي ناروا به کشور من، هدر بدهند. اين اقدام براي آن صورت مي گيرد که اين کشورها بر بي ميلي شان جهت اتخاذ تدابير سازنده در خصوص قطعنامه 2401 سرپوش بگذارند. از اين رو اين کشورها به دنبال تامين منافع گروه هاي تروريستي تحت حمايت شان هستند. روز گذشته چهار عدد مين و خمپاره در اطراف دمشق منفجر شد که منجر به مرگ شش نفر و زخمي شدن چهار نفر شد. همچنين يک منطقه مسکوني در پايتخت سوريه هدف حملات موشکي قرار گرفت. يک دختر بچه دوازده ساله نيز بر اثر انفجار مين جان باخت. هفت کودک ديگر نيز در انفجار اين مين زخمي شدند. در دمشق انفجار مين باعث کشته شدن صدها شهروند سوري شده است. جنگجويان با اين کارها دارند تمايل شان را به آتش بس نشان مي دهند و اين در حالي است که اين گروه هاي مسلح با فرستادن نامه اي به دبير کل سازمان ملل متحد تمايل خود را براي آتش بس ابراز کرده بودند اما اقدام هاي شان نشانگر اهداف واقعي آنها است. من در اينجا مي خواهم ملاحظاتي در خصوص گزارش دبير کل سازمان ملل درباره اوضاع انساني سوريه بيان کنم. در اين گزارش آمده است که حملات احتمالي تاسيسات زيربنايي غيرنظامي را تهديد مي کند و غيرنظاميان بر اثر اين حملات جان خود را از دست خواهند داد. سوال اين است که اين اطلاعات از کجا آمده است؟ گزارش ماه فوريه حاکي از آن است که برخي آژانس هاي سازمان ملل متحد و اداره هاي وابسته به دبير کلي سازمان ملل متحد و دفتر کميسارياي عالي حقوق بشر سازمان ملل متحد، گزارش مي دهند ولي بايد توجه داشت که اعضاي دفتر کميسارياي عالي حقوق بشر سازمان ملل هيچگونه حضور ميداني ندارند و از اين رو بايد اين پرسش را مطرح کرد که اطلاعات درباره سوريه را چه کسي در اختيار سازمان ملل متحد قرار مي دهد؟ آيا اين گروه هاي مخالف دولت سوريه يا عوامل شان همچون کلاه سفيدها هستند که اين اطلاعات را در اختيار سازمان ملل متحد قرار مي دهند؟ اين ها که خود يک طرف دعوا هستند و در اين زمينه ذي نفع محسوب مي شوند. بنابراين چرا در گزارش هاي سازمان ملل متحد به اطلاعات و بيانيه هاي آنها تکيه مي شود. البته همين اطلاعاتي که از مخالفان دولت سوريه گرفته مي شود نيز به صورت بريده و جزئي ارائه مي شود. ما از سازمان ملل متحد و هيئت هاي بشردوستانه مي خواهيم به نياز مبرم کساني که از غوطه شرقي گريخته اند پاسخ دهند. ما از سازمان ملل متحد مي خواهيم که براي اين افراد کمک هاي بشردوستانه ارسال کنند چرا که سوري ها پيش از بازسازي تاسيسات زيربنايي، نيازمند کمک هاي فوري هستند و اين نياز بويژه در مناطق آزادشده غوطه شرقي احساس مي شود. دولت سوريه هم اکنون تلاش هاي خود را براي بازسازي مناطق آزادشده آغاز کرده است. من از آقاي لوکوک مي خواهم که شخصاً بر اين مساله نظارت کند. در عين حال ما علاقه منديم که اين هيئت بتواند شرايط لازم را فراهم آورد و براي اعزام هيئت ارزيابي نيازمندي ها به رقه تضمين دهد و کاروان هاي حامل کمک هاي بشردوستانه به اردوگاه رکبان بفرستد. مقامات سوري به صورت رسمي با اعزام اين کاروان ها موافقت کرده اند و آقاي لوکوک نيز بر اين مساله تاکيد کرد.
مطالبي که در خصوص حمله به شهر الرقه و کشته شدن حدود دو هزار غيرنظامي بيان شد ما را شوکه کرد. بار ديگر مي پرسم، کجاست آن اشک هايي که براي شهر الرقه روان شود، کجاست آن فريادهاي بشردوستانه که براي جنايت هايي که در اين شهر رخ داده است ، سر داده شود.
من همچنين مي خواهم پيشنهادي ارائه کنم و آن اين است که نمايندگان سازمان ملل متحد به مناطقي که به لحاظ امور بشردوستانه از اولويت برخوردارند بروند و از چگونگي ارائه کمک هاي بشردوستانه به اين مناطق اطلاع پيدا کنند. همچنين اين مساله سودبخش است که در گزارش سازمان ملل متحد از کمک هايي که به مناطق آزادشده سوريه صورت گرفته است نيز نامي به ميان آيد. با وجود اينکه براي مناطقي که از دست تروريست ها آزاد شد اين حق وجود دارد که به روال عادي و زندگي طبيعي خود بازگردد و بمب ها و مين هايي که در اين مناطق کار گذاشته شده برچيده شود اما در گزارشي که ارائه شده توجه چنداني به اين مساله نشده است، گويي که کشورهاي کمک کننده توجهي به مناطقي که دولت سوريه آزاد کرده ديگر توجهي ندارند و برخي از کشورها مي گويند تنها به مناطقي که در دست مخالفان است کمک مي کنند در حالي که اين مساله با اصل بي طرفي توزيع کمک هاي بشردوستانه و عدم جانبداري در اين امر منافات دارد. همه ما اميدواريم که اينگونه نباشد و ما اشتباه کرده باشيم، آقاي لوکوک نيز وجود چنين گرايشي را رد مي کند.
چند روز پيش نشستي با مسئولان اوضاع انساني سوريه تحت نظارت سازمان ملل و اتحاديه اروپا داشتيم اما در اين نشست نمايندگان دولت سوريه حضور نداشتند، بنابراين چگونه مي توان اوضاع انساني سوريه را بدون حضور نمايندگان سوريه مورد بررسي قرار داد، آيا اين شيوه سودي خواهد داشت.