پخش زنده
امروز: -
بقعه شیخ صفیالدین اردبیلی از مهمترین آثار تاریخی شهر اردبیل و از بناهای کمنظیر تاریخ ایران است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما از اردبیل ، این بنا از لحاظ معماری و کاشیکاری از شاهکارهای سده هشتم هجری قمری و سالهای پس از آن است.
بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی کعه در میدان عالی قاپوی شهر اردبیل واقع شده است به نوعی آرامگاه خانوادگی شهریاران صفوی از جمله، شاه اسماعیل، صفی الدین، شیخ جنید، سلطان حیدر و … می باشد.
مجموعه کنونی که به نام بقعه شیخ صفی نامیده میشود شامل بیرون بقعه (عالی قاپو)، سردر، حیاط بزرگ، رواق یا قندیل خانه که در طول تاریخ محل نگهداری اشیا گرانبها بوده است، مقبره شیخ صفیالدین، حرم خانه ، مقبره شاه اسماعیل، چینی خانه (که دارای گچبریهای زیبا و چندین درِ چوبی و نقرهای نفیس است)، گنبد الله الله، مسجد جنتسرا، خانقاه، چراغ خانه، چله خانه، شهیدگاه که مقبره بسیاری از کشته شدگان جنگ چالدران و متعلقات دیگری است.
گنبد مقبره شاه اسماعیل کوتاهتر از گنبد مقبره شیخ صفی است و قسمت خارجی آن با کاشیهای خوشرنگ و کتیبهای به خط کوفی تزئین شده است. در زیر گنبد صندوق نفیس گرانبهایی بر روی قبر قرار دارد. صندوقهای مزارهای دیگر موجود در این بنا از لحاظ ظرافت و کندهکاری بسیار جالباند.
بقعه شیخ صفی حاوی دهها اثر بدیع در مضامین مختلف رشتههای هنری از جمله عالیترین نوع کاشیکاری معرق و مقرنس و گچبری کتیبههای زیبا و نفیس به خط خطاطان بزرگ دوره صفوی و منبتهای ارزنده، نقرهکاری، تذهیب و طلاکاری، نقاشی و سنگبری است و از سبک معماری مناسبی برخوردار است که تجمیع این همه فضایل هنری در یک مجموعه، از موارد نادر در مجموعههای تاریخی کشور به شمار میرود.
این مجموعه ارزشمند در تاریخ ۵ تیر ماه سال ۱۳۸۹ خورشیدی به عنوان یازدهمین اثر ارزشمند تاریخی ایران از سوی یونسکو به ثبت جهانی رسید.
یکی از آثار این مجموعه فرش بسیار معروفی به نام قالی اردبیل است که یکی از مشهورترین قالیهای جهان است و در گذشته در آرامگاه وی بوده اما هم اکنون در موزه ویکتوریا وآلبرت کشور انگلستان نگهداری میشود.
این قالی از نظر طرح و بافت یکی از نفیسترین قالیهای جهان است در فهرست ۵۰ اثر شاهکار هنری برگزیده جهان قرار گرفته است.
قالی اردبیل یک سند تاریخی با تاریخ و امضا است و در سال ۹۱۸ خورشیدی (۹۴۶ ه.ق / ۱۵۳۹ میلادی) در سیزدهمین سال پادشاهی شاه تهماسب بافته شده است.
این فرش به همت فرشبافان ایرانی باهمان طرح و اندازه و گره بار دیگر بافته شده و در رواق بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی در معرض دید علاقه مندان به تاریخ و فرهنگ ایران زمین قرار داده شده است.
آنچه در قسمت بعد خواهید خواند... قسمت دوم - جنگل و سایت احیای مارال فندقلو