اينديپندنت: خشم مبارزان ضد جنگ از قرارداد تسليحاتي انگليس و عربستان
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما روزنامه ایندیپندنت نوشت: عربستان قرار است هجده فروند جنگنده تایفون از انگلیس خریداری کند و به علت مشارکت این کشور در جنگ یمن، این توافق بسیار بحث برانگیز شده است.
این روزنامه انگلیسی در پایگاه اینترنتی خود در تحلیلی به قلم جو واتس نوشت: عربستان سعودی با دولت انگلیس یک قرارداد موقت برای خرید ۴۸ فروند جنگنده تایفون (Typhoon) امضا کرده است.
اگر این قرارداد در روز آخر دیدار محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان از انگلیس نهایی شود، کمک بزرگی برای شرکت بیای ایی سیستمز (BAE Systems) [شرکت صنایع هوایی و هوافضای انگلیس]خواهد بود که سی و پنج هزار کارمند در انگلیس دارد.
اما با توجه به مشارکت رژیم عربستان سعودی در بمباران خونین یمن و کشته شدن تعداد زیادی غیرنظامی و ایجاد بحران انسانی حاصل از آن در این کشور، این قرارداد مبارزان ضد جنگ را به خشم خواهد آورد.
گاوین ویلیامسون، وزیر دفاع انگلیس پس از دیدار با ولیعهد عربستان با اعلام این خبر گفت: «فصل جدیدی در روابط تاریخی دو کشور ایجاد شده است.»
وزیر کابینه ادامه داد: «ما در جهت نهایی کردن سفارش برای جنگندههای تایفون که امنیت را در خاورمیانه افزایش میدهد و صنعت و اشتغالزایی را در انگلیس در بخش فضایی ما تقویت میکند، یک گام مهم برداشته ایم.»
در ماه اکتبر، شرکت بیای ایی اعلام کرد در پنج سال آینده در بخش هوا و فضا هزار و چهارصد نفر را اخراج خواهد کرد که یکی از علل آن کاهش تولید تایفون است، بنابراین این قرارداد به ارزش ۱۰ میلیارد پوند، چشم انداز آینده این شرکت را به طور چشمگیری بهبود خواهد بخشید.
چارلز وودبرن، مدیر اجرایی این شرکت گفت: «ما متعهد به حمایت از این کشور هستیم چرا که تلاش میکند نیروهای مسلح سعودی را مدرن کند و تواناییهای کلیدی صنعتی لازم برای تحقق چشم انداز ۲۰۳۰ را توسعه دهد.»
چشم انداز ۲۰۳۰ برنامه اصلاحات در سطح کلان در عربستان سعودی است که شاهزاده سلمان آن را اجرا میکند، اما فعالان با اشاره به بمباران یمن از سوی عربستان، معتقدند عربستان کشوری نیست که انگلیس با آن وارد معامله شود.
آمار دولتی انگلیس نشان میدهد از زمان بمباران یمن در سال ۲۰۱۵، انگلیس مجوز ۴/۶ میلیارد پوند اسلحه را برای عربستان سعودی صادر کرده است از جمله مجوز ۲/۷ میلیارد پوند برای هواپیما، بالگرد و هواپیماهای بدون سرنشین و حدود ۱/۹ میلیارد پوند برای نارنجک، بمب، موشک و اقدامات متقابل.
اندرو اسمیت، عضو کمپین مبارزه با تجارت اسلحه گفت: «اگر این قرارداد شرم آور انجام شود ریاض و شرکتهای تسلیحاتی که از آن سود میبرند، جشن میگیرند، اما این قرارداد برای مردم یمن به معنی تخریب بیشتر خواهد بود.»
وی افزود: «به مدت دهها سال، دولتهای پی در پی در انگلیس از رابطه سمی و مخرب با رژیم سعودی بهره برده اند. ترزا میبا پهن کردن فرش قرمز برای این شاهزاده نشان داد برای حفظ این رابطه چقدر خود را بی اعتبار خواهد کرد.»
طبق گزارش سازمان ملل متحد و سایر منابع، از ماه مارس ۲۰۱۵ تا دسامبر ۲۰۱۷، بین نه هزار تا چهارده هزار نفر در یمن کشته شده اند که بیش از پنج هزار نفر آنها غیرنظامی هستند.
جرمی کوربین، رهبر حزب کارگر انگلیس در سخنانی در اسکاتلند گفت: «ما از دولت ترزا خواسته ایم از دیدار این هفته خود با محمد بن سلمان استفاده کند تا فروش اسحله به عربستان سعودی را متوقف کند و در حالی که بمباران ویرانگر این کشور در یمن همچنان ادامه دارد، خواستار آتش بس فوری شود.»