پخش زنده
امروز: -
احساسات ضد جنگ در آمریکا و احساسات ضد غربی سبب شده آنها اهداف نظامی خود را به صورت نیابتی و با اجیر کردن مزدوران نظامی در اقصی نقاط جهان دنبال کنند.
همزمان با شکست گروه تروریستی داعش در سوریه و عراق، طبیعتا اعضای این گروه باید آشیانه جدیدی برای خود دست پا کنند اما ظاهرا دو راه بیشتر پیشروی آنها نیست:
یکی، بازگشت آنها به موطن خود - در آمریکا و اروپا و کشورهای دیگر جهان - است. با توجه به نگرانی هایی که درباره پیامدهای امنیتی این بازگشت دارد طبیعی است دولت ها و مردم این کشورها از آن استقبال نکنند و موانعی را دربرابر آنها ایجاد کنند.
دیگری، هدایت آنها به سمت دیگر مناطق و کشورهای بی ثبات جهان - مانند افغانستان و شمال افریقا - و دیگر جبهه هایی که غربی ها و متحدان آنها به صورت مستقیم یا نیابتی در آن فعال هستند- مانند یمن- می باشد.
ظاهرا زمینه برای دنبال کردن گزینه دوم فراهم شده است به طوری که گاردین دیروز از جذب شدن تروریست های داعش در القاعده در برخی نقاط بی ثبات جهان خبر میدهد.
به گزارش این روزنامه تلاش القاعده برای جذب تروریست های داعش تابستان گذشته، حتی پیش از آنکه داعش آخرین مقر خود را از دست دهد، آغاز شد. این امر مؤید اهمیتی است که القاعده برای جذب تروریست ها و منابع رقبای خود قائل است. از جمله این تلاش ها، تلاشی است که شورشیان القاعده ماه اوت در الجزایر در این زمینه آغاز کردند. بنا بر اعلام منابع امنیتی الجزایر، ده تروریست وابسته به داعش در این کشور پس از بحث با علمای اسلامی وفادار به القاعده با این گروه بیعت کردند. دومین تلاش القاعده در این راستا، ماه سپتامبر در سوریه آغاز شد.
گمان می رود مقامات بلندپایه القاعده در منطقه «ساحل» واقع در شمال آفریقا با فرمانده افراط گرایی ارتباط برقرار کرده اند که گفته می شود افرادش ماه اکتبر چهار نیروی ویژه آمریکایی را در نیجر کشتند. حدوداً همان زمان بود که یک پایگاه خبری نزدیک به القاعده در یمن، با افتخار اعلام کرد بسیاری از تروریست های داعش که به خاطر رویکرد مذهبی، کردار و «بدرفتاری» سرانشان سرخورده شده اند، «توبه» کرده اند و به تازگی به صفوف القاعده پیوسته اند.
در افغانستان، گروهی از تروریست های داعش در استان دور افتاده غور که از اهمیت راهبردی برخوردار است، به طالبان ملحق شدند.
پیوستن تروریست های داعش به طالبان در افغانستان چنان تهدید آمیز است که دبیرکل سازمان ملل متحد، امروز تحرکات گروه های تروریستی در افغانستان را تهدیدی برای افغان ها و کشورهای منطقه دانست.
«آنتونیوگوترس» دبیرکل سازمان ملل در افغانستان که در نشست شورای امنیت سخنرانی کرد، اعلام کرد: وضع امنیتی افغانستان همچنان شکننده است و فعالیت گروه های تروریستی از جمله در شمال این کشور، تهدیدی برای امنیت منطقه است و از سوی دیگر بر توسعه اقتصادی افغانستان نیز آسیب می رساند.
«سرگی لاوروف» وزیر خارجه روسیه نیز در این نشست با ابراز نگرانی از حضور گروه های تروریستی از جمله داعش در بخش های شمالی افغانستان گفت: جلوی قاچاق مواد مخدر باید گرفته شود، زیرا جنگ افغانستان با منابعی که از این راه به دست میآید، تامین میشود.
برخی تحلیلگران معتقدند داعش شبکه گسترده گروههای متحد خود را در سراسر جهان واخواهد داشت تا اقدام به حملات بیشتری علیه غرب کنند، و نقش پیشرو خود را در میان افراط گرایان حفظ کند. با این حال برخی منابع دیگر تصریح کرده اند که آمریکا در سازماندهی مجدد تروریست های داعش در جهان نقش دارد.
اهمیت تروریست های داعش زمانی روشن می شود که بدانیم احساسات ضد جنگ در آمریکا و احساسات ضد غربی سبب شده آنها اهداف نظامی خود را به صورت نیابتی و با اجیر کردن مزدوران نظامی در اقصی نقاط جهان دنبال کنند.
پیش از این برخی چهره های مطرح سیاسی از جمله «حامد کرزی» رییس جمهور سابق افغانستان، آمریکا را به حمایت از گروه های تروریستی متهم کرده بود. سخنگوی وزارت خارجه روسیه نیز همواره اعلام کرده است که غربی ها از گروه های تروریستی حمایت می کنند.
این اتهامات چنان جدی بود که واکنش برخی مقامات آمریکایی را بر انگیخت. سفیر آمریکا در افغانستان امروز اتهام حمایت از گروه تروریستی داعش را در این کشور رد کرد. «جان آر بس» در یک نشست خبری در کابل با اشاره به حضور و فعالیت گروه داعش در افغانستان گفت: برخی آمریکا را به همکاری با گروه های تروریستی از جمله داعش متهم می کنند اما دولت آمریکا نه ایجاد کننده این گروه است و نه با این گروه همکاری دارد. وی در ادامه ادعا کرد: بر خلاف این اتهامات، آمریکا دشمن اصلی گروه داعش است و در هر جایی از جهان این گروه را هدف قرار داده و خواهد داد.
بنابراین «هشدار درباره تهدیدات اعضای داعش برای کشور های غربی» می تواند ژستی برای تطهیر کردن نقش آمریکا و متحدان اروپایی آنها در سازماندهی دوباره داعش باشد.
-------------------------------
عبدالرضا خلیلی