بررسی مشکلات صنعت نوغانداری با حضور وزیر جهاد در رشت
محمود حجتی در رشت گفت : واقعی سازی تعرفه واردات ابریشم تحقیقات بر روی تخم نوغان ایرانی و ایجاد بازار فروش از مهمترین راهکارهای تقویت صنعت نوغانداری است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، مرکز گیلان راه های افزایش تولید ابریشم و حل مشکلات صنعت نوغانداری امروز در نشستی با حضور وزیر جهاد کشاورزی و مجمع نمایندگان گیلان در رشت بررسی شد.
وزیر جهاد کشاورزی در این نشست بر ضرورت ارتقاء تولید پیله ی تر ابریشم در بستر سیاست های حمایتی مدیران و کارشناسان جهاد کشاورزی تاکید کرد و افزود : فعالیت در عرصه ی نوغانداری باید همچون گذشته به بخشی از فعالیت جنبی کشاورزان درآید که این کار مهم در بستر آگاهی بخشی و فرهنگ سازی به همراه اعمال سیاست های حمایتی دولت میسر است. محمود حجتی واقعی سازی تعرفه ی واردات ابریشم ، واردات تخم نوغان با کیفیت خارجی در کنار تحقیقات بر روی تخم نوغان ایرانی ، فعالیت بیشتر مراکز تحقیقات کشاورزی و ایجاد بازار فروش داخلی و خارجی را از مهمترین راهکارهای تقویت نوغانداری در کشور بویژه گیلان برشمرد و تصریح کرد : در حال حاضر سالانه حدود 30 هزار جعبه تخم نوغان بین کشاورزان 20 استان کشور توزیع می شود که گیلان با دریافت حدود 8 هزار جعبه بیشترین سهم را در تولید 800 تنی پیله ی تر در ایران دارد.
وی با بیان اینکه هر محصولی که تولید می شود باید قدرت رقابت در بازار را هم داشته باشد تصریح کرد : زمانیکه بخش خصوصی محصول پایه را گران تر از بازار جهانی خریداری کند نمی تواند با فرآورده خروجی خود در بازار جهانی رقابت کند. وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به خرید تضمینی پیله تر ابریشم گفت : از سال ۹۲ تاکنون قیمت خرید این محصول ۱۱۰ درصد افزایش یافته است. محمود حجتی احیای نهالستان های موجود ، افزایش تولید نهال درخت توت از ۳۰ هزار اصله به ۴۰۰ هزار اصله ، ایجاد تنوع در ژنتیک کرم ابریشم ، پیگیری تشکیل صندوق حمایتی از دیگر سیاست های حمایتی برای احیای صنعت نوغانداری است.
استاندار گیلان نیز در این نشست با اشاره به تشکیل کارگروه های 48 گانه مرتبط با ظرفیت های تولیدی گیلان گفت : از این تعداد 11 کارگروه به مقوله ی تولید محصولات کشاورزی نظیر نوغانداری و تولید ابریشم اختصاص دارد و تلاش می شود چالش های پیش روی این فعالیت با تعامل و هم اندیشی دولت و بخش خصوصی به فرصتی برای تولید تبدیل شود. مصطفی سالاری افزود : باید تلاش کنیم تا مصرف کنندگان ابریشم یعنی کارخانجات تولید فرش و البسه ی ابریشمی داخلی در راستای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی به خرید ابریشم ایرانی رغبت نشان دهند. رییس مجمع نمایندگان گیلان در خانه ملت نیز در این نشست از آمادگی کامل نمایندگان استان برای تدوین و تنظیم قوانین حمایتی بخش کشاورزی در مجلس خبر داد و گفت: مهمترین این قوانین می تواند بالا بردن تعرفه ی واردات ابریشم ، برنج و چای باشد که با تعامل و همکاری مجمع نمایندگان با وزارت جهاد کشاورزی دست یافتنی است. محمد حسین قربانی همچنین از وزیر جهاد کشاورزی خواست دستور ویژه ایی برای فعالیت بیشتر مراکز تحقیقاتی جهاد کشاورزی در گیلان صادر کند.
مهرداد لاهوتی نماینده لنگرود در خانه ملت نیز عامل اصلی افول صنعت نوغانداری را کاهش واردات پیله ابریشم دانست و گفت : تعرفه واردات پیله ابریشم از ۱۵۰ درصد به ۵ درصد رسید ، تعرفه واردات نخ ابریشم نیز از ۲۰۰ درصد به ۱۵ درصد رسیده است. وی تصریح کرد : متاسفانه با کم اظهاری برخی تولید کنندگان پیله و نخ ابریشم با تعرفه صفر درصد وارد می شود. نماینده فومن و شفت در خانه ملت با اشاره به بی توجهی به مرکز تحقیقات ابریشم کشور گفت : اگر فعالیت این مرکز که ۱۰۸ لاین ژنتیکی دارد متوقف شود صنعتی بنام نوغانداری نخواهیم داشت. محمد مهدی افتخاری خواستار بهره گیری از کارشناسان متخصص در حوزه کشاورزی و منابع طبیعی برای توسعه بیش از پیش این بخش اقتصادی شد. ذبیح الله نیکفرد نماینده لاهیجان و سیاهکل در مجلس شورای اسلامی هم پیشنهاد برپایی موزه ابریشم کشور در کنار مزار کاشف السلطنه در لاهیجان را داد.
در ادامه ی این نشست جبارکوچکی نژاد ، محمد صادق حسنی و غلامعلی جعفرزاده از نمایندگان مردم رشت ، اسدالله عباسی نماینده ی رودسر و املش ، محمود شکری نماینده تالش - ماسال و رضوانشهر ، منوچهر جمالی نماینده ی مردم رودبار و کاظم دلخوش نماینده ی صومعه سرا در مجلس شورای اسلامی نظرات خود را در خصوص عمده ترین موانع توسعه ی نوغانداری در گیلان اعلام کردند و حمایت از زنجیره ی تولید ، استحصال و بازار فروش ابریشم را در بستر احیای3 کارخانه ی ابریشم کشی استان خواستار شدند. علیرضا شعبان نژاد رییس سازمان جهاد کشاورزی گیلان نیز در گزارشی اعلام کرد : 60 درصد از تولید 800 تنی پیله ی تر ابریشم کشور حاصل دسترنج کشاورزان گیلانی است.